Ce este colica biliară

Colica biliară, numită popular „criză de fiere”, este o durere abdominală cu caracter episodic, provocată de obstrucția tractului biliar, cel mai frecvent din cauza calculilor biliari. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie asigurate de medici implicați și cu vastă experiență, de investigații avansate și de tratament personalizat. Persoanele cu simptomatologie severă se pot adresa oricând Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, unde urgențele digestive sunt gestionate cu promptitudine.

Watch on YouTube

Calculii blochează temporar canalul biliar, fluxul biliar este perturbat, ducând la creșterea presiunii și la criză de bilă. Durerea în colica biliară este localizată de obicei în partea superioară dreaptă a abdomenului, adesea sub cutia toracică, și dispare atunci când calculul trece în intestin.

Cauze și factori de risc pentru criza biliară

Vezicula biliară (colecistul) stochează bila, o substanță importantă pentru digestie, și o eliberează în momentul în care sunt ingerate alimente. Pereții acesteia se contractă pentru a împinge bila prin canalele biliare spre intestin. Dacă un calcul biliar obstrucționează acest proces, fluxul biliar este întrerupt, iar mușchii din canalul biliar se contractă puternic în încercarea de a îndepărta blocajul, ducând la colică biliară litiazică.

Deși calculii sunt cauza principală pentru durerea în colica biliară, stricturile sau tumorile canalului biliar pot și ele să ducă la obstrucție biliară și să declanșeze simptome similare.

Alte cauze de criză de fiere sunt:

  • afecțiuni ale vezicii biliare, precum dischinezia biliară - contracția deficitară a mușchilor veziculei biliare, ceea ce duce la refularea bilei înapoi în veziculă, la creșterea presiunii și apariția de criză de colecist,
  • strictura biliară - datorată formării unei cicatrici post-operatorii.

Anumiți factori cresc riscul de formare a calculilor biliari și, în consecință, de criză biliară. Femeile, persoanele de peste 40 de ani și cele cu obezitate sau cu antecedente familiale de calculi biliari sunt mai predispuse.

Pierderea anormală în greutate, afecțiunile gastrointestinale precum boala Crohn, diabetul zaharat și rezistența la insulină contribuie și mai mult la riscul apariției calculilor biliari care determină o criză de fiere. Persoanele cu ciroză, infecții ale căilor biliare sau tulburări de sânge precum anemia falciformă prezintă un risc mai mare de colică biliară litiazică.

Cum se manifestă colica biliară

Simptomul principal într-o criză de bilă este o durere bruscă și intensă localizată în porțiunea superioară a abdomenului, sub stern sau pe partea dreaptă sub coaste. Durerea în colica biliară poate iradia către spate sau omoplatul drept. Este severă și persistentă în timpul unui episod, crescând constant până la un nivel maxim de intensitate înainte de a dispărea treptat. Aceste dureri ascuțite, senzația de presiune sau crampele pot dura între 30 de minute și 5 ore.

Episoadele de criză biliară apar adesea seara sau pe timpul nopții, în special după o masă copioasă sau bogată în grăsimi. Spre deosebire de alte tipuri de durere abdominală, o criză de colecist nu este ameliorată de eliminarea gazelor din intestin, vărsături sau eliminarea scaunului.

Colica biliară este adesea însoțită de greață, vărsături, transpirație și sensibilitate abdominală. Deși episoadele pot fi sporadice, apărând la interval de săptămâni sau chiar luni, ele pot apărea la orice oră din zi sau din noapte.

Complicații provocate de criza de colecist

În timp ce colica biliară în sine este temporară și dispare odată cu deplasarea calculului biliar, obstrucția prelungită a canalului biliar poate duce la complicații grave.

Dacă un calcul biliar rămâne blocat timp de mai multe ore, acesta poate provoca inflamația colecistului, putând duce la infecții sau leziuni ale canalelor biliare și ale ficatului.

Icterul apare atunci când un calcul biliar iese din colecist, dar rămâne blocat în canalul biliar comun. Această obstrucție împiedică circulația corectă a bilei, ducând la o acumulare de bilirubină în sânge, cauzând îngălbenirea pielii și a ochilor.

Calculii biliari pot bloca canalul pancreatic care conectează pancreasul la canalul biliar. Acest lucru poate duce la pancreatită. Deoarece pancreasul joacă un rol esențial în digestie și în producția de hormoni, orice perturbare a funcției sale poate duce la riscuri grave pentru sănătatea persoanei afectate.

Diagnosticul de colică biliară

Diagnosticul de criză de bilă se stabilește pe baza istoricului medical, examenului clinic, a investigațiilor de laborator și imagistice.

La examenul fizic se palpează partea superioară dreaptă a abdomenului, unde sunt localizate vezicula biliară și ficatul. Sensibilitatea din această zonă poate sugera implicarea veziculei biliare.

Ecografia abdominală este testul imagistic standard pentru detectarea calculilor biliari. Această procedură non-invazivă permite vizualizarea calculilor din colecist sau din căile biliare. În cazul în care este necesară o evaluare suplimentară, pot fi utilizate teste imagistice avansate, precum CT sau RMN.

Analizele de sânge sunt importante mai ales atunci când sunt suspectate complicații. Nivelurile anormale ale enzimelor hepatice sau semnele de infecție pot indica inflamație sau obstrucție în căile biliare. Aceste teste sunt deosebit de importante dacă pacientul are febră sau dacă durerea persistă mai mult decât ar trebui într-un episod tipic de criză biliară.

Stabilirea diagnosticului diferențial

Diagnosticul diferențial include afecțiuni care provoacă dureri abdominale superioare similare, în special cele care afectează colecistul și căile biliare.

Colecistita sau inflamația vezicii biliare se prezintă adesea cu dureri similare colicii biliare. Spre deosebire de colica biliară, durerea persistă și se agravează în timp în loc să dispară odată cu deplasarea calculului biliar. Colecistita este frecvent cauzată de blocarea canalului cistic de către un calcul biliar pentru o perioadă îndelungată, ceea ce duce la inflamație sau infecție. Simptome precum febra, frisoanele, abdomenul umflat și ritmul cardiac accelerat, indică o afecțiune mai gravă care necesită tratament imediat. Durerea prelungită, icterul și modificările culorii urinei și scaunului sugerează infecția colecistului sau obstrucția căilor biliare.

Colangita, inflamația căilor biliare, are caracteristici comune cu criza biliară, în special atunci când inflamația apare și dispare episodic. Cu toate acestea, colangita acută se prezintă de obicei cu triada lui Charcot: dureri abdominale superioare drepte, febră și icter. Această triadă semnalează o infecție severă, care necesită asistență medicală promptă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru colica biliară

Tratamentul pentru colica biliară vizează ameliorarea durerii și gestionarea afecțiunilor biliare subiacente. În timp ce durerea este temporară, este probabil ca afecțiunea care o provoacă să persiste și să se agraveze în timp, putând duce la complicații.

Primul ajutor în caz de colică biliară constă în medicație antiinflamatoare. De asemenea, pot fi prescrise antiemetice pentru a gestiona greața. În cazurile în care calculii biliari sunt mici și intervenția chirurgicală nu este necesară imediat, acidul ursodeoxicolic poate fi utilizat pentru dizolvarea acestora.

Pentru cazurile în care colica biliară este cauzată de o obstrucție a căilor biliare, medicul poate recomanda o procedură endoscopică, cum ar fi colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP). Aceasta permite îndepărtarea blocajelor sau plasarea de stenturi, pentru a deschide canalele îngustate.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de endoscopie intervențională sunt realizate de medici foarte experimentați.

Tratamentul definitiv pentru colica biliară recurentă este îndepărtarea colecistului (colecistectomie). Metoda preferată este colecistectomia laparoscopică, o procedură minim invazivă, care are o recuperare mai rapidă. În cazurile în care sunt prezente inflamații sau cicatrici grave, poate fi necesară o colecistectomie deschisă, care necesită spitalizare mai lungă.

Pentru pacienții care nu pot fi supuși unei intervenții chirurgicale, pot fi luate în considerare tratamente alternative, cum ar fi litotripsia cu unde de șoc. Această procedură utilizează unde de șoc ghidate cu ultrasunete pentru a sparge calculii biliari, dar recidiva este frecventă.

Primul ajutor în caz de colică biliară se acordă atunci când aceasta evoluează spre dureri severe și persistente. Aceste simptome pot indica complicații precum colecistita sau colangita, care pot duce la infecții grave. Pacienții care se confruntă cu dureri intense trebuie să ia antiinflamatoare și să solicite asistență medicală fără întârziere. Dacă apar febră și frisoane, este necesară o evaluare urgentă, deoarece aceste semne sugerează o afecțiune care poate pune viața în pericol și care necesită spitalizare și intervenție chirurgicală de urgență.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Regimul alimentar în timpul unei crize biliare

Un regim în colica biliară trebuie să fie sărac în grăsimi pentru a reduce contracțiile colecistului și a preveni durerea. Carnea de pasăre, peștele și leguminoasele sunt alimente permise în colica biliară, fiind mai bune decât carnea roșie sau alimentele prăjite.

Alimente permise în colica biliară sunt și cele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele. Hidratarea cu apă și ceaiuri din plante favorizează fluxul biliar, în timp ce evitarea băuturilor dulci, cofeinizate sau carbogazoase ajută la prevenirea iritațiilor.

Într-un plan de regim în colica biliară intră modificarea cantității alimentelor și a frecvenței consumului acestora. Mesele mici și frecvente în loc de porții mari reduc presiunea asupra sistemului digestiv și minimizează riscul declanșării unei crize biliare.

Cum poate fi prevenită colica biliară

Prevenirea colicii biliare implică modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață. Menținerea unei greutăți sănătoase prin evitarea pierderii rapide în greutate sau a obezității poate contribui la reducerea probabilității apariției calculilor biliari. O dietă săracă în grăsimi, bogată în fibre din cereale integrale, fructe și legume, scade riscul de probleme ale colecistului.

Activitatea fizică regulată contribuie la o digestie mai bună și ajută la gestionarea greutății. Consumul de mese mai mici și mai frecvente poate preveni suprasolicitarea veziculei biliare. Hidratarea susține producția și circulația bilei, reducând riscul apariției calculilor biliari și a durerii asociate.

Gestionarea unei crize biliare la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care se confruntă cu o colică biliară sau cu o altă urgență digestivă beneficiază de evaluare promptă și de tratament performant. Investigațiile imagistice avansate și analizele de laborator necesare pentru stabilirea cauzei care provocat o colică biliară sunt efectuate în regim de urgență, pentru diagnostic rapid. Pacienții beneficiază și de consultații de gastroenterologie, prin cele 26 de linii de gardă care funcționează permanent la Spitalul Clinic SANADOR.

Tratamentul pentru criza biliară este stabilit personalizat, în funcție de cauza obstrucției biliare și de severitatea simptomatologiei. Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală, operația se desfășoară în cele mai bune condiții, într-un dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Tratamentul chirurgical este realizat prin abord clasic, deschis, sau minim invaziv, în funcție de indicația stabilită. De asemenea, calculii biliari pot fi îndepărtați printr-o intervenție de colangiopancreatografie retrogradă endoscopică, atunci când există această recomandare.

Pentru monitorizare pe termen lung, pacienții cu afecțiuni biliare au acces la o abordare medicală multidisciplinară, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Consultațiile de specialitate sunt urmate de investigații de ultimă generație, precum colangio-RM, la recomandarea medicului.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR