Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță lipidică produsă de ficat, care se regăsește atât în sânge, cât și în structura tuturor celulelor din organism și are un rol foarte important în metabolism. Măsurarea nivelului de colesterol este esențială pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare. SANADOR dispune de laboratoare performante de analize, unde sunt realizate diferite teste de sânge, cu rezultate de mare acuratețe.

Watch on YouTube

Colesterolul îndeplinește roluri importante în organism, precum facilitarea sintezei unor hormoni și menținerea integrității membranelor celulare, însă atunci când este în exces, crește riscul de boli cardiovasculare, potențial fatale. Cea mai mare parte din colesterol (aproximativ 75%-80%) este produsă zilnic la nivel hepatic, de organism, iar restul provine din alimentație, mai exact din produsele de origine animală.

Stilul de viață dezechilibrat este principala cauză de dislipidemie, însă aceasta poate fi favorizată și de unele afecțiuni prezente. Optimizarea profilului lipidic din sânge este esențială pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

Tipuri de colesterol

Colesterolul este transportat în organism prin intermediul lipoproteinelor. Principalele tipuri de colesterol sunt:

  • Colesterol LDL (low density lipoprotein) sau colesterol rău: Atunci când este în exces, LDL colesterol favorizează acumularea de colesterol în artere și formarea plăcilor de aterom (ateroscleroză), care crește riscul de evenimente cardiovasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic);
  • Colesterol HDL (high density lipoprotein): Este denumit colesterol bun, deoarece ajută la eliminarea LDL din sânge, transportându-l înapoi la ficat. Astfel, acesta are rol cardioprotector;
  • Colesterol VLDL (very low density lipoprotein): Lipoproteina VLDL transportă în special trigliceride și contribuie la acumularea grăsimilor pe pereții arteriali, atunci când este prezentă în exces;
  • Colesterol IDL (intermediate density lipoprotein): Aceste lipoproteine transportă atât trigliceride, cât și colesterol, crescând riscul de aterogeneză;
  • Colesterol non HDL: Include toate tipurile aterogenice de colesterol (care favorizează ateroscleroza), adică LDL, IDL, și VLDL, fiind un indice pentru riscul cardiovascular.

Ce rol are colesterolul în organism?

Colesterolul este indispensabil organismului, deoarece se găsește în fiecare celulă și îndeplinește numeroase funcții fiziologice:

  • Ajută la producția hormonilor steroizi, cum ar fi estrogenul și testosteronul;
  • Face posibilă producția endogenă de vitamina D (sub acțiunea razelor ultraviolete);
  • Este o componentă a bilei (lichidul din vezica biliară care facilitează absorbția grăsimilor);
  • Este implicat în formarea membranelor celulare și în procesele de reparare celulară – în lipsa colesterolului, celulele nu ar funcționa corespunzător, deoarece acesta este o parte importantă a membranei care le înconjoară.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Valorile normale ale colesterolului în sânge sunt:

  • Colesterol total –în mod optim, valorile colesterolului total trebuie să fie sub 200 mg/dL;
  • Colesterol LDL sau colesterol rău– o valoare optimă a colesterolului LDL este de sub 100 mg/dL. În cazul persoanelor cu risc cardiovascular ridicat sau diabet zaharat, țintele sunt mai joase, cum ar fi sub 70 mg/dL sau chiar de sub 55 mg/dL, dacă riscul este foarte ridicat;
  • Colesterol HDL saucolesterol bun– trebuie să fie de minim 40 mg/dL la bărbați și minim 50 mg/dL la femei, însă valoarea optimă este peste 60 mg/dL;
  • Colesterol VLDL – este ideal ca acesta să fie sub 30 mg/dL;
  • Colesterol non HDL – în general, o valoare normală este cea de sub 130 mg/dL. Cu toate acestea, țintele sunt mai mici la persoane cu risc cardiovascular.

Medicul va interpreta rezultatele în context clinic, în funcție de afecțiunile prezente și de vârstă, pentru a stabili dacă valorile sunt normale sau dacă este necesar un tratament.

Fumatul și obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi excesul de grăsimi animale, consumul excesiv de zahăr, cresc valoarea LDL-colesterolului. Nivelul HDL-colesterol este scăzut atât din cauza fumatului, cât și din cauza sedentarismului (lipsa activității fizice).

În unele cazuri, valorile ridicate ale colesterolului sunt atribuite factorilor ereditari, hipercolesterolemia familială fiind transmisă din generație în generație. În aceste situații, colesterolul rămâne ridicat chiar și după îmbunătățirea stilului de viață.

Cum este măsurat colesterolul?

Toate tipurile de colesterol pot fi măsurate printr-o analiză de sânge numită profil lipidic, care măsoară și nivelul trigliceridelor. Investigația se efectuează de rutină, în cadrul setului de analize anuale, în condiții de post alimentar de minim 9 ore.

În funcție de laborator, unele măsurători sunt făcute direct, iar altele calculate. În laborator, proba de sânge este prelucrată, apoi analizată cu ajutorul unui analizor special, care determină în mod direct nivelul de colesterol. Colesterolul non-HDL nu se măsoară, ci se calculează prin scăderea valorii HDL din valoarea colesterolului total. VLDL este, de asemenea, calculat, reprezentând 20% din valoarea trigliceridelor.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

De ce este importantă măsurarea nivelului de colesterol?

Măsurarea regulată a nivelului de colesterol este esențială ca screening pentru boli cardiovasculare. Colesterolul ridicat nu produce simptome, așadar nu există semnale de alarmă că acesta ar fi peste limite în sânge. Singura metodă de a decela în timp util dislipidemia este efectuarea de rutină a analizelor de sânge.

În cazul persoanelor care au risc de dislipidemie, cum ar fi pacienții care suferă de diabet zaharat tip 2 sau de obezitate, testarea este crucială pentru monitorizarea afecțiunii și a riscului de complicații.

Un nivel ridicat de colesterol, în mod particular cel de tip LDL, este asociat cu un risc ridicat de ateroscleroză și de cardiopatie ischemică, afecțiune care produce obstrucții în artere. Acest lucru îngreunează circulația sângelui către organe vitale și poate produce evenimente accident vascular cerebral ischemic, infarct miocardic acut, necroza membrelor inferioare (gangrenă) sau ischemia altor organe (cum ar fi ischemie mezenterică sau ischemie renală, prin îngustarea arterei renale).

Depistarea timpurie a valorilor anormale ale colesterolului și inițierea tratamentului în timp util face posibilă prevenirea acestor boli, unele fiind amenințătoare de viață. Astfel, menținerea colesterolului în limite normale este una dintre strategiile prin care oricine poate crește calitatea vieții și longevitatea, reducând costurile pentru sănătate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi menținut colesterolul în limite normale?

Nivelul colesterolului poate fi scăzut sau menținut în limite normale prin următoarele strategii:

  • Administrare de statine: Dacă valoarea LDL este peste limită, medicul cardiolog poate prescrie pastile pentru colesterol sau statine. Acestea pot scădea colesterolul rău cu 30-50%. Uneori, și alte medicamente pot fi recomandate.
  • Eliminarea grăsimilor trans: Potrivit ghidurilor internaționale de nutriție, acizii grași trans trebuie complet restricționați din alimentație. Un tip de grăsimi trans des întâlnite sunt cele hidrogenate și parțial hidrogenate, care se găsesc în numeroase alimente ultraprocesate industrial, cum ar fi margarina specială pentru prăjituri, produsele de patiserie-cofetărie, biscuiții, snacksurile, popcornul pentru microunde, semipreparatele și multe altele. Prăjirea în ulei duce, de asemenea, la formarea de acizi grași trans. Este indicată gătirea alimentelor prin tehnici dietetice (fierbere, la abur, în cuptor, pe grill) și evitarea produselor fast-food;
  • Limitarea consumului de grăsimi saturate:Aceste grăsimi se găsesc în special în alimentele de origine animală, cum ar fi slănină, brânzeturi grase, ouă, carne roșie (porc, vită, oaie), viscere (ficat), mezeluri, unt, smântână, pielea de la pasăre. Este indicată moderația în porții și consumarea cât mai rar a acestor alimente. Carnea grasă ar trebui să fie înlocuită cu carne albă (pasăre) și pește. Un alt tip de acizi grași saturați sunt produsele care conțin grăsimi de palmier.
  • Consum suficient de fibre solubile:Reduc absorbția colesterolului în tractul digestiv, prin legarea acestuia și eliminarea sa prin fecale. Ovăzul, în mod particular, conține cantități importante de beta-glucan, un tip de fibre solubile care scad colesterolul. Alte surse de fibre sunt legumele, fructele, leguminoasele boabe (năut, linte, fasole), cereale integrale, tărâțele, pseudocereale (ex: quinoa);
  • Consum suficient de fitosteroli:Fitosterolii au structură similară cu colesterolul, însă provin din plante. În tractul digestiv, concurează cu colesterolul, astfel încât absorbția acestuia scade. Este recomandat un aport de minim 2 g fitorsteroli pe zi, cantitate care poate reduce LDL-colesterolul cu 8-10%. Sursele de fitosteroli sunt grăsimile sănătoase din oleaginoase (nuci și semințe, avocado), uleiuri vegetale extravirgine (de măsline, de semințe de in și altele), cereale integrale și germeni de grâu, fructe, leguminoase boabe. Grăsimile vegetale cresc, în plus, colesterolul HDL. Pentru persoanele care suferă deja de dislipidemie, medicul poate recomanda un supliment alimentar potrivit cu fitosteroli, pentru a crește mai mult aportul zilnic;
  • Scăderea în greutate: Excesul ponderal afectează profilul lipidic, astfel încât este recomandată menținerea unei greutăți optime, prin creșterea nivelului de mișcare și îmbunătățirea calității alimentației;
  • Mișcare regulată: Activitatea fizică moderată poate crește nivelul colesterolului bun. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul mișcării de tip aerobic, minim 30 de minute zilnic;
  • Creșterea aportului de Omega-3: Deși nu are un impact semnificativ asupra valorilor colesterolului, ci mai degrabă asupra trigliceridelor, acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase, cu rol cardioprotector și antiinflamatorii. Astfel, acestea scad riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, care este asociată cu procese inflamatorii la nivel endotelial. Grăsimile de tip Omega-3 DHA și EPA se găsesc în special în peștele gras (hering, macrou, somon, ton proaspăt, păstrăv, scrumbie, sardine) și ficatul de cod;
  • Renunțarea la fumat: Printre numeroasele beneficii aduse de renunțarea la fumat se numără și îmbunătățirea HDL-colesterol, care la rândul său poate scădea valoarea LDL.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Monitorizarea nivelului de colesterol la SANADOR

Pentru analize medicale uzuale, care includ și măsurarea nivelului de colesterol și de trigliceride, pacienții se pot adresa pentru recoltare la orice clinică sau punct de lucru SANADOR. Probele recoltate sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru obținerea unor rezultate rapide și de încredere.

Pentru interpretarea rezultatelor și recomandarea tratamentului adecvat, atunci când este necesar, pacienții au acces la consultații de cardiologie, asigurate de medici dedicați și cu o vastă experiență. De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de consultații oferite de medici specializați în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, pentru recomandări legate de îmbunătățirea stilului de viață și pentru stabilirea unei diete personalizate.

Complicațiile cardiovasculare provocate de nivelul ridicat de colesterol sunt gestionate cu promptitudine, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul spital privat din România care dispune de un compartiment de primiri urgențe. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent linii de gardă de cardiologie, chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională, astfel încât pacienții cu urgențe cardiovasculare au acces la consultații și la intervenții de specialitate la orice oră din zi și din noapte.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR