Tratamentul recomandat pentru colangiocarcinom
Tratamentul colangiocarcinomului depinde de localizarea acestuia și de stadiul bolii.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical este recomandat în stadiile inițiale, atunci când cancerul nu a dat metastaze în organe situate la distanță de căile biliare.
În cazul tumorilor de mici dimensiuni ale canalelor biliare, tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea porțiunii afectate din canalul biliar și unirea capetelor tăiate. În cazul tumorilor mai mari, poate fi necesară și îndepărtarea ganglionilor limfatici și a unei porțiuni din ficat sau din pancreas împreună cu porțiunea afectată a căilor biliare.
La pacienții care au colangiocarcinom într-un stadiu avansat și cu riscuri prea mari pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, pot fi efectuate unele intervenții pentru a ameliora simptomele:
- bypass biliar: în cazul în care cancerul blochează canalul biliar, medicul poate tăia canalul biliar în zona de dinaintea blocajului și îl va coase la partea de canal biliar de după blocaj pentru ca bila să se poată scurge în intestin;
- duodenopancreatectomie,
- montarea unui stent prin ERCP;
- montarea unui stent prin colangiografie percutanată transhepatică.
Chimioterapia
Chimioterapia constă în administrarea de medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Se poate efectua înainte sau după operație. Chimioterapia poate fi sistemică sau locală. În cazul chimioterapiei sistemice medicamentele se administrează oral sau intravenos. Medicamentele intră în sânge și apoi ajung la celulele canceroase din tot corpul.
Chimioterapia sistemică este utilizată în stadiile avansate ale colangiocarcinomului, atunci când au apărut metastazele și tumora nu mai poate fi operată. Chimioterapia locală constă în administrarea medicamentelor într-un organ sau într-o cavitate a corpului, cum ar fi abdomenul. În acest caz, medicamentele afectează în principal celulele canceroase din zona unde au fost administrate.
Radioterapia
Radioterapia constă în aplicarea unor radiații X de mare energie pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi externă sau internă.
Radioterapia externă constă în expunerea corpului la radiații emise de un aparat. Radioterapia internă constă în plasarea de material radioactiv în interiorul corpului, în apropierea locului unde se află cancerul (brahiterapie).
Cele două tipuri de radioterapie sunt utilizate pentru a trata cancerul căilor biliare, dar pot fi utilizate și ca terapie paliativă pentru a ameliora simptomele.
Imunoterapia
Imunoterapia este o metodă de tratament prin care se stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului, prin administrarea unor substanțe medicamentoase.
Terapia țintită
Terapia țintită utilizează medicamente pentru a identifica și ataca celulele canceroase. Avantajul terapiei țintite este acela că provoacă mai puține leziuni asupra celulelor normale decât chimioterapia sau radioterapia.
Transplantul de ficat
În cazul în care tumora de la nivelul căilor biliare nu poate fi îndepărtată chirurgical și nu s-a extins la organele din jur, transplantul de ficat poate fi o opțiune de tratament. În timpul unui transplant de ficat, medicul chirurg îndepărtează ficatul bolnav și îl înlocuiește cu unul sănătos, provenit de la o altă persoană. Această intervenție este cea mai avantajoasă în ceea ce privește supraviețuirea pe termen lung.