Ce este colangio-pancreatografia RMN

Colangio-pancreatografia RMN este o investigație imagistică neinvazivă, care folosește rezonanță magnetică pentru a examina pancreasul și căile biliare. Examinarea poate diagnostica diferite afecțiuni, precum cancer pancreatic, pancreatită, calculi biliari și alte leziunie ale căilor biliare. La SANADOR, pacienții au acces la investigații prin rezonanță magnetică realizate cu echipamente ultraperformante - RMN 3 Tesla.

Watch on YouTube

În timpul unei examinări colangio-RMN, este injectată o substanță de contrast în venă, pentru a obține imagini mai detaliate ale organelor și canalelor asociate. Aceste imagini îi ajută pe medici să pună un diagnostic și să planifice tratamentul.

Colangio-pancreatografia RMN (MRCP) generează imagini detaliate ale corpului, prin procesarea semnalelor fără utilizarea radiațiilor. Medicul radiolog analizează aceste imagini pentru a diferenția între țesuturile sănătoase și cele bolnave. Această metodă oferă o claritate mai bună comparativ cu alte tehnici de imagistică medicală, cum ar fi radiografiile sau examenul CT.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de colangio-pancreatografie prin RMN

Există două tipuri de colangiopancreatografie prin RMN: colangio-pancreatografia RMN cu orificiu închis și colangio-pancreatografia RMN cu orificiu deschis.

Colangio-pancreatografia RMN prin orificiu închis presupune ca pacientul să fie așezat pe o masă care se deplasează într-un tub cilindric mare, înconjurat de un magnet puternic. Pe parcursul procedurii, partea superioară a corpului pacientului se află în interiorul aparatului.

Colangio-pancreatografia RMN prin orificiu deschis folosește magneți poziționați deasupra și sub pacient, iar părțile laterale sunt deschise. Aceste aparate sunt mai confortabile pentru persoanele cu claustrofobie sau cu alte afecțiuni care fac spațiile mici greu de suportat.

Indicații pentru colangio RM

Colangio-RM este o investigație indicată în diagnosticarea disconfortului abdominal fără o cauză evidentă, oferind date pentru stabilirea unui diagnostic precis. De asemenea, această procedură este utilă în evaluarea pacienților cu pancreatită, ajutând la identificarea cauzelor acestei afecțiuni. 

În plus, colangio-pancreatografia prin RMN este indicată ca o alternativă neinvazivă la colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). Spre deosebire de ERCP, care este o procedură invazivă utilizată pentru a analiza căile biliare și ductele pancreatice, colangio-RMN oferă o metodă mai puțin riscantă pentru evaluarea acestor structuri.

Afecțiunile diagnosticate prin colangio-pancreatografie IRM

Colangio-pancreatografia prin RMN ajută la identificarea mai multor afecțiuni, printre care tumorile căilor biliare și calculii biliari. Această investigație poate detecta, de asemenea, stenoza ductelor biliare și stenoza ductelor pancreatice.

Colangio-pancreatografia prin rezonanță magnetică permite observarea extinderii ductelor biliare și este utilă în identificarea pietrelor la vezica biliară, cunoscute sub denumirea de litiază biliară, care pot provoca dureri abdominale acute. Acest test are un rol important în diagnosticul pancreatitei și al inflamației vezicii biliare, contribuind și la identificarea tumorilor maligne pancreatice. În plus, poate detecta formațiuni chistice și pseudochisturi de pancreas.

Avantajele unui colangio-RMN 3 Tesla

Colangio-RMN 3 Tesla, cunoscut și sub denumirea de colangio-RMN 3T, oferă imagini mai clare și mai detaliate, datorită puterii magnetice superioare folosite. Acest lucru facilitează evaluarea precisă a structurilor anatomice și permite detectarea anomaliilor posibile.

De asemenea, este capabil să identifice mai eficient leziuni sau tumori de dimensiuni reduse. Un alt avantaj este că această procedură este neinvazivă și nu implică utilizarea radiațiilor ionizante.

Pregătirea pentru colangio-pancreatografie prin RMN

În pregătirea pentru colangio-pancreatografia RMN cu substanță de contrast, pacienții trebuie să respecte anumite indicații. Este necesar să nu consume alimente sau băuturi timp de câteva ore înainte de procedură și să ofere informații medicului despre alergii, istoricul medical, bolile și tratamentul  actual. Gravidele ar trebui să evite utilizarea gadoliniumului, în timp ce pacienții cu claustrofobie pot beneficia de un sedativ, pentru a se simți mai confortabil în timpul procedurii.

Pacienții trebuie să anunțe echipa medicală cu privire la prezența metalelor în organism și la dispozitivele medicale implantate, deoarece scanările RMN utilizează magneți puternici. Obiectele din metal sau electronice pot afecta calitatea imaginii și pot cauza arsuri sau mișcări nedorite în timpul examinării.

Cum este realizată colangio-pancreatografia RMN

În timpul unei examinări, pacientul va fi așezat pe masa de examinare mobilă. Este esențial ca pacientul să rămână complet nemișcat în timpul captării imaginilor. Examinările constau în mai multe secvențe, fiecare generând sunete specifice.

Agentul de contrast este injectat printr-un cateter intravenos. Odată ce pacientul este plasat în magnetul unității RMN, tehnicianul va desfășura examenul dintr-o cameră separată, comunicând cu pacientul prin intermediul unui interfon. Procedura durează în jur de 45 de minute.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Riscuri și contraindicații pentru colangio-pancreatografie RM

Există anumite riscuri potențiale asociate cu această procedură. Unul dintre aceste riscuri este reacția alergică la substanța de contrast utilizată intravenos. Deși reacțiile severe, precum anafilaxia, sunt rare, acestea pot să apară.

Colangio-RMN cu substanță de contrast utilizează un agent de contrast pe bază de gadoliniu, în loc de iod, deoarece iodul are o probabilitate mai mare de a provoca reacții alergice. De asemenea, claustrofobia poate reprezenta o problemă pentru persoanele care se tem de spații închise, însă medicii pot oferi sedative pentru a le ajuta să se relaxeze în timpul examinării.

Contraindicațiile pentru colangio-pancreatografia prin rezonanță magnetică includ pacienții cu afecțiuni renale severe, care ar trebui să evite această procedură, din cauza riscurilor asociate cu utilizarea agentului de contrast. Femeile însărcinate sau cele care plănuiesc să rămână însărcinate în următorul an ar trebui, de asemenea, să evite colangio-RMN, deoarece gadoliniumul poate prezenta riscuri pentru făt.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Rolul unei examinări colangio-RMN pentru diagnostic

Colangio-RMN reprezintă o metodă imagistică neinvazivă utilizată pentru a obține imagini detaliate ale căilor biliare și ale pancreasului. Această procedură joacă un rol important în diagnosticarea și evaluarea diverselor afecțiuni hepato-biliare.

Colangiopancreatografia RMN ajută la depistarea obstrucțiilor sau a leziunilor din căile biliare. Acesta permite medicului radiolog să vadă structuri precum vezica biliară și căile biliare principale, ceea ce facilitează diagnosticarea unor afecțiuni precum litiaza biliară, colangita sau tumorile. De asemenea, poate evalua inflamațiile sau infecțiile, cum ar fi colangita acută.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Colangio-pancreatografie RMN la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici foarte experimentați și la investigații avansate, pentru diagnosticul afecțiunilor hepato-bilio-pancreatice. Colangiopancreatografia RM este realizată cu echipamente de ultimă generație, cu putere 3 Tesla. Pacienții au acces la examinare cu Siemens Magnetom Vida, în Clinica SANADOR Floreasca, sau cu Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR. Aceste aparate asigură imagini de rezoluție superioară, pentru diagnosticul precis al leziunilor pancreasului și căilor biliare.

De asemenea, în funcție de indicație, pacienții beneficiază și de colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP), realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, de medicii cu o vastă experiență în efectuarea acestei proceduri de ultimă generație.

La SANADOR, examinările RMN sunt realizate cu echipamente de ultimă generație și interpretate de medici foarte experimentați.

Pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hepato-bilio-pancreatice, pacienții au acces la servicii medicale complete, performante, prin abordare multidisciplinară, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Consultațiile asigurate de medici foarte experimentați sunt completate cu analize de laborator și cu investigații imagistice avansate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR