Ce este coarctația de aortă?
Coarctația de aortă este un defect cardiovascular prezent la naștere, întâlnit la aproximativ 8% dintre nou-născuții cu malformații cardiace congenitale. Afecțiunea este caracterizată de o stenoză aortică, care forțează inima să pompeze mai puternic decât în mod normal. Lăsată netratată, această malformație cardiacă poate duce la complicații cardiovasculare serioase, amenințătoare de viață.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Aorta este cea mai mare arteră din organism, de la nivelul său ramificându-se toate celelalte artere. Aorta este primul vas în care este expulzat sângele încărcat cu oxigen și cu nutrienți de la nivelul inimii. Această arteră este împărțită în mai multe segmente:
- Aorta ascendentă – urcă de la nivelul inimii în partea din față a pieptului;
- Arcul aortic – formează o curbură spre partea din spate a inimii;
- Aorta descendentă – coboară în fața coloanei vertebrale. Cuprinde aorta toracică și cea abdominală, aceasta din urmă terminându-se sub buric, unde se ramifică în cele două artere iliace comune.
În cazul coarctației de aortă, îngustarea apare în general imediat sub artera subclaviculară (unde se termină arcul aortic). Totuși, stenoza poate apărea în orice regiune a arcului aortic sau a aortei descendente (toracice sau abdominale), iar circulația este îngreunat în zona afectată.
În cazurile severe, inima nu poate pompa suficient de puternic pentru a împinge sângele în partea inferioară a corpului, iar presiunea asupra inimii crește. Acest lucru se poate asocia cu o serie de complicații serioase, cum ar fi insuficiență cardiacă, disecție de aortă și chiar deces.
În general, afecțiunea este diagnosticată imediat după naștere. Uneori, poate apărea în asociere cu alte malformații congenitale cardiace, cum ar fi valva aortică bicuspidă, stenoza valvei mitrale, defectul septal ventricular sau defectul septal atrial.
Cazurile ușoare și asimptomatice de coarctație de aortă pot rămâne nediagnosticate până mai târziu în copilărie, adolescență sau chiar până la vârstă adultă, atunci când medicul cardiolog descoperă hipertensiunea arterială, o complicație a acestei afecțiuni.