Ce este claudicația intermitentă?

Claudicația intermitentă reprezintă mersul șchiopătat provocat de durerea de picioare resimțită la mers, cauzată de fluxul de sânge redus. Durerea se ameliorează de obicei în repaus și este localizată la nivelul gambelor, coapselor, șoldurilor și fesierilor. Claudicația intermitentă nu este o afecțiune, ci o manifestare clinică a bolii arteriale periferice, semnalând faptul că țesuturile nu primesc suficient sânge încărcat cu oxigen. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații și investigații complete, pentru diagnostic și tratament adecvat.

În timp, boala arterială periferică poate progresa atât de mult încât claudicația intermitentă devine constantă chiar și la eforturi foarte mici sau în repaus. Adesea, aceasta este neglijată și rămâne subdiagnosticată, deoarece pacienții asociază simptomatologia cu îmbătrânirea și o controlează prin simpla evitare a efortului fizic. Pe de altă parte, sedentarismul, alături de alimentația dezechilibrată, obezitatea și anumite afecțiuni cresc riscul de ateroscleroză și complicații cardiovasculare.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, inclusiv prin proceduri de cardiologie intervențională.

Cauze pentru claudicație intermitentă

Claudicația intermitentă este cauzată de boala arterială periferică. Aceasta este caracterizată de ateroscleroza membrelor, ceea ce înseamnă că arterele care asigură perfuzia extremităților sunt stenozate (îngustate), ca urmare a depunerilor de grăsimi și alte substanțe (plăci de aterom). Acest lucru cauzează ischemia membrelor inferioare – flux de sânge redus. Severitatea durerilor poate fi asociată cu gradul de stenoză.

Factorii de risc pentru claudicația intermitentă includ:

Simptomele sunt declanșate de activitatea fizică, cum ar fi mersul, alergatul sau exercițiile sportive. Atunci când o persoană este activă, mușchii nu primesc destul sânge încărcat cu oxigen și nutrienți, iar acest lucru are ca rezultat claudicația. În repaus, însă, fluxul de sânge este suficient, motiv pentru care simptomele dispar.

Astfel, pacienții tind să scadă nivelul de activitate fizică pentru a se simți mai bine, însă sedentarismul este un factor de risc pentru bolile cardiometabolice.

Alte semne și simptome care pot însoți claudicația intermitentă

Claudicația intermitentă provocată de durerea apărută la nivelul picioarelor odată cu activitatea fizică dispare la scurt timp după întreruperea acesteia. Poate fi însoțită și de alte manifestări clinice, cum ar fi:

  • Disconfort, crampe, oboseală musculară sau senzația de greutate la nivelul picioarelor;
  • Piele rece;
  • Amorțeli sau furnicături la nivelul membrelor inferioare;
  • Răni dificil de vindecat la nivelul picioarelor;
  • Pierderea firelor de păr de pe picioare;
  • Tegumente lucioase pe picioare;
  • Disfuncție erectilă în cazul bărbaților.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Analize și investigații pentru claudicație intermitentă

Inițial, medicul va efectua un examen clinic pentru a verifica dacă există semne clinice de boală arterială periferică sau de alte afecțiuni cardiovasculare.

Pentru a depista eventuale stenoze asociate cu această manifestare, cardiologul poate recomanda următoarele teste și investigații:

  • Profil lipidic – măsurarea nivelului de colesterol și a trigliceridelor în sânge;
  • Indice gleznă-braț – presupune măsurarea și compararea tensiunii arteriale de la nivelul brațului cu cea de la nivelul gleznei. Valorile tensionale mai mici în membrele inferioare indică prezența unei stenoze;
  • Ecografia Doppler – folosește ultrasunetele și un gel special pentru a evalua fluxul de sănge din artere;
  • Angio-CT și angio-RMN – oferă imagini detaliate de la nivelul structurii vaselor de sânge, folosind razele X sau câmpul magnetic;
  • Angiografie periferică – este o procedură minim invazivă de diagnostic. Presupune inserarea unui cateter în rețeaua de vase sanguine și unei substanțe de contrast care evidențiază eventuale blocaje sub acțiunea razelor X;
  • Test de efort – constă în măsurarea unor parametri, precum tensiunea arterială și activitatea electrică a inimii, în timp ce pacientul face efort controlat, pe o bandă de alergare sau bicicletă statică.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile claudicației intermitente

Claudicația intermitentă anunță prezența aterosclerozei, care se asociază cu o serie de complicații serioase asupra sănătății:

  • Evenimente cardiovasculare majore – cum ar fi accident vascular cerebral, infarct miocardic acut;
  • Ulcerații – răni deschise care nu se vindecă și care se pot infecta;
  • Gangrenă și risc de amputație – ischemia membrelor produce necroză tisulară (moartea ireversibilă a țesuturilor), ceea ce poate duce la pierderea membrului. Riscul este mai ridicat la persoane care prezintă factori de risc multipli, cum ar fi fumat, diabet zaharat slab controlat, hipertensiune arterială.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru claudicație intermitentă

Medicamentele pentru claudicație intermitentă depind de afecțiunile depistate. Schema terapeutică poate include substanțe farmaceutice pentru controlul durerii specifice claudicației, anticoagulante pentru prevenirea cheagurilor de sânge, statine pentru scăderea colesterolului, antidiabetice orale și antihipertensive.

Totuși, acestea nu elimină plăcile de aterom. Dacă medicul depistează o stenoză importantă în artere, poate recomanda îndepărtarea depunerilor prin diferite metode, cum ar fi:

  • Angioplastie periferică cu balon și stent – se realizează pe cale endovasculară, printr-o puncție la nivelul pielii, prin care se introduce un cateter în vasele de sânge, sub ghidajul razelor X. Instrumentele necesare tratamentului sunt introduse prin acest tub subțire. După ce specialistul poziționează cateterul în zona stenozei, inseră un balon mic și îl umflă pentru a lărgi canalul arterial. Apoi, poate monta un stent (dispozitiv cilindric din metal), pentru a menține vasul deschis;
  • Aterectomie – este tot o procedură de cardiologie intervențională care se realizează cu ajutorul cateterului. Prin această tehnică, este inserat un dispozitiv care dezintegrează și aspiră placa de aterom, restabilind fluxul de sânge normal;
  • Bypass arterial – reprezintă o intervenție chirurgicală care constă în prelevarea unui vas de sânge sănătos din altă zonă a corpului și grefarea acestuia în zona stenozei, pentru a crea o rută ocolitoare.

Activitatea fizică nu trebuie complet evitată. Sunt recomandate exerciții pentru claudicație intermitentă, în special pentru a îmbunătăți toleranța la efort și a reduce durerile. În plus, mișcarea ajută la menținerea sub control a greutății corporale. Pacientul trebuie să ceară îndrumarea unui specialist în kinetoterapie, pentru un plan personalizat de exerciții fizice. Un program de exerciții poate presupune următorii pași:

  1. Mers pe jos până apare durere moderată;
  2. Repaus pentru ameliorarea durerii;
  3. Reluarea mersului până la reapariția simptomelor.

Acest ciclu de mers se repetă timp de 30-45 de minute, pentru 3 sau mai multe zile pe săptămână.

Cum poate fi prevenită claudicația intermitentă?

Pentru a reduce riscul de claudicație intermitentă, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • Renunțarea la fumat;
  • Consumarea unei diete echilibrate: legume, fructe, cereale integrale, carne slabă, pește, nuci și semințe, ulei de măsline extravirgin, lactate semidegresate. Evitarea alimentelor ultraprocesate industrial și bogate în grăsimi animale, cum ar fi carnea roșie grasă, brânzeturi grase, slănina, mezelurile, untul în cantități excesive;
  • Tratarea afecțiunilor, cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemia și hipertensiunea arterială, prin respectarea medicației și a recomandărilor medicului;
  • Menținerea unei greutăți normale sau luarea unor măsuri pentru scădere ponderală;
  • Ținerea stresului sub control;
  • Creșterea nivelul de activitate fizică – mișcare minim 30 de minute zilnic.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate realizate de medici cu vastă experiență și de toate investigațiile indicate diagnosticul volii arteriale periferice. Examinările imagistice sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla, iar pacienții au acces și la investigații minim invazive, prin arteriografie periferică, atunci când există indicație în acest sens.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul prin proceduri de cardiologie intervențională este realizat în deplină siguranță, de medici foarte experimentați.

Tratamentul pentru arteriopatia obliterantă care provoacă claudicație intermitentă este stabilit individualizat, în funcție de severitatea simptomatologiei și de afecțiunile asociate. Procedurile de cardiologie intervențională – aterectomia cu sistemul Jetstream sau angioplastia periferică – sunt realizate în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de două angiografe performante Philips Azurion 7.

Atunci când este indicată o intervenție de chirurgie vasculară, operația este realizată la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator foarte bine dotat, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I. Echipa vasculară de la SANADOR realizează și intervenții vasculare hibrid, atunci când există indicație în acest sens.Postoperator, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, prin proceduri recomandate de un medic specialist.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR