Interpretarea rezultatelor
Un rezultat negativ al testului Papanicolau este normal. Acesta se traduce prin absența celulor atipice, precanceroase sau canceroase. Dacă rezultatul este negativ, pacienta va reveni peste 3 ani pentru repetarea testului, în acest interval de timp nefiind necesare alte investigații.
Dacă testul este pozitiv, acesta se traduce prin prezența celulor anormale la nivel cervical. Acesta poate fi cauzat cel mai frecvent de de infecția cu virusul HPV , dar poate fi determinat și de modificări inflamatorii din cadrul infecțiilor cu transmitere sexuală sau cancer.
Celulele scuamoase atipice reprezintă cea mai ușoara formă a unui test Papanicolau pozitiv. Dacă virusul HPV este prezent, sunt necesare investigații suplimentare și posibil tratament. Dacă HPV este absent, recomandarea medicală este doar de urmărire a evoluției.
Leziunile scuamoase intraepiteliale sunt modificări precanceroase celulare. În funcție de gradul modificărilor (scăzut sau înalt), medicul gincolog va stabili un plan de supraveghere și tratament. Celulele glandulare pot prezenta, de asemenea, modificări precanceroase.
Cancerul scuamocelular reprezintă 90% din cancerele de col uterin și se formează de la nivelul celulor ce învelesc colul uterin pe partea exterioară. Adenocarcinomul se dezvoltă din celulele endocolului (din porțiunea interioară) a acestuia. Dacă oricare din aceste două tipuri este identificat la rezultatele testului Papanicolau, vor fi efectuate investigații imagistice pentru stadializarea cancerului. Cancerul de col uterin poate fi încadrat între stadiul 1, cel mai puțin invaziv, și stadiul 4, cel mai avansat, în care există metastaze la distanță.
-
SANADOR asigură servicii medicale la cele mai înalte standarde.
Programează-te!