Ce este citologia cervico-vaginală?

Citologia cervico-vaginală este o investigație ușor de realizat, ce ar trebui efectuată periodic la femeile de vârstă fertilă. Efectuarea acesteia poate duce la detecția precoce a cancerului și crește șansa de vindecare completă.

Virusul HPV (human papiloma virus) este o cauză importantă a dezvoltării cancerului de col uterin. Acesta poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV, ce este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani și decontată 50% pentru femeile cu vârsta până în 45 de ani. Cu toate că prevenția prin vaccinare este cheia scăderii incidenței acestui tip de cancer, un test PAP realizat periodic poate salva vieți prin detecția precoce a modificărilor canceroase.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Test Papanicolau convențional

Există două metode pentru a efectua citologie vaginală. Un test PAP convențional implică recoltarea celulor cervicale prin intermediul unei spatule. Celulele recoltate vor fi transferate și fixate între două lame de sticlă transparente. Următorul pas este examinarea acestora la microscop.

Test Papanicolau în mediu lichid

În cadrul unui examen Papanicolau în mediu lichid, recoltarea celulelor de la nivel cervical va fi realizată cu ajutorul unei periuțe speciale. Proba recoltată se va insera într-un mediu lichid, iar apoi va fi analizată. Avantajul acestui tip de test este că are rezultate mai precise, este mai facil de realizat și din aceeași probă se pot testa și boli cu transmitere sexuală.

Când este indicat testul Babeș-Papanicolau?

În general, recomandarea de a efectua un examen Papanicolau începe în jurul vârstei de 21 de ani, odată cu începerea vieții sexuale a femeii. La fiecare trei ani, până la împlinirea vârstei de 65 de ani, acest test va fi repetat. În anumite cazuri, medicul ginecolog poate recomanda recoltarea unui examen citologic Papanicolau, împreună cu testarea pentru virusul HPV. Dacă ambele investigații sunt realizate concomitent, frecvența acestora poate scădea, fiind recomandate la fiecare 5 ani.

Dacă medicul ginecolog identifică anumiți factori de risc, precum infecția HIV, un test Babeș-Papanicolau anterior ce a identificat celule precanceroase, un sistem imunitar slăbit din cauza tratamentelor imunosupresoare sau fumatul, acesta va recomanda efectuarea unui examen citologic mai frecvent. Acest interval de timp poate varia de la 6 luni până la 1 an și va fi stabilit de către medicul ginecolog.

  • Medicii ginecologi de la SANADOR sunt empatici și experimentați. Programează-te!

Când se recoltează Papanicolau?

Testul Papanicolau se recoltează de preferat la mijlocul ciclului menstrual (în jurul zilei 14). Se evită perioada menstruației din cauza sângerării si rezultatelor invalide ce pot să apară. Testul se va recolta începând cu vârsta de 21 de ani și până la 45 de ani. Dacă pacienta a suferit o histerectomie sau a trecut de vârsta de 45 de ani având ultimele trei teste negative, se poate opri testarea periodică.

  • La SANADOR, medicii au experiență în realizarea citologiei cervico-vaginale. Programează-te!

Pregătirea pentru testul Papanicolau

Deși nu este necesară o pregătire specială pentru recoltarea unui test Babeș-Papanicolau, există anumite recomandări ce ar trebui urmate cu două zile anterior vizitei la medicul ginecolog. Este de preferat ca pacienta să evite contactul sexual, dușurile intravaginale sau alte creme sau tratamente locale la nivel vulvar sau vaginal. Se va evita, desigur, perioada de sângerare din timpul ciclului menstrual.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recoltarea pentru Papanicolau

Pentru recoltare, pacienta va fi rugată să se așeze pe masa gincologică, culcată pe spate, cu picioarele în poziție depărtată și ușor ridicate. Medicul va utiliza un instrument numit specul vaginal, care poate fi din metal sau plastic. Acesta depărtează pereții vaginali pentru o mai bună vizualizare a cervixului. Inserarea specului poate cauza o ușoare presiune, însă nu va fi dureroasă. Cervixul este joncțiunea dintre vagin și uter, iar de la acel nivel se vor recolta celule cu ajutorul unei spatule. Nici acest pas nu este dureros pentru pacientă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum este realizată citologia cervico-vaginală?

Pentru a realiza o citologie cervico-vaginală, primul pas este recoltarea celulor, prin utilizarea speculului vaginal, a unei spatule sau a unei periuțe speciale. Proba este ori fixată între două lame de sticlă, ori introdusă într-un lichid special din care se va realiza un frotiu ulterior în laborator. Ambele variante presupun examinarea microscopică a celulor pentru identificarea anomaliilor.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat negativ al testului Papanicolau este normal. Acesta se traduce prin absența celulor atipice, precanceroase sau canceroase. Dacă rezultatul este negativ, pacienta va reveni peste 3 ani pentru repetarea testului, în acest interval de timp nefiind necesare alte investigații.

Dacă testul este pozitiv, acesta se traduce prin prezența celulor anormale la nivel cervical. Acesta poate fi cauzat cel mai frecvent de de infecția cu virusul HPV , dar poate fi determinat și de modificări inflamatorii din cadrul infecțiilor cu transmitere sexuală sau cancer.

Celulele scuamoase atipice reprezintă cea mai ușoara formă a unui test Papanicolau pozitiv. Dacă virusul HPV este prezent, sunt necesare investigații suplimentare și posibil tratament. Dacă HPV este absent, recomandarea medicală este doar de urmărire a evoluției.

Leziunile scuamoase intraepiteliale sunt modificări precanceroase celulare. În funcție de gradul modificărilor (scăzut sau înalt), medicul gincolog va stabili un plan de supraveghere și tratament. Celulele glandulare pot prezenta, de asemenea, modificări precanceroase.

Cancerul scuamocelular reprezintă 90% din cancerele de col uterin și se formează de la nivelul celulor ce învelesc colul uterin pe partea exterioară. Adenocarcinomul se dezvoltă din celulele endocolului (din porțiunea interioară) a acestuia. Dacă oricare din aceste două tipuri este identificat la rezultatele testului Papanicolau, vor fi efectuate investigații imagistice pentru stadializarea cancerului. Cancerul de col uterin poate fi încadrat între stadiul 1, cel mai puțin invaziv, și stadiul 4, cel mai avansat, în care există metastaze la distanță.

  • SANADOR asigură servicii medicale la cele mai înalte standarde. Programează-te!

Ce urmează după examenul citologic?

După ce pacienta a realizat o testare PAP, aceasta va aștepta rezultatele. În medie, durata de timp între recoltarea unui examen citologic și primirea rezultatelor este de aproximativ două săptămâni. Dacă rezultatul este normal și nu există factori de risc, atunci investigația va fi repetată la interval de trei ani.

Pe de altă parte, dacă rezultatul examenului citologic prezintă modificări, medicul va recomanda investigații imagistice suplimentare. Tratamentul cancerului de col uterin include radioterapie, chimioterapie și chirurgie oncologică. În stadii avansate, tratamentul vizează îmbunătățirea calității vieții pacientei.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Citologia cervico-vaginală la SANADOR

La SANADOR, medicii ginecologi realizează consultații amănunțite și investigații de screening și diagnostic pentru numeroase afecțiuni. Pacientele beneficiază de citologie cervico-vaginală cu rezultate precise, asigurate de Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, care are dotări de cea mai bună calitate.

În cazul în care sunt necesare investigații suplimentare, acestea sunt efectuate cu echipamente performante, de medicii experimentați și empatici ai SANADOR. În cazurile în care pacientele sunt diagnosticate cu cancer, acestea se pot adresa Centrului Oncologic SANADOR, care asigură tratament integrat pentru afecțiunile oncologice, la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR