Cistouretrografia micțională este o investigație radiologică a tractului urinar prin care sunt depistate și caracterizate anomaliile uretrei și ale vezicii urinare, inclusiv refluxul vezico-ureteral.
Procedura poate fi realizată atât la adulți, cât și la copii, fiind mult mai des solicitată și executată la populația pediatrică.
Cistouretrografia micțională este disponibilă la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Programează o consultație!
Indicațiile cistouretrografiei micționale
Conform ghidurilor clinice ale Colegiului American de Radiologie (ACR) și ale Societății pentru Radiologie Pediatrică (SPR), procedura este indicată în următoarele situații:
Infecțiile urinare: indicația principală este reprezentată de infecțiile repetate de tract urinar, cu germeni variați; este menționată separat, ca indicație de uretrocistografie retrogradă micțională, infecția unică de căi urinare cu febră mai mare de 39°C și cu alți germeni decât Escherichia coli (infecție cu E.coli);
Această procedură este contraindicată în cazul infecțiilor urinare active, netratate și în cazul alergiilor la substanța de contrast iodată.
Cum se realizează investigația?
Examinarea nu necesită o pregătire specială, mai ales dacă nu este efectuată cu sedare. La pacientul cu infecții urinare repetate, de regulă, se recomandă medicație profilactică – stabilită de medicul curant.
Sedarea pacientului este rareori necesară, caz în care pregătirea pentru examinare este coordonată de medicul anestezist.
Vezica urinară este umplută treptat cu substanță de contrast radioopacă printr-un cateter vezical, realizându-se intermitent mai multe clișee radiografice cu vezică urinară în diverse grade de umplere și în repleție completă, utile pentru caracterizarea vezicii urinare și identificarea unor posibile patologii la nivelul ostiumurilor ureterale, precum și a refluxului vezico-ureteral pasiv.
Se realizează apoi expuneri, în timpul micțiunii, pentru caracterizarea uretrei și identificarea patologiilor acesteia, depistarea refluxului vezico-ureteral activ (apărut în timpul micțiunii) și a eventualului reziduu vezical.
Efectuarea examinării necesită colaborarea cu medicul chirurg pediatru, urolog sau ginecolog, care montează cateterul vezical.
Examinarea durează, de regulă, 30–45 de minute.
Beneficiile cistouretrografiei micționale
Cistouretrografia micțională oferă informații detaliate despre aparatul urinar, necesare prevenirii deteriorării funcției renale la pacienții cu infecții repetate de tract urinar, și stabilește necesitatea administrării tratamentului medicamentos sau chirurgical.
De regulă, nu există efecte secundare ale expunerii la radiații X pentru acest tip de examinare, investigația fiind efectuată în scop diagnostic cu respectarea normelor de protecție radiologică, folosindu-se cea mai mică doza de iradiere posibilă, cu obținerea celei mai bune imagini diagnostice.
Examinarea este în general sigură, dar există totuși riscul unor reacții adverse de tip alergic la substanța de contrast iodată.
Cistouretrografia micțională este disponibilă la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală din SANADOR asigură gama completă a serviciilor medicale, cu o echipă medicală de prestigiu și echipamente de ultimă generație. Programează o consultație!
Informații oferite de Dr. Miruna Călinescu, medic primar Radiologie-imagistică medicală la SANADOR