Ce este cistostomia?

O cistostomie este o procedură chirurgicală prin care vezica urinară și pielea sunt conectate, pentru a evacua urina printr-un tub care iese prin peretele abdominal. Pentru proceduri medicale efectuate în deplină siguranță, alege Spitalul Clinic SANADOR!

O cistostomă urinară este necesară pentru persoanele care nu pot urina în mod normal, din cauza obstrucției vezicii urinare sau a altor părți ale tractului urinar. Retenția de urină necesită montare de cistostomă, în situația în care cateterismul uretral (montarea de cateter urinar prin uretră) este fie nedorit, fie imposibil de realizat.

Termenul de cistostomie este folosit mai ales pentru o cistostomie suprapubiană sau cateterizare suprapubiană. În cadrul acestei intervenții, chirurgul efectuează o stomă în vezica urinară, deasupra pubisului, osul care formează partea anterioară a bazinului. Procedura de cistostomie este un mijloc mai puțin invaziv de derivație urinară, care poate fi utilizată atât temporar, cât și pe termen lung.

Tipuri de cistostomie

O intervenție de cistostomie poate fi efectuată sub anestezie locală, regională sau chiar sub anestezie generală, în funcție de caz. Există două tipuri principale de cistostomă, în funcție de abordul folosit pentru montare:

  • abord deschis – operație de cistostomie deschisă – este efectuată o incizie mai jos de ombilic, deasupra simfizei pubiene, pentru a accesa direct vezica urinară și pentru a insera un cateter sau pentru a crea o stomă în aceasta;
  • abord percutan – cistostomie percutanată – cateterul este introdus direct prin peretele abdominal, deasupra simfizei pubiene, cu sau fără ghidare ecografică sau vizualizare prin cistoscopie flexibilă (procedură endoscopică de vizualizare a vezicii urinare).

Când este indicată montarea de cistostomă?

Există mai multe situații în care este indicată montarea unei cistostome, cele mai frecvente fiind:

Pregătirea pacientului pentru cistostomie

Pregătirea pacientului pentru montarea de cistostomă începe cu cel puțin o săptămână înainte de intervenție. Astfel, este posibilă recomandarea opririi unor medicamente, de exemplu antiagregantele plachetare și anticoagulantele, cu aproximativ o săptămână înainte de intervenție.

De asemenea, este recomandată oprirea administrării medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene cu minimum două zile înainte de operație. Datorită faptului că vezica urinară este situată în apropierea intestinelor, înainte de procedura de cistostomie este necesară pregătirea intestinului, prin efectuarea unor clisme și prin oprirea alimentării cu opt ore înainte de operație.

În unele situații, pacienții primesc medicație analgezică parenterală și anestezie locală, epidurală sau generală, în funcție de complexitatea cazului. În funcție de instrumentele folosite, în timpul montării de cistostomă urinară, pacientul este poziționat cel mai frecvent în decubit dorsal sau, mai rar, în poziție ginecologică. De asemenea, este indicată întotdeauna plasarea pacientului în poziția Trendelenburg, pentru a reduce riscul de a perfora tractul gastrointestinal în timpul plasării cateterului.

Cum se realizează cistostomia?

Montarea de cistostomă este o procedură rapidă și ușoară, care nu necesită utilizarea de echipamente specializate și poate fi realizată fie prin abord deschis, fie percutanat. Chirurgul urolog folosește un cistoscop sau o sondă de ecografie, care îi permite să localizeze vezica urinară. Într-o operație de cistostomie deschisă, chirurgul face o mică incizie infraombilicală, deasupra zonei pubiene, pentru a avea acces la tractul urinar.

Într-o cistostomie percutanată, chirurgul trece un cateter direct prin peretele abdominal, apoi folosește ecografia abdominală, pentru a ghida restul procedurii. Întreaga procedură poate dura între 10 și 45 de minute, în funcție de abordarea utilizată. Pacienții care sunt supuși metodei percutanate pot pleca acasă în aceeași zi, în timp ce pacienții cu abordare deschisă ar putea avea nevoie să rămână în spital peste noapte, pentru supraveghere.

Odată confirmată poziția cateterului cu ajutorul cistoscopului flexibil, este introdus în balonul de la capătul acestuia ser fiziologic, pentru a-l umfla, menținând astfel cateterul în poziția corectă. În cele din urmă, chirurgul acoperă stoma cu un pansament.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după cateterizarea suprapubiană

După cateterizarea suprapubiană, recuperarea poate fi ușor diferită, în funcție de tipul de anestezie utilizat și de abordul folosit. În cazul unei anestezii complete sau a efectuării unui abord deschis, pacientul este monitorizat o perioadă puțin mai lungă de timp, necesitând spitalizare pentru încă o noapte sau două. După cistostomie, este posibil ca urina să conțină sânge, dar este un aspect normal, iar hematuria dispare de obicei pe parcursul primei zile post intervenție.

Pentru a curăța sistemul urinar, este recomandată hidratare orală cu 2-3 litri de lichide pe zi. De asemenea, timp de aproximativ 1 săptămână după intervenție, este necesară montarea unui mic pansament la locul inciziei unde a fost introdus cateterul. Pot fi recomandate și medicamente pentru ameliorarea durerii și pentru prevenirea infecțiilor. Pentru o recuperare completă, este indicată evitarea activității fizice timp de una sau două săptămâni după montarea de cistostomă urinară. De asemenea, după operație este recomandat ca pacientul să nu ridice greutăți timp de 4 săptămâni, să evite urcatul scărilor și să nu aibă activitate sexuală timp de 6 săptămâni.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recomandări pentru pacienții cu cistostomă

Pacienții cu cistostomă trebuie instruiți asupra îngrijirii cateterului, a golirii și a schimbării pungilor de drenaj. Locul de ieșire al cateterului suprapubian trebuie spălat zilnic cu apă și săpun și poate fi acoperit cu un bandaj de tifon. Trebuie evitată aplicarea de cremă, pudră sau spray pe pielea din apropierea cateterului. Punga de drenaj trebuie ținută sub talie, pentru a preveni returul urinei înapoi în vezică și dezvoltarea unor infecții.

De asemenea, tubul trebuie păstrat fără îndoituri, astfel încât urina să se scurgă corect. Punga de drenaj trebuie golită de urină, atunci când este plină între jumătate și două treimi sau la fiecare 8 ore. Dacă se utilizează o pungă mică pentru picior, aceasta trebuie golită la fiecare 3, până la 4 ore. Nu trebuie tras de cateter, pentru că poate provoca durere sau sângerare și poate cauza ieșirea cateterului.

O cistostomă urinară trebuie schimbată la fiecare patru până la șase săptămâni, iar pacienții trebuie instruiți să solicite asistență medicală pentru înlocuirea cateterului, dacă acesta este deplasat din poziția normală. Această stomă în vezica urinară se poate închide foarte repede, necesitând efectuarea de cistostomie suprapubiană din nou.

Medicul urolog trebuie informat urgent, dacă pacientul prezintă persistența sângelui în urină, dacă urina prezintă modificări de aspect, cantitate sau miros, dacă apare durere locală sau senzație de usturime, dacă urina nu se scurge prin cateter, dacă pacientul este febril sau are frisoane. Toate acestea pot indica prezența unor complicații care necesită tratament specific.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Efectuarea unei cistostomii la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici urologi cu experiență vastă, la analize de laborator precise și la investigații imagistice performante. La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes numeroase tipuri de intervenții chirurgicale pentru afecțiuni urologice, prin chirurgie clasică, sau prin chirurgie robotică urologică, în funcție de fiecare caz în parte. Pacienții care au indicație pentru montare de cistostomă beneficiază de intervenție în deplină siguranță, toate procedurile fiind efectuate într-unul dintre moderne blocuri operatorii din țară, cu aparatură de ultimă generație.

După operație, pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Îngrijirea postintervențională a pacienților este tratată cu deosebită atenție, aceștia beneficiind de monitorizare pe termen lung și consiliere. În cazul în care apare  o situație de urgență, pacienții cu cistostomă pot să apeleze la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR