Cistoscopia, esențială în două cazuri dificile tratate cu succes la SANADOR

Cazuri dificile, rezolvate la SANADOR cu ajutorul cistoscopiei

Afecțiunile aparatului urinar pot provoca manifestări foarte neplăcute și chiar complicații severe. Două paciente, dintre care una însărcinată, s-au confruntat cu probleme de sănătate majore la nivelul tractului urinar, dar, din fericire, medicii de la SANADOR au reușit să le trateze cu succes. Cistoscopia, procedură diagnostică și terapeutică, a fost esențială pentru buna desfășurare a actului medical.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Adriana, diagnosticată cu TBC renovezical

Tuberculoza renovezicală este o afecțiune provocată de bacteriile Mycobacterium tuberculosis, care produce simptome asemănătoare celor din infecțiile urinare. Deseori, este diagnosticată târziu, ceea ce face dificil tratamentul și poate duce la afectarea masivă a rinichilor.

Adriana a ales SANADOR pentru efectuarea unei cistoscopii, iar intervenția a ajutat la stabilirea diagnosticului corect – TBC renovezical.

„Anul trecut am început să simt un disconfort în zona rinichilor și, deși simptomele erau vagi, am ales să merg la un control unde mi-a fost recomandat un RMN. În urma RMN-ului, a trebuit sa fac o cistoscopie. Am optat să am această procedură la domnul Conf. Gîngu, deoarece unul dintre colegii de muncă m-a îndrumat către dânsul. Mă bucur că am făcut această alegere, interacțiunea cu domnul doctor a fost foarte, foarte bună. Un profesionist desăvârșit, mi-a explicat tot ce a făcut în timpul intervenției și mi-a răspuns la toate întrebările cu răbdare și empatie.” declară pacienta.

Adriana a fost tratată cu succes de Conf. Dr. Constantin Gîngu, care revine la SANADOR pentru controale periodice.

„Deși eu sunt din Craiova și trebuie să fac un drum destul de lung pentru fiecare control, nu regret alegerea făcută.” spune Adriana.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cătălina, pacientă supusă unei intervenții salvatoare

Cătălina, o pacientă în vârstă de 35 de ani, însărcinată în 35 de săptămâni, diagnosticată cu o afecțiune severă și rară a sarcinii, placenta praevia percreta, a fost salvată împreună cu fetița sa în urma unei intervenții realizate de o echipă multidisciplinară de medici.

Placenta praevia percreta, o anomalie de inserție a placentei, este asociată frecvent cu hemoragie obstetricală severă, 80% dintre cazuri rezultând cu decesul pacientei.

„Acest caz a fost unul deosebit și a necesitat un management medical extrem de bine gândit și organizat, începând de la colectarea de sânge izogrup si izoRh, până la întrunirea unei echipe chirurgicale multidisciplinare, pregătită să intervină în orice moment.”

Anterior intervenției chirurgicale, pacienta a fost admisă în Secția de Urologie, unde i s-a efectuat controlat o cistoscopie exploratorie și montarea de stenturi pe ambele uretere, scopul fiind crearea de repere anatomice pentru histerectomia de necesitate.

Intervenția a durat în total 5 ore și a fost realizată în mai multe etape, de către o echipă chirurgicală multidisciplinară, cu multă experiență, compusă din Conf. Dr. Doru Herghelegiu, Dr. Emel Nuraltay, Conf. Dr. Constantin Gîngu, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Andrei Cristea.

Inițial, echipa obstetricală a efectuat operația de cezariană, extrăgând fătul printr-o incizie atipică, la nivelul fundului uterin, iar în etapa a doua medicii au efectuat histerectomia totală interanexială în bloc cu masa placentară. În cea de-a treia etapă, din cauza invaziei placentei și aderenței sale excesive la peretele uterin anterior și vezică, s-a aplicat o soluție de continuitate vezicală, sutura fiind realizată de Conf. Dr. Constantin Gîngu. În cursul intervenției, pacienta a primit transfuzie de sânge cu patru unități de masă proaspătă congelată și două unități de concentrat eritrocitar.”

Intervenția chirurgicală a fost o reușită, echipa de medici reușind să salveze atât mama, cât și copilul.

„Operația a fost una dificilă și complexă, din cauza riscului foarte ridicat de hemoragie, însă a fost finalizată cu succes, iar evoluția postoperatorie este favorabilă, fără complicații, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Fetița este sănătoasă, cântărește 2.5 kg și a primit nota 8 la naștere”, a declarat Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cistoscopia, procedură utilă pentru numeroase afecțiuni

Cistoscopia este procedura de diagnostic care îi permite medicului să examineze direct tractul urinar. O cistoscopie poate fi recomandată atunci când este suspectată o tulburare a tractului urinar, inclusiv probleme structurale care pot duce la blocarea fluxului de urină sau la alte probleme de excreție.

Procedura este utilă atunci când apar:

Cistoscopia mai este indicată pentru a preleva probe de biopsie din vezică sau uretră. Prelevarea de țesut se realizează prin trecerea unor instrumente lungi și subțiri prin cistoscop, cum ar fi mici pensete, pentru a colecta probele. Probele de biopsie sunt apoi analizate în laborator. De asemenea, cistoscopia este utilizată pentru montarea sondei Cook, o sondă care ajută la eliminarea urinei din rinichi în vezică.

Cistoscopia poate fi folosită pentru a trata unele probleme la nivelul vezicii urinare. De exemplu, medicii pot introduce instrumente lungi și subțiri printr-un cistoscop rigid, pentru a elimina tumorile mici în vezică, printr-o operație cunoscută ca rezecție transuretrală a tumorii vezicii urinare.

În general, procedura este efectuată fără să apară probleme, dar rar pot surveni efecte secundare, precum:

  •  senzație de arsură;
  •  sângerare ușoară;
  • urinări mai frecvente.

Complicații mai grave includ leziuni ale uretrei, uretră umflată și infecții.

După cistoscopie, medicul recomandă odihna, dacă s-a folosit sedarea sau anestezia generală. Un rezultat anormal poate indica următoarele afecțiuni: prostatită, litiaza vezicală, polipi vezicali, cancerul vezicii urinare, hiperplazie benignă de prostată, blocarea ureterelor, vezică neurogenă, fistulă vezicală.

Ulterior, în raport cu rezultatul, specialistul care a supravegheat cazul decide dacă sunt necesare mai multe teste, proceduri, îngrijire ulterioară sau tratament. Dacă se depistează cancerul, se fac mai multe teste pentru a ajuta echipa medicală să identifice tipul de cancer și cât de avansat este acesta.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cistoscopia la SANADOR

La Secția de Urologie a Spitalului Clinic SANADOR, cistoscopia este realizată de medici cu experiență în efectuarea procedurii în scop diagnostic și terapeutic, inclusiv în cazuri dificile, care necesită abordare multidisciplinară. Procedura este efectuată cu disconfort minim, iar în cazurile care necesită anestezie sau sedare, medicii Secției ATI, care este acreditată la cel mai înalt nivel de competență, asigură siguranța pacientului și buna desfășurare a actului medical.

Atunci când investigațiile urologice relevă o afecțiune, medicii SANADOR aleg o abordare terapeutică modernă, spitalul având dotări performante și o echipă medicală instruită să folosească cele mai noi tehnologii.

  • La SANADOR, medicii urologi asigură servicii medicale de cel mai înalt nivel. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR