Ce este cistorafia?

Cistorafia este o intervenție chirurgicală utilizată pentru suturarea vezicii urinare. Această procedură este efectuată pentru a repara rupturi sau alte leziuni ale peretelui vezicii urinare care pot fi cauzate de diverse afecțiuni sau traumatisme. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de cistorafie sunt realizate de chirurgi urologi experimentați, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară.

Vezica urinară este un organ important al sistemului urinar, având forma unei pungi musculare elastice, capabilă să se extindă și să se contracte pentru a stoca și a elimina urina produsă de rinichi. Anatomic, vezica urinară este situată în partea inferioară a abdomenului, în spatele osului pubian și are ca rol eliminarea urinei produse de rinichi și transportată prin uretere către aceasta. Odată ce urina ajunge în vezică, aceasta este stocată temporar, până când este eliminată în mod controlat, în timpul micțiunii.

Indicațiile cistorafiei

O operație de sutură a peretelui vezicii urinare poate fi indicată în mai multe situații, printre care se numără:

  • Traumatismul vezicii urinare - reprezintă o leziune sau o deteriorare a acesteia, care poate fi cauzată de accidente auto, căderi sau loviri violente în zona abdominală inferioară.
  • Cauze iatrogene (medicale) - intervențiile chirurgicale sau procedurile medicale care implică manipularea vezicii urinare sau a regiunii din jurul acesteia. De exemplu, în timpul unei operații abdominale sau pelvine, pot apărea leziuni accidentale ale peretelui vezicii, în urma manipulării chirurgicale sau a utilizării instrumentelor chirurgicale. De asemenea, utilizarea sondelor urinare sau a cateterelor poate crește riscul de leziuni ale vezicii urinare, în special dacă acestea sunt introduse în mod incorect sau sunt lăsate pe loc pentru perioade lungi de timp.
  • O fistulă vezicală  - este o conexiune anormală care se formează între vezică și alte organe sau structuri din corp, cum ar fi intestinul sau vaginul. Aceste fistule pot duce la scurgeri de urină în alte zone ale corpului sau pot permite altor substanțe să pătrundă în vezică, ceea ce poate provoca inflamație, infecții și alte complicații.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pregătirea pentru cistorafie

Înainte de cistorafie, pacientul este supus unei evaluări medicale complete, care arată starea sa generală de sănătate și identifică orice probleme care ar putea influența procedura sau recuperarea ulterioară. Această evaluare poate include teste de laborator, imagistică medicală (ecografie abdominală inferioară, examen CT și RMN), alături de alte investigații pe care medicul urolog le consideră relevante.

Procedeul necesită consimțământul pacientului, care este instruit, de către medicul său, cu privire la intervenția în sine, inclusiv privitor la riscurile și beneficiile acesteia. În funcție de starea pacientului și de recomandările medicului, pot fi necesare și alte măsuri, cum ar fi administrarea de antibiotice, pentru a preveni infecțiile sau restricții alimentare și de lichide înainte de procedură.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se desfășoară intervenția de cistorafie?

O intervenție de cistorafie poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală. În cazul unei intervenții clasice, chirurgul face incizii în zona abdomenului sau poate opta pentru un abord transuretral, ce implică introducerea unui cistoscop prin uretră; ambele abordări vizează accesarea vezicii urinare și efectuarea suturilor necesare.

Suturarea vezicală transuretrală este o opțiune terapeutică eficientă și minim invazivă pentru tratamentul leziunilor vezicii urinare, oferind o recuperare rapidă și o rată redusă a complicațiilor postoperatorii. Dacă abordarea este clasică, după ce leziunea este expusă, chirurgul efectuează sutura peretelui vezicii urinare, folosind tehnici chirurgicale adecvate, pentru a asigura o reparare solidă și eficientă. După efectuarea suturii, inciziile chirurgicale sunt închise cu atenție și mai apoi zona operată este protejată cu un bandaj sau un pansament.

Cistorafia poate fi realizată și laparoscopic. Abordarea laparoscopică este o tehnică chirurgicală minim invazivă, în timpul căreia chirurgul efectuează câteva incizii mici în abdomenul pacientului și introduce un laparoscop, un instrument subțire și flexibil echipat cu o cameră video și instrumente chirurgicale, pentru a vizualiza și a sutura peretele vezical. Această metodă oferă avantaje multiple, precum recuperare mai rapidă, durere postoperatorie mai mică și durată de spitalizare mai scurtă, în comparație cu abordările chirurgicale tradiționale.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recuperarea după operația de cistorafie

Recuperarea după o operație de cistorafie poate varia în funcție de complexitatea procedurii și de starea inițială a pacientului. În general, recuperarea implică următoarele aspecte:

  • Monitorizarea postoperatorie: după intervenție, pacientul este monitorizat în secție de anestezie și terapie intensivă, pentru urmărirea evoluției și pentru detectarea eventualelor complicații.
  • Pacientul poate primi medicamente pentru controlul durerii și facilitarea confortului în perioada postoperatorie imediată.
  • În funcție de recomandările medicului, pacientul poate fi încurajat în reluarea treptată a activităților normale, evitând eforturile fizice intense sau alte activități care ar putea pune presiune asupra zonei operate.
  • Urmărirea postoperatorie: pacientul este programat pentru consult, în vederea monitorizării vindecării și a identificării oricărei complicații potențiale pe termen lung.

Pregătirea adecvată înainte de intervenție și o recuperare atent monitorizată pot contribui la obținerea unor rezultate optime pentru pacientul care a suferit o procedură medicală de suturare a vezicii urinare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Efectuarea unei cistorafii la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie realizate de medici cu experiență îndelungată în gestionarea tuturor problemelor specifice. Pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, specialiștii recomandă analize de laborator și investigații imagistice, efectuate cu aparatură de ultimă generație.

În cazul în care leziunea vezicii urinare apare în urma unui accident sau al unui alt eveniment traumatizant, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistem privat de sănătate din România, este pregătit să primească pacienții, la orice oră și în orice zi.

La Spitalul Clinic SANADOR, suturarea peretelui vezicii urinare este realizată în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din sistemul medical românesc. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, care asigură suport vital și asistentă medicală avansată. Îngrijirea pacienților este la cele mai înalte standarde, iar la externare aceștia primesc cele mai bune recomandări pentru recuperarea după operație și evitarea apariției complicațiilor.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes numeroase tipuri intervenții chirurgicale pentru afecțiunile urologice – prin chirurgie clasică, deschisă, prin abord laparoscopic sau prin chirurgie robotică urologică, în funcție de indicație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR