Ce este cistita interstițială?

Cistita interstițială sau sindromul vezicii dureroase (SVD) este o afecțiune cronică manifestată prin senzația de presiune și durere în zona vezicii urinare, uneori disconfortul extinzându-se și în regiunea pelviană. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de urologie asigurate de medici experimentați și la investigații avansate, esențiale pentru diagnosticul corect și tratamentul performant al afecțiunilor urinare.

Această cistită cronică este mai des întâlnită în rândul femeilor și provoacă nevoia frecventă și urgentă de a urina, simptome care persistă pe termen lung. În formele severe, persoanele afectate pot simți o urgență de a urina de aproximativ 60 de ori pe zi. Uneori, simptomele pot să îi trezească din somn.

În cistita interstițială, pereții vezicii urinare sunt inflamați și iritați. Aceasta duce la o creștere a frecvenței de a urina, cu eliminarea de cantități mai reduse de urină decât în mod obișnuit. Deși cistita interstițială nu poate fi vindecată, tratamentul ajută la ameliorarea simptomelor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru sindromul vezicii dureroase

Nu este cunoscută cauza exactă a sindromului vezicii dureroase, dar această boală este asociată cu diverse afecțiuni medicale, precum atrofie vaginală, boli autoimune, alergii, anomalii în stratul mucoasei vezicii urinare, boli vasculare și anomalii în compoziția urinei, inclusiv proteinurie persistentă.

Oricine poate să dezvolte cistită interstițială, însă femeile, persoanele de peste 30 de ani și cei cu alte afecțiuni cronice ce provoacă dureri sunt expuși unui risc mai mare. Cistita interstițială este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați, iar la aceștia din urmă simptomele pot fi asemănătoare, dar asociate frecvent cu inflamația prostatei. Persoanele sunt adesea diagnosticate cu cistită interstițială în jurul vârstei de 30 de ani sau mai târziu. De asemenea, cistita interstițială poate fi legată de alte afecțiuni cronice dureroase, precum sindromul intestinului iritabil sau fibromialgia.

Cum se manifestă cistita interstițială?

Cistita interstițială este o afecțiune cu manifestări variate de la o persoană la alta, caracterizate de perioade de exacerbare în urma unor factori declanșatori precum menstruația, statul îndelungat în șezut sau stresul. Aceasta poate cauza dureri persistente în regiunea pelviană inferioară la femei și în zona perineală la bărbați, alături de disconfort cronic în pelvis.

Pacienții afectați de cistită interstițială simt o nevoie urgentă și frecventă de a urina, eliminând cantități reduse de urină de până la 60 de ori pe zi, inclusiv în timpul nopții. Senzația de urgență de a urina poate persista chiar și imediat după ce au urinat. Durerea asociată cu cistita interstițială se intensifică pe măsură ce vezica se umple, iar la femei, aceasta poate face ca relațiile sexuale să devină dureroase din cauza proximității dintre vezica urinară și vagin. La bărbați, durerea poate apărea la aproximativ o zi după orgasm. În unele cazuri, pacienții pot trece și prin perioade în care simptomele sunt absente (asimptomatice).

Deși simptomele vezicii urinare dureroase pot părea similare cu cele ale unei infecții urinare persistente, de regulă nu există o infecție asociată. Totuși, simptomele pot să se agraveze în cazul în care un pacient cu cistită interstițială suferă și de o infecție urinară concomitentă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de sindrom dureros al vezicii urinare

Sindromul dureros al vezicii urinare nu implică teste specifice, ci mai degrabă o serie de investigații pentru a exclude alte afecțiuni. Medicul poate solicita un istoric medical detaliat și poate recomanda notarea tipului și cantității de lichide consumate, precum și frecvența urinării, pentru a evalua evoluția bolii.

Pentru a exclude o posibilă infecție urinară, este indicată o urocultură. În cazul detectării unei infecții, medicul prescrie un tratament cu antibiotice. Dacă urina devine sterilă după tratament și simptomele persistă, medicul poate considera diagnosticul de cistită interstițială.

Pentru a exclude alte afecțiuni, inclusiv cancer de vezică urinară, medicul poate recomanda o biopsie a peretelui vezicii urinare și a uretrei. Această procedură se efectuează sub anestezie și implică prelevarea de țesut pentru analiză detaliată în laborator.

De asemenea, o cistoscopie poate fi necesară pentru a examina interiorul vezicii urinare cu ajutorul unui cistoscop, un tub subțire luminat cu o cameră la un capăt. Această procedură ajută la evaluarea vizuală a vezicii urinare și a uretrei, fără necesitatea anesteziei. În cazul în care se efectuează și o biopsie concomitent, aceasta poate implica administrarea anesteziei.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicațiile cistitei interstițiale

Cistita interstițială poate cauza diverse complicații, cum ar fi scăderea capacității de stocare a urinei în vezică din cauza peretelui vezicii care se îngroașă, ceea ce face mai dificilă retenția urinei. Viața de zi cu zi este afectată din cauza urinării frecvente și a durerilor persistente, care pot perturba activitățile sociale și de lucru.

Problemele în relațiile intime sunt frecvente din cauza impactului negativ al urinării frecvente și al durerilor. Cistita interstițială poate avea și un efect puternic asupra stării emoționale, pentru că durerea persistentă și tulburările de somn pot duce la stres și chiar la depresie.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru sindromul vezicii dureroase

Sindromul vezicii dureroase nu poate fi vindecat complet, dar există opțiuni de tratament pentru ameliorarea simptomelor. În timpul tratamentului, simptomele pot să se amelioreze și să devină mai ușor de gestionat. Totuși, există și situații în care simptomele pot să devină mai severe sau să fluctueze în intensitate pe parcursul tratamentului. Chiar și atunci când tratamentul reușește să amelioreze simptomele pentru o perioadă de timp, există riscul ca acestea să revină în viitor.

Tratamentul include schimbări dietetice, activități fizice, reducerea stresului, terapie fizică, reeducarea vezicii urinare, tratament medicamentos administrat oral, instilații vezicale, dilatare vezicală, stimulare nervoasă și injecții cu toxină botulinică. Modificările dietetice pot include evitarea alimentelor și băuturilor care pot agrava simptomele, cum ar fi ciocolata, alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase.

Sportul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Reducerea stresului este importantă, deoarece stresul poate agrava simptomele. Terapia fizică, inclusiv exercițiile pentru mușchii pelvieni și reeducarea vezicii urinare, pot contribui la reducerea frecvenței și a intensității episoadelor de durere vezicală. Medicamentele orale, precum antidepresivele triciclice, antiacidele și antihistaminicele, sunt utilizate pentru a controla durerea și frecvența urinării.

Pentru cazurile mai severe, pot fi necesare proceduri precum instilațiile vezicale, dilatarea vezicală cu hidrodistensie și chiar intervenții chirurgicale, cum ar fi cistectomia parțială sau completă. Aceste intervenții sunt considerate atunci când alte tratamente nu au avut succes în ameliorarea simptomelor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tractului urinar. Consultațiile de specialitate acordate de medici cu o vastă experiență sunt completate de analize de laborator performante și de investigații avansate, inclusiv minim invazive, precum cistoscopie sau uretroscopie.

În funcție de indicația stabilită de specialist, pacienții beneficiază de examinări imagistice performante, cum sunt cistouretrografia micțională, urografia, uro-RM sau uro-CT, realizate cu echipamente de ultimă generație. Tratamentul este stabilit de fiecare dată individualizat, în funcție de severitatea simptomatologiei și de starea generală de sănătate a pacientului.

Atunci când sunt indicate tratamente chirurgicale, operațiile se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care deține unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Intervențiile sunt realizate inclusiv prin tehnici minim invazive de chirurgie robotică urologică sau de endourologie, cu risc redus de complicații și recuperare rapidă, atunci când există indicație în acest sens.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR