Ce este cisticercoza
Cisticercoza este o boală infecțioasă provocată de dezvoltarea larvelor parazitului Taenia solium (tenia porcului) în diferite țesuturi - creier, mușchi, ochi sau măduva spinării. Această afecțiune apare în urma ingestiei accidentale a ouălor parazitului, pe calea fecal-orală. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de investigații complete, pentru diagnostic și tratament adecvat în cazul unor boli infecțioase.
Cisticercoza rămâne adesea asimptomatică timp de mai mulți ani. Aceasta cauzează dezvoltarea cisticercilor (larvele parazitului, sub formă de săculeți plini cu lichid) în diferite țesuturi. Omul este gaza definitivă a acestui parazit, în timp ce porcul este gazda intermediară. De cele mai multe ori, cisticercii se dezvoltă la nivelul creierului, cauzând neurocisticercoză, care afectează sistemul nervos central și care se poate asocia cu o serie de complicații fatale.
Spre deosebire de teniază, care apare după ingestia de carne de porc infectată cu larve, insuficient preparată termic, cisticercoza se dezvoltă după ingestia ouălor de Taenia solium pe calea fecal-orală. Însă, cisticercoza nu apare ca urmare a consumului de carne crudă de porc, iar infecția poate apărea inclusiv la persoane care nu consumă carne de porc.
De asemenea, teniaza presupune infestarea intestinului cu larvele, din care se dezvoltă viermele la stadiu adult. Pe de altă parte, cisticercoza este caracterizată de apariția larvelor în diferite țesuturi, altele decât intestinul. Aspectul comun al celor două afecțiuni este faptul că persoanele cu teniază sunt cele care elimină ouăle și care transmit, astfel, cisticercoză.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!