Ce este cisticercoza

Cisticercoza este o boală infecțioasă provocată de dezvoltarea larvelor parazitului Taenia solium (tenia porcului) în diferite țesuturi - creier, mușchi, ochi sau măduva spinării. Această afecțiune apare în urma ingestiei accidentale a ouălor parazitului, pe calea fecal-orală. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de investigații complete, pentru diagnostic și tratament adecvat în cazul unor boli infecțioase.

Cisticercoza rămâne adesea asimptomatică timp de mai mulți ani. Aceasta cauzează dezvoltarea cisticercilor (larvele parazitului, sub formă de săculeți plini cu lichid) în diferite țesuturi. Omul este gaza definitivă a acestui parazit, în timp ce porcul este gazda intermediară. De cele mai multe ori, cisticercii se dezvoltă la nivelul creierului, cauzând neurocisticercoză, care afectează sistemul nervos central și care se poate asocia cu o serie de complicații fatale.

Spre deosebire de teniază, care apare după ingestia de carne de porc infectată cu larve, insuficient preparată termic, cisticercoza se dezvoltă după ingestia ouălor de Taenia solium pe calea fecal-orală. Însă, cisticercoza nu apare ca urmare a consumului de carne crudă de porc, iar infecția poate apărea inclusiv la persoane care nu consumă carne de porc.

De asemenea, teniaza presupune infestarea intestinului cu larvele, din care se dezvoltă viermele la stadiu adult. Pe de altă parte, cisticercoza este caracterizată de apariția larvelor în diferite țesuturi, altele decât intestinul. Aspectul comun al celor două afecțiuni este faptul că persoanele cu teniază sunt cele care elimină ouăle și care transmit, astfel, cisticercoză.

Tipuri de cisticercoza

Cele două tipuri de cisticercoza sunt:

  • Cisticercoză extraneurală – larvele se dezvoltă în afara sistemului nervos central (creier și măduva spinării), cel mai frecvent la nivelul inimii, țesutului subcutanat și mușchilor;
  • Cisticercoză cerebrală sau neurocisticercoză – se dezvoltă la nivelul sistemului nervos central (creier și măduva spinării).

La rândul său, cisticercoza sistemului nervos central poate fi clasificată în:

  • Cisticercoză parenchimală – larvele se dezvoltă în interiorul țesutului creierului;
  • Cisticercoză extraparenchimală – larvele apar la nivelul sistemului nervos, în alte zone decât creierul, cum ar fi în spațiul subarahnoidian (cisticercoză subarahnoidiană), la nivelul meningelui, ventriculilor cerebrali (cisticercoză intraventriculară), măduvei spinării (cisticercoză spinală) sau ochilor (cisticercoză oftalmică).

Cisticercoza parenchimală este cea mai frecventă formă, care apare la peste 60% dintre pacienți. Forma extraparenchimală apare la 10-20% dintre cazuri, adesea concomitent cu cea parenchimală.

Cauze și factori de risc pentru cisticercoză

Cisticercoza este cauzată de ingestia ouălor de Taenia solium pe cale fecal-orală, prin:

  • Consumul de apă contaminată netratată;
  • Consumul de fructe și legume contaminate nespălate;
  • Consumul alimentelor contaminate insuficient preparate termic;
  • Atingerea gurii cu mâinile neigienizate, după atingerea unor obiecte contaminate cu ouă de Taenia solium (cum ar fi cu urme de materii fecale) sau după schimbarea scutecelor persoanei infectate.

Persoanele infectate, care prezintă viermele adult în intesin (teniază), elimină prin materii fecale ouă și proglote gravide (segmente pline cu ouă, care se desprind regulat de corpul viermelui). După utilizarea toaletei, ouăle microscopice pot rămâne sub unghii. Astfel, dacă persoana infectată nu se spală corect pe mâini, poate contamina cu ușurință obiecte sau alimente. De asemenea, defecația în spații naturale, cum ar fi în apropierea unui râu, poate duce la contaminarea apei.

Odată ingerate și ajunse în intestin, ouăle eclozează, iar viermii tineri invadează peretele intestinal. Pe calea circulației sangvine, aceștia se deplasează în diferite țesuturi, unde se închistează și formează cisticercii (larvele).

Există un risc mai mare de a dezvolta cisticercoză pentru persoanele care locuiesc cu un pacient diagnosticat cu teniază. În regiunile în care cisticercoza porcilor are o prevalență ridicată (America de Sud și Centrală, Africa Subsahariană, Europa de Est și Asia), manifestările cisticercozei sunt prezente la 10-20% din populație.

Semne și simptome de cisticercoză

În general, simptomele apar la câțiva ani după infectare, atunci când cisticercii încep să moară, activând astfel răspunsul imun. În schimb, atunci când sunt viabile, larvele se pot „camufla” fără a provoca manifestări evidente.

Simptomele diferă în funcție de localizarea cisticercilor (cum ar fi mușchi, ochi, creier, ficat), mărimea și numărul lor, dar și în funcție de răspunsul imun. De regulă, aceștia se dezvoltă la nivel cerebral, cauzând manifestări precum:

Cel mai frecvent simptom al neurocisticercozei parenchimale sunt convulsiile - la aproximativ 50-80% dintre cei infectați. În regiunile endemice și colectivitățile aflate la risc, unde oamenii trăiesc în apropierea gospodăriilor cu porci, neurocisticercoza este responsabilă pentru 30% până la 70% dintre cazurile de epilepsie.

În zonele endemice, în caz de cisticercoză extraneurală, pacienții pot dezvolta noduli sub piele, decelabili la palpare. Aceștia sunt mici, duri și nedureroși, fiind prezenți în special la nivelul brațelor și pieptului. În schimb, înainte să dispară, nodulii se umflă și produc durere.

Dacă afectează coloana vertebrală, pot apărea tulburări la mers și slăbiciune. Atunci când larvele apar la nivel cardiac, pacienții se confruntă cu aritmii.

Dacă larvele se dezvoltă la nivel ocular, pot apărea următoarele manifestări:

  • Vedere diminuată sau orbire;
  • Durere oculară;
  • Vedere dublă;
  • Ochi ieșiți din orbite;
  • Capacitatea limitată de a mișca ochii;
  • Inflamația ochilor, cum ar fi a uveei (stratul mijlociu al ochilor) sau a retinei.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile cisticercozei

Netratată, cisticercoza poate cauza o serie de complicații, unele fiind amenințătoare de viață:

  • Encefalită cisticercală – cisticercii ajunși în creier pot provoca inflamația puternică a acestui organ, cauzând confuzie, vărsături, greață, febra ocazională, dureri de cap. Aceasta poate evolua spre meningită granulomatoasă, meningoencefalită, abces, hidrocefalie (acumularea de lichid cefalorahidian în exces în craniu), arahnoidită (inflamația arahnoidei, un înveliș al creierului). Uneori, pot fi afectate și arterele, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral;
  • Complicații cardiovasculare – prezența larvelor la nivelul inimii duce la aritmie sau poate apărea insuficiența cardiacă;
  • Orbire – cisticercoza oftalmică poate duce la pierderea vederii.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de cisticercoză

Medicul analizează simptomatologia și efectuează un examen clinic, apoi poate recomanda următoarele analize și investigații:

  • Analize de sânge – măsurarea anticorpilor anti Taenia solium din sânge permite decelarea infecției;
  • RMN – metodă imagistică ce utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini detaliate ale structurilor organismului, facilitând astfel localizarea cisticercilor;
  • CT – metodă imagistică ce utilizează raze X pentru a capta imagini de la nivelul țesuturilor;
  • Consultație de oftalmologie – examinarea ochilor ajută la depistarea cisticercozei oftalmice;
  • Puncție lombară ­– în caz de neurocisticercoză, poate fi indicată prelevarea și analiza unei probe de lichid cefalorahidian printr-o puncție la nivelul coloanei vertebrale;
  • Biopsie – dacă sunt prezenți noduli la nivel subcutanat, specialistul poate recomanda prelevarea unei probe și analiza acesteia în laborator.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru cisticercoză

Tratament pentru cisticercoză este, de regulă, medicamentos. Acesta presupune administrare de:

  • Antiparazitare, pentru distrugerea parazitului;
  • Anticonvulsivante, pentru prevenirea crizelor convulsive;
  • Corticosteroizi, pentru reducerea inflamației.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta cisticercii din diferite țesuturi (de exemplu, de la nivelul ochilor, dar și pentru tratamentul complicațiilor (cum este hidrocefalia).

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Prevenirea cisticercozei

Cisticercoza poate fi prevenită prin următoarele măsuri:

  • Spală-te regulat pe mâini – spală-te pe mâini riguros cu apă și săpun înainte de fiecare masă, după utilizarea toaletei, după schimbarea scutecelor, dar și înainte de a manipula alimente. În spații publice, utilizează un dezinfectant pentru mâini în spații publice;
  • Spală bine fructele și legumele – spală aceste alimente cu apă potabilă înainte de consum. Atunci când călătorești în zone endemice, poți lua în considerare decojirea fructelor și legumelor;
  • Evită consumul alimentelor nepreparate termic atunci când călătorești în alte țări – este important să eviți consumul de alimente stradale din zonele endemice, precum și a alimentelor insuficient preparate termic. În aceste regiuni, este indicat să consumi legumele și fructele doar în stare gătită, evitându-le pe cele crude;
  • Evită consumul apei netratate– evită să bei apă din râuri, lacuri și fântâni sau alte surse de apă netratată. Atunci când nu ai alte opțiuni, fierbe timp de minimum 10 minute apa și folosește un filtru de 1 micron sau mai puțin. Nu consuma cuburi de gheață atunci când călătorești în străinătate. De asemenea, optează doar pentru apa îmbuteliată în această situație;
  • Spală bine ustensilele din bucătărie după utilizare– după mărunțirea alimentelor, spală cu apă și detergent tocătorul, cuțitul și celelalte ustensile. Nu tăia fructe și legume pe care le vei consuma crude pe un tocător neigienizat.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pentru diagnosticul corect al infecțiilor parazitare, pacienții beneficiază de o gamă largă de investigații, inclusiv analize de laborator, examen CT, RMN, puncție lombară și biopsie, în funcție de indicația stabilită de medic. Examinările imagistice sunt realizate cu echipamente performante, de ultimă generație.

În urma acestor investigații, tratamentul pentru cisticercoză este stabilit de medici cu experiență în boli infecțioase, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, pentru prevenirea complicațiilor și o vindecare rapidă. În cazul în care este necesară o intervenție chirurgicală, operațiile se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, în deplină siguranță. Urgențele medicale sunt gestionate prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR