Ce este cistectomia?

Cistectomia este intervenția chirurgicală prin care se realizează rezecția vezicii urinare, în cele mai multe cazuri pentru tratarea cancerului vezical. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de rezecție a vezicii urinare sunt efectuate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară, de chirurgi urologi cu experiență îndelungată, care folosesc tehnologie robotică de ultimă generație.

Rezecția vezicii urinare este efectuată de obicei ca tratament pentru cancerul de vezică urinară, dar această intervenție chirurgicală complexă poate fi utilizată și în cazul altor afecțiuni ale tractului urinar. În urma îndepărtării vezicii urinare, este necesară crearea unei căi alternative de eliminare a urinei, denumită derivație urinară.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de cistectomie

În funcție de amploarea rezecției, putem vorbi despre cistectomie parțială, cistectomie totală și cistectomie radicală.

O cistectomie parțială presupune îndepărtarea unei porțiuni din vezica urinară, efectuată de obicei pentru tratamentul unor afecțiuni rare, cum ar fi adenocarcinomul de vezică urinară. În cadrul acestei proceduri, chirurgii pot extirpa și ganglionii limfatici din apropiere, pentru a evalua răspândirea cancerului.

O cistectomie totală implică îndepărtarea completă a vezicii urinare, păstrând structurile din jur. Această abordare este adesea utilizată pentru a trata afecțiuni benigne ale vezicii urinare, cum ar fi vezica neurogenă și cistita interstițială severă, oferind ameliorarea simptomelor fără a afecta organele sau țesuturile adiacente.

Îndepărtarea completă a vezicii urinare și a ganglionilor limfatici adiacenți se numește cistectomie radicală. La bărbați, această procedură include, de obicei, și excizia prostatei și a veziculelor seminale, în timp ce la femei poate implica îndepărtarea uterului, a trompelor uterine, a ovarelor, a colului uterin și, ocazional, a unei părți din peretele vaginal. Cistectomia radicală este indicată în principal pentru cancerul vezical invaziv și permite îndepărtarea completă a țesutului bolnav, pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului.

Indicații pentru rezecția vezicii urinare

Cistectomia servește ca intervenție terapeutică pentru diferite afecțiuni medicale, concentrându-se în principal pe tratamentul cancerului de vezică urinară, în special atunci când acesta prezintă un risc semnificativ pentru sănătate sau când a invadat țesuturile din jur.

Chirurgii pot recomanda cistectomia pentru anomalii congenitale ale sistemului urinar sau pentru alte boli care afectează sever funcția urinară, cum ar fi cistita interstițială sau leziunile vezicale induse de radiații.

În cazul cancerului de vezică urinară, cistectomia poate fi indicată în funcție de stadiul și de agresivitatea bolii. Cancerul de vezică urinară limitat la mucoasa vezicală sau la țesutul conjunctiv de sub aceasta poate necesita rezecția vezicii urinare dacă există un risc ridicat de recidivă sau de progresie, în special dacă afecțiunea nu răspunde la imunoterapie.

În schimb, cancerul vezical cu invazie musculară, care se infiltrează în straturile mai profunde ale vezicii urinare sau dincolo de aceasta, justifică adesea excizia vezicii urinare ca primă opțiune de tratament, pentru a reduce riscul de metastaze și pentru a crește supraviețuirea pe termen lung.

Pregătirea pacientului pentru cistectomie

Pregătirea pentru cistectomie implică o discuție prealabilă cu echipa chirurgicală, pentru a aborda diverse aspecte legate de sănătate și pentru a optimiza rezultatele operației. Pacienții discută cu medicul chirurg și cu anestezistul despre istoricul lor medical, inclusiv despre afecțiunile cronice, alergiile și reacțiile anterioare la anestezie. Va fi consemnat orice consum de medicamente, suplimente, alcool și substanțe recreative, deoarece acestea pot avea un impact asupra anesteziei și a intervenției chirurgicale.

Fumatul trebuie oprit, deoarece acesta poate împiedica recuperarea postoperatorie. Pot fi necesare modificări ale dietei, fiind indicată o dietă cu lichide clare cu 1-2 zile înainte de operație și post după miezul nopții, în noaptea dinaintea intervenției. Instrucțiunile specifice privind întreruperea medicației și pregătirea intestinelor sunt furnizate de către echipa chirurgicală.

Pacienții supuși cistectomiei primesc informații detaliate despre procedurile de deviere urinară, care implică crearea unor căi alternative de eliminare a urinei după îndepărtarea vezicii urinare. Este esențială înțelegerea tipului de deviere și a dispozitivelor asociate, cum ar fi catetere urinare sau pungi colectoare de urină. Pacienții sunt instruiți de către medic cu privire la utilizarea și întreținerea dispozitivelor, pentru a facilita îngrijirea postoperatorie și pentru a asigura confortul și igiena adecvate.

Cum se desfășoară intervenția de rezecție a vezicii urinare?

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală, pacientul fiind inconștient pe toată durata procedurii. Tipul de abordare chirurgicală poate varia, în funcție de indicație, opțiunile incluzând chirurgia deschisă, chirurgia laparoscopică sau chirurgia robotică.

Cistectomia deschisă implică o singură incizie la nivelul peretelui abdominal, în timp ce tehnicile minim invazive utilizează mai multe incizii mici pentru introducerea instrumentelor. Chirurgia robotică urologică, un tip de abordare minim invazivă, utilizează instrumente robotice avansate, care sunt operate de la distanță de către chirurg.

Conf. dr. Constantin Gîngu realizează o intervenție chirurgicală robotică la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, cistectomiile asistate robotic sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, de ultimă generație.

Odată ce vezica urinară este accesată, chirurgul o îndepărtează împreună cu țesuturile din jur, inclusiv cu ganglionii limfatici din apropiere, dacă realizează o cistectomie radicală. La bărbați, cistectomia radicală presupune extirparea prostatei și a veziculelor seminale, în timp ce la femei presupune îndepărtarea uterului, a ovarelor, a trompelor uterine și, uneori, a unei părți din vagin.

În urma îndepărtării vezicii urinare, chirurgul creează o derivație urinară, pentru a stabili o cale alternativă de eliminare a urinei. Printre opțiuni se numără:

  • Cistectomie cu neovezică: presupune excizia vezicii urinare afectate, urmată de crearea unui nou substitut vezical. Această procedură urmărește să restabilească funcția urinară, eliminând în același timp țesutul malign.
  • Cistectomie cu derivație urinară Bricker: implică o cistectomie totală a vezicii urinare, adesea pentru cancerul de vezică urinară, urmată de redirecționarea fluxului de urină. În această tehnică, ureterele sunt conectate chirurgical la un mic segment de intestin, care este scos prin peretele abdominal sub forma unei stome (orificiu), permițând urinei să treacă direct într-un sac de colectare.
  • Cistectomia cu neovezică ileală combină o cistectomie cu neovezică clasică cu cistectomia cu derivație urinară Bricker. Această procedură presupune utilizarea unui segment de ileon, o parte a intestinului subțire, pentru a crea un nou substitut de vezică urinară. Această tehnică oferă un rezervor vezical reconstruit, facilitând în același timp scurgerea urinei prin uretră și eliminarea acesteia într-un mod cât mai normal posibil.

Aceste abordări chirurgicale sunt adaptate la nevoile individuale ale pacienților și pot fi selectate pe baza unor factori precum amploarea bolii vezicale, starea generală de sănătate și preferințele pacientului. Fiecare tehnică are ca scop obținerea unor rezultate optime, păstrând sau restabilind în același timp funcția urinară și calitatea vieții.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recuperarea după cistectomie

Recuperarea după excizia vezicii urinare variază în funcție de tipul de intervenție chirurgicală efectuată, cistectomia parțială fiind în general asociată cu o perioadă de recuperare mai scurtă, în comparație cu cistectomia radicală. Pacienții își reiau de obicei activitățile cu nivel minim de efort și se pot întoarce la muncă la câteva săptămâni după operație.

Recuperarea inițială poate implica petrecerea unei perioade pe secția de terapie intensivă și o internare în spital de 1-2 săptămâni. În această perioadă, pacienților li se pot recomanda restricții alimentare temporare și repaus intestinal, cu reluarea treptată a obiceiurilor alimentare normale.

Pentru pacienții cu cistectomie cu derivație urinară Bricker, informarea despre gestionarea pungii urinare are loc înainte de externare, în timp ce pacienții cu cistectomie cu neovezică sunt instruiți cu privire la tehnica de spălare a vezicii urinare la domiciliu. Inflamarea în zona genitală, în special la bărbați, este frecventă după procedură și poate dura câteva săptămâni pentru a se rezolva.

Condusul de autovehicule, revenirea la locul de muncă și implicarea în activități intense sunt de obicei restricționate timp de 4 până la 8 săptămâni după operație, pentru a permite o vindecare adecvată.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cistectomie la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de cistectomii realizate în deplină siguranță, prin proceduri minim invazive de chirurgie robotică sau laparoscopică sau prin operații deschise, în funcție de indicația medicală stabilită. Procedurile se desfășoară într-un bloc operator modern, unul dintre cele mai avansate din țară, iar pacienții primesc îngrijiri medicale avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, care este acreditată ca secție ATI de categoria I.

Echipa medicală în timpul unei intervenții de chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile chirurgicale sunt efectuate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară.

Chirurgii urologici de la Spitalul Clinic SANADOR au experiență îndelungată în efectuarea de cistectomii cu derivație urinară, atunci când este necesar, astfel încât pacientul se poate bucura în continuare de o bună calitate a vieții. Atunci când există indicație medicală pentru operație robotică, rezecția vezicii urinare este efectuată minim invaziv, printr-o intervenție asistată de robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent la nivel mondial. Datorită abordului minim invaziv, riscul de complicații este redus, pacientul se recuperează mai repede, iar durata de spitalizare este mai scurtă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR