Complicații în ciroza hepatică
În evoluția cirozei hepatice pot apărea complicații diverse.
Cea mai frecventă este acumularea de lichid la nivelul abdomenului și poartă numele de ascită. Ciroza hepatică cu ascită se manifestă prin creșterea în volum a abdomenului și disconfort la alimentare sau respirație atunci când acumularea de lichid atinge volume mai mari.
Edemele membrelor inferioare sunt frecvent asociate cirozei ficatului și pot fi consecința presiunii sanguine crescute de la nivelul venei porte sau a scăderii proteinelor din sânge.
Encefalopatia apare din cauza inabilității ficatului de a filtra toxinele din organism, ceea ce duce la manifestări precum confuzie și dificultăți de concentrare.
Varicele esofagiene sunt și ele o complicație a cirozei ficatului. Acestea pot sângera și constituie o urgență medicală, din cauza riscului de hemoragie digestivă superioară sau inferioară masivă. Semne ale sângerării pot fi vărsăturile cu sânge sau scaunul de culoare neagră.
Ciroza hepatică cronică crește riscul dezvoltării unui carcinom hepatocelular (cancer hepatic). Simptomele sunt în general similare, motiv pentru care ciroza trebuie monitorizată periodic.
Insuficiența hepatică reprezintă stadiul final de ciroză hepatică. Aceasta apare atunci când ficatul este afectat într-o măsură foarte gravă, devine incapabil să își mai îndeplinească funcțiile și astfel se poate ajunge la deces.
Alte complicații ale cirozei hepatice sunt:
Decesul în ciroza hepatică poate fi prevenit prin depistarea precoce a afecțiunii și a complicațiilor acesteia și începerea promptă a tratamenului.