Ce este ciroza biliară primitivă
Ciroza biliară primitivă, cunoscută și sub numele de colangită biliară primitivă, este o afecțiune cronică hepatică de tip autoimun, caracterizată prin inflamația și distrucția progresivă a canalelor biliare mici intrahepatice. Boala poate afecta ambele sexe, însă aceasta apare cu precădere în rândul persoanelor de sex feminin, cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani și se asociază frecvent cu alte afecțiuni de tip autoimun. Deși ciroza biliară primitivă nu poate fi complet vindecată, tratamentul medicamentos început precoce în evoluția bolii poate încetini progresia colangitei și poate amâna apariția bolii hepatice și a cirozei.
În interiorul canalelor biliare intrahepatice se găsește bila, un lichid galben-verzui produs de ficat, cu rol în digestia grăsimilor, absorbția unor vitamine, precum și în eliminarea din organism a unor toxine. Lichidul biliar trece din ficat prin canaliculele biliare intrahepatice, pentru a fi depozitat și concentrat în vezicula biliară (colecist). Bila este apoi eliberată din colecist la nivelul intestinului subțire în timpul meselor, în urma unor semnale hormonale.
Celulele care tapetează ductele biliare nu se pot regenera, astfel că, în urma distrugerii acestora, bila prezentă în mod normal în interiorul canaliculelor se acumulează în interiorul ficatului și stagnează la acest nivel (proces numit colestază). Stagnarea bilei și a produșilor toxici care se elimină, în mod normal, prin lichidul biliar determină inflamația progresivă a hepatocitelor (celulelor hepatice) ce poate progresa, în timp, până la fibroză (cicatrizare) anormală, ciroză și insuficiență hepatică consecutivă.
-
021 9699 Programează-te!