Ce este circulara de cordon ombilical?

Circulara de cordon ombilical, numită și circulară de cordon pericervicală, este fenomenul în care cordonul ombilical este înfășurat în jurul gâtului fătului. Vino la SANADOR pentru consultații în sarcină și alege Maternitatea SANADOR pentru nașterea în cele mai bune condiții!

Cordonul ombilical este responsabil de furnizarea de oxigen și nutrienți de care fătul are nevoie pentru a se dezvolta în timpul sarcinii, precum și de îndepărtarea deșeurilor. Este un tub flexibil care conține două artere și o venă și este acoperit cu o substanță moale numită gelatină Wharton, care ajută la protejarea vaselor de sânge din interior.

Cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului copilului poate apărea în timpul sarcinii, travaliului sau al nașterii. Un cordon ombilical poate trece o dată sau de mai multe ori în jurul gâtului copilului, iar buclele pot fi libere sau strânse. Astfel, se pot utiliza termeni precum simplă, dublă sau chiar triplă circulară.

Circulara de cordon ombilical este o situație destul de frecventă, cu aproximativ 1 din 3 copii născuți cu cordonul înfășurat în jurul gâtului. Deși deseori nu provoacă probleme de sănătate, în cazuri rare pot apărea diverse complicații.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de circulară de cordon

Sunt descrise, conform sistemului de clasificare Giacomello, două tipuri de circulară de cordon pericervicală, și anume:

  • tip A – numit și circulară cu cordoane deblocate, care se mișcă liber și se pot desface în mod natural;
  • tip B – numit și circulară cu coardele blocate, situație mai puțin frecventă, în care cordonul ombilical este înfășurat într-un mod care să nu permită desfacerea naturală, având un potențial de morbiditate sau mortalitate fetală.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De ce apare circulara de cordon ombilical?

S-a demonstrat faptul că mișcările pe care le face copilul înainte de a se naște sunt cea mai frecventă cauză a circularei de cordon ombilical. De asemenea, este mai probabil ca un cordon ombilical să fie înfășurat în jurul gâtului copilului în sarcina multiplă (gemeni, tripleți, etc.), dacă există lichid amniotic în exces sau/și cordonul ombilical este deosebit de lung. Cordonul ombilical sănătos este protejat în mod normal de gelatina Wharton, care îl menține fără noduri, astfel încât bebelușul să fie în siguranță, indiferent cât de mult se mișcă. În unele situații, această gelatină este insuficientă și poate crește riscul apariției de cordon ombilical în jurul gâtului.

Cercetările au arătat, de asemenea, că, cu cât copilul rămâne mai mult în uter, cu atât este mai mare șansa ca acesta să se nască cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului. S-a observat și că bebelușii de sex masculin se nasc mai frecvent cu circulară de cordon ombilical în comparație cu bebelușii de sex feminin. În schimb, rasa, vârsta și activitatea fizică a mamei nu influențează riscul ca un copil să aibă circulară de cordon pericervicală.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum este descoperită circulara de cordon?

Circulara de cordon ombilical poate fi diagnosticată în unele cazuri cu ajutorul unei ecografii prenatale, dar este foarte greu de detectat. În plus, ecografia poate identifica doar prezența de cordon ombilical în jurul gâtului, dar nu poate determina dacă acesta prezintă vreun risc pentru copil. Cel mai frecvent însă, circulara de cordon ombilical este observată pentru prima dată la naștere. Nu există simptome evidente ale unui cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului.

Dacă este diagnosticată o circulara de cordon la începutul sarcinii, este important ca viitoarea mamă să nu se panicheze, deoarece cordonul se poate desface singur înainte de naștere. În situația în care nu se desface, copilul se poate naște în siguranță, dar necesită o monitorizare suplimentară, astfel încât medicii să poată descoperi o eventuală complicație.

Posibile complicații provocate de circulara de cordon

Uneori, cordonul ombilical se poate înfășura strâns în jurul gâtului bebelușului și poate provoca diverse complicații. Trebuie reținut totuși faptul că aceste complicații sunt extrem de rare și este foarte importantă gestionarea nivelului de stres al mamei. Complicația care apare cel mai frecvent este observată în timpul travaliului, când cordonul ombilical se poate comprima în timpul contracțiilor. Aceasta reduce cantitatea de sânge care este pompată către copil și poate provoca scăderea ritmului cardiac al bebelușului.

Dacă ritmul cardiac al bebelușului continuă să scadă, deși s-a încercat schimbarea poziției mamei, medicii ar putea sugera efectuarea unei operații de cezariană de urgență. În cazuri și mai rare, circulara de cordon ombilical poate duce și la alte complicații, precum:

  • restricția de creștere intrauterină – întârzieri de dezvoltare a fătului, mai frecvent când cordonul ombilical este înfășurat în jurul gâtului devreme în timpul sarcinii;
  • cantități scăzute de lichid amniotic;
  • scăderea mișcărilor fetale;
  • perioada de gestație mai lungă;
  • tonus muscular scăzut și dificultăți la alăptare după naștere;
  • modificări tegumentare – paloare (pielea mai albă) sau cianoză (pielea cu o culoare mai albăstruie), prezența de pete de sânge (peteșii) pe gât, față și în ochi;
  • anemie – un nivel insuficient de globule roșii sănătoase care să transporte oxigen către țesuturi;
  • hipovolemie – niveluri scăzute de sânge circulant;
  • acidoză metabolică – niveluri ridicate de acid din sânge;
  • nașterea unui făt mort.
  • Medicii de la Maternitatea SANADOR au experiență în nașterea cu circulară de cordon ombilical. Alege SANADOR!

Monitorizarea sarcinii cu circulară de cordon ombilical

Din cauza faptului că nu există nici o modalitate de a preveni sau trata circulara de cordon ombilical, nu se poate face nimic până la momentul nașterii. Din momentul diagnosticului de circulară de cordon ombilical, medicul obstetrician va monitoriza pentru restul sarcinii fătul, prin efectuarea de ecografii prenatale regulate. Pe parcursul nașterii, este atent supravegheat ritmul cardiac al bebelușului, pentru a urmări nivelul de stres asupra copilului.

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații moderne!

Recomandări privind nașterea în cazul unei circulare de cordon

În prezent, nu există opțiuni de tratament pentru un cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului înainte de nașterea copilului. În general, bebelușii născuți cu circulară de cordon nu prezintă un risc crescut de a avea scoruri Apgar scăzute, probleme de creștere sau de dezvoltare ulterioară. În timpul nașterii, circulară de cordon pericervicală este, în mod normal, suficient de largă pentru ca medicul să o poată desface din jurul capului copilului și să-i elibereze gâtul. Dacă cordonul este prea strâns pentru a aluneca peste capul bebelușului, acesta poate fi prins și tăiat înainte ca bebelușul să fie complet născut, pentru a preveni ruperea acestuia din placentă.

Dacă ritmul cardiac al bebelușului scade în timpul travaliului din cauza unei circulare de cordon ombilical, medicul obstetrician poate recomanda schimbarea poziției mamei pentru a elibera orice presiune suplimentară exercitată asupra cordonului ombilical. De asemenea se pot administra mamei lichide intravenos sau o mască cu oxigen suplimentar. Dacă ritmul cardiac al bebelușului nu se îmbunătățește, se pot administra medicamente pentru a încetini contracțiile sau se poate recomanda efectuarea unei operații de cezariană.

Nașterea cu circulară de cordon ombilical la SANADOR

La SANADOR, femeile însărcinate beneficiază de consultații amănunțite, analize și investigații realizate cu echipamente moderne, pentru o evaluare cât mai bună a stării lor și a fătului, precum și pentru descoperirea oricăror probleme de sănătate care ar putea afecta copilul.

Medicii obstetricieni de la Maternitatea SANADOR au experiență în nașteri cu circulară de cordon ombilical și în gestionarea oricăror complicații care pot afecta mama și copilul. Maternitatea SANADOR prioritizează siguranța mamei și a copilului, asigurând îngrijiri avansate, în cele mai bune condiții. Dotările maternității sunt la cel mai înalt nivel, atât în sălile de naștere, cât și în Secția de Neonatologie și în cea de Terapie Intensivă pentru nou-născuți.

Copiii sunt consultați de medici cu diferite specializări, pentru o evaluare cât mai precisă, și sunt supravegheați de personal specializat, pregătit să asigure un parcurs cât mai bun până la externare. Copiii născuți prematur sau cu probleme de sănătate provocate de circulara de cordon ombilical sau alte afecțiuni sunt îngrijiți la moderna Secție ATI pentru nou-născuți, care are, pe lângă incubatoare și ventilatoare de ultimă generație, dotări pentru reglarea tuturor aspectelor importante pentru sănătatea bebelușilor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR