Tratamentul pentru cicatricea uterină
În cazul istmocelului există mai multe abordări terapeutice, însă cele mai comune metode sunt intervențiile histeroscopice și laparoscopice.
Tratamentul histeroscopic este de preferat pentru femeile care nu mai doresc o sarcină în viitor. Deși în cursul acestei intervenții este reparat defectul de cicatrizare, peretele uterin rămâne în continuare subțiat. Este o metodă care se folosește pentru pacientele cu sângerări vaginale anormale al căror perete muscular depășește 5 mm în grosime. Procedura este scurtă și are timp de recuperare de doar 2-3 zile.
Tratamentul laparoscopic se adresează pacientelor cu istmocel care își doresc o sarcină în viitor sau care au peretele uterin mai subțire de 5 mm. În timpul acestei intervenții, defectul de cicatrizare este complet îndepărtat, peretele uterin fiind reconstruit. Procedura realizată prin chirurgie laparoscopică durează mai mult, are un timp de recuperare mai lung, iar femeile supuse unei astfel de intervenții trebuie să tină cont de faptul că o sarcină este contraindicată în primele 4 luni după procedură.
Histerectomia, procedura medicală radicală de îndepărtare a uterului, se recomandă femeilor care prezintă simptomatologie severă și nu mai doresc să rămână însărcinate. Se poate realiza clasic, prin chirurgie deschisă, însă se preferă abordul minim invaziv (laparoscopic sau robotic) datorită timpului de recuperare mai mic și a complicațiilor mult reduse.
În cazul în care simptomatologia este minimă sau inexistentă, se poate încerca un tratament cu contraceptive orale. Dozele mici de hormoni eliberate de acestea pot duce la scăderea volumului de sânge pierdut la menstruație, micșorând astfel și nișa uterină.