Ce sunt cicatricele cutanate?

Cicatricele cutanate sunt semne care apar pe piele ca urmare a vindecării unei leziuni și reprezintă un proces fiziologic de acoperire a defectului apărut la nivelul pielii. În plăgile superficiale care implică doar epidermul, vindecarea are loc fără apariția cicatricelor, dar, în majoritatea cazurilor, rănile sunt suficient de adânci pentru a lăsa cicatrice, adică semne vizibile pe piele. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cum se produc cicatricele?

Pielea este alcătuită din trei părți principale: epiderm (porțiunea cea mai superficială care nu este vascularizată), derm (porțiunea de mijloc care este alcătuită din vase de sânge, fibre de colagen, elastină și reticulină) și hipoderm (țesut subcutanat care conține, în principal, grăsime).

Atunci când pielea sau țesuturile mai profunde sunt lezate, fie accidental în urma unui traumatism (cum ar fi în cazul mușcăturilor de câine), fie ca urmare a unei intervenții chirurgicale, se instalează procesul de vindecare, care constă în patru etape:

  • hemostaza: are rolul de a opri sângerare prin formarea unui cheag și apare în primele minute după traumatism;
  • inflamația: trombocitele care au aderat la plagă în faza de hemostază eliberează diferite substanțe inflamatorii care duc la înroșirea și edemul (umflarea) zonei rănite; în plus, în acest stadiu sunt atrase și leucocite care distrug germenii din plagă și previn infectarea acesteia;
  • proliferarea apare la câteva săptămâni sau luni după traumatism și constă în re-epitelizarea zonei cu formarea de noi vase de sânge (angiogeneză), de matrice extracelulară și noi fibre de colagen (de către fibroblaste); în acest stadiu apar cicatricele roșii, temporare;
  • remodelarea este ultima etapă, care constă în rearanjarea definitivă a fibrelor de colagen și elastină, contracția cicatricei mediată de miofibroblaste și maturizarea vascularizației; această fază poate dura câțiva ani și duce la formarea cicatricei albe, definitive.

În prezent, se cunosc câțiva factori care interferează cu vindecarea plăgilor și care favorizează o cicatrizare defectuoasă, precum:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de cicatrice cutanate

Cicatricele plate sunt cele mai frecvente tipuri și apar după majoritatea leziunilor minore, liniare. Dimensiunea și textura lor diferă în funcție de fototipul cutanat, de localizare și de tipul de leziune care a dus la formarea lor. În prima fază, când au culoarea roșiatică și sunt ușor elevate, pot determina prurit (mâncărime) și un ușor disconfort care dispar după vindecarea completă (ultima fază de remodelare).

Cicatricele hipertrofice apar strict în aria de traumatism, mai ales în zonele de tensiune, unde pielea se întinde din cauza particularităților anatomice (de exemplu, umeri, torace posterior). Apar ca zone ușor elevate la 1-2 luni după leziune, au culoarea roz-roșie și uneori se estompează spontan în timp. Fibrele de colagen din strucutra cicatricelor hipertrofice au o distribuție paralelă cu stratul superficial al pielii (epiderm). În general, acest tip de cicatrice este mai rar întâlnit, fiind totodată și destul de ușor de tratat.

Cicatricele cheloide sunt cele mai inestetice tipuri de cicatrice, deoarece au tendința să se extindă în afara ariei de leziune și pot crește foarte mari. Acestea apar la câțiva ani după leziune și au aspectul unui nodul sau a unei excrescențe groase, rozalii, care poate fi fermă sau moale la palpare. Alte semne și simptome care pot însoți cheloidele includ disconfortul, pruritul (mâncărimea de piele) și restricționarea mișcărilor, dacă apar pe membre sau torace.

Afro-americanii și persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau cei cu istoric familial ori personal de cheloide au tendința să dezvolte alte cicatrice cheloide în orice zonă a corpului, chiar și la traumatisme minore, precum înțepăturile de insecte, piercing-ul sau epilatul.

Deși nu sunt leziuni contagioase sau canceroase, cheloidele au tendința să crească în absența tratamentului, deosebindu-se astfel de cicatricele hipertrofice. Astfel, apare o supraproducție de fibre de colagen, care au o structură dezorganizată și distribuție aleatorie, iar în plus apar și vase de sânge noi. Au fost raportate cazuri de cheloide supurative în care apar zone de ischemie și necroză cu remaniere defectuoasă a țesutului conjunctiv.

În plus, cheloidele sunt greu de tratat și recidivează frecvent. În cazul celor de mari dimensiuni se poate efectua o ecografie de părți moi pentru a analiza structura lor și eventual prezența unor fistule, iar în cheloidele vechi, netratate se recomandă prelevarea unei biopsii pentru a exclude o degenerare malignă (rară).

Cicatricele atrofice sunt opusul celor cheloide sau hipertrofice, adică în timpul procesului de re-epitelizare nu se produce suficient colagen, fapt care duce la pierderea de țesut cutanat. În plus, se formează benzi de țesut fibros care dau un aspect neregulat. Astfel, cicatricele atrofice apar sub forma unor depresiuni în piele, caracteristice fiind cele post-varicelă și cicatricele post-acneice, care sunt de 3 tipuri:

  • „ice pick”, înguste și în formă de „V”;
  • „boxcar” mai late, și în formă de „U”;
  • „rolling”, cu aspect ondulat.

Un tip particular de cicatrice este cea de după arsură, care, în general, este retractilă și poate determina contracturi, cu strângerea pielii și restricționarea severă a mișcărilor. O caracteristică aparte este capacitatea țesutului fibros de a pătrunde în profunzime, afectând mușchii și nervii. În plus, riscul de a dezvolta cicatrice hipetrofice sau cheloide este mult mai mare în caz de arsură.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Sfaturi pentru îngrijirea cicatricelor cutanate

În cazul în care există o predipoziție spre cicatrizare defectuoasă, se recomandă respectarea următoarelor măsuri generale:

  • îngrijirea zilnică a plăgii, care trebuie menținută curată; rana se spală în fiecare zi cu apă și săpun și se aplică un strat subțire de cremă emolientă; în plus, se recomandă aplicarea de presiune pe rană în timpul vindecării prin compresie cu benzi sau fașe elastice și geluri de silicon;
  • protejarea pielii de soare prin folosirea produselor cu SPF 50;
  • aplicarea de dermatocorticoizi care pot ameliora mâncărimea și roșeața;
  • protejarea zonei de noi leziuni superficiale ale pielii (de exemplu, se evită purtarea hainelor, curelelor ori bijuteriilor care pot strânge ori freca pielea);
  • prezentarea la medicul dermatolog sau chirurg plastician, încă de la primele semne de schimbare a texturii sau a aspectului cicatricei.

Metode pentru ameliorarea sau eliminarea cicatricelor

În prezent, există numeroase metode de rejuvenare a pielii și de reducere a dimensiunii cicatricelor. Cel mai greu de tratat sunt cicatricele cheloide și cele post-arsură. Adesea se încearcă mai multe terapii simultan sau la distanță una față de cealaltă. Opțiunile de tratament includ:

  • injectarea de corticosteroizi în cicatrice (o dată pe lună timp de 3-4 luni consecutiv) și de alte substanțe (de exemplu, imunomodulatoare sau chiar citostatice în cheloidele mari);
  • crioterapie (aplicare de azot lichid pe cicatricile mici);
  • terapia cu laser vascular (PDL) pentru cicatricele roșii-violacee sau cu laser ablativ CO2 pentru cicatricele atrofice, precum cele post-acneice;
  • microneedling, peelinguri chimice și microdermabraziune pentru cicatricile atrofice;
  • radioterapie, în special pentru cheloidele refractare la alte tratamente;
  • intervențiile chirurgicale (esențiale în cicatricele post-arsură).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratament la SANADOR

Persoanele cu cicatrice cutanate găsesc la SANADOR medici dermatologi experimentați și competenți, care sunt pregătiți să aplice cele mai noi proceduri terapeutice. Datorită profilului multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat din România, consultațiile multidisciplinare și colaborarea dintre medici de diferite specialități sunt facilitate, astfel încât chiar și cele mai dificile cazuri să beneficieze de proceduri care cresc șansele de ameliorare sau eliminare a cicatricelor. SANADOR are dotări moderne, medicii folosind cele mai noi echipamente pentru diagnostic și tratament, ceea ce contribuie semnificativ la succesul terapiei și confortul pacientului. Medicii dermatologi sunt dedicați și oferă toate recomandările  de care pacienții au nevoie pentru îngrijirea corectă a cicatricelor și a pielii, în general.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR