Ce este cianoza nou-născutului?

Cianoza nou-născutului este un semn clinic, caracterizat de modificarea culorii pielii, patului unghial, buzelor și mucoaselor (cum ar fi mucoasa bucală), care capătă o nuanță albastră sau violet. Tulburarea este provocată de un nivel insuficient de oxigen în organism sau de reducerea aportului de oxigen în anumite țesuturi. La Spitalul Clinic SANADOR, nou-născuții cianotici beneficiază de evaluare promptă și de tratament eficace în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

Cianoza neonatală poate fi manifestarea clinică a unor afecțiuni amenințătoare de viață, cum ar fi o malformație congenitală cardiacă, o anomalie congenitală a plămânilor, sau de anumite defecte congenitale, ca atrezia esofagului. Astfel, un nou-născut cianotic necesită investigații medicale și tratament de urgență.

Tipuri de cianoză neonatală

Cianoza la nou-născut poate fi de două tipuri:

  • Cianoză periferică sau acrocianoză neonatală: Este definită de albăstrirea extremităților (palme, tălpi), dar nu și a mucoaselor.Această formă de cianoză este, în general, fiziologică și temporară. Apare frecvent la nou-născuți în primele ore de viață, din cauza hipotermiei tranzitorii, care determină vasoconstricție (îngustarea vaselor de sânge și încetinirea circulației sângelui în capilarele din periferie). Ca rezultat, țesuturile periferice nu mai primesc suficient oxigen. Acrocianoza apare și în timpul expunerii la frig. De obicei, nu este asociată cu afecțiuni amenințătoare de viață;
  • Cianoză neonatală centrală: Este caracterizată de albăstrirea generalizată a pielii, limbii și mucoaselor. Aceasta afectează 3-4% dintre nou-născuți și anunță prezența unei afecțiuni care pune viața în pericol, precum o boală cardiacă sau respiratorie. Cianoza centrală apare din cauza creșterii dezoxihemoglobinei (hemoglobina fără oxigen) la valori de peste 3 g/dL în sângele arterial sau de peste 5 g/dL în sângele capilar și scăderii saturației de oxigen a hemoglobinei.

Cauzele cianozei la nou-născut

Diferite anomalii pot fi asociate cu eșecul transportului de oxigen. Cianoza la bebeluș poate fi cauzată de prezența următoarelor afecțiuni:

  • Boli pulmonare și ale căilor respiratorii – hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului, pneumonie, stenoză traheală, atrezie coanală, emfizem lobar congenital, hipoplazie pulmonară;
  • Anemie și policitemie – modificări ale concentrației de hemoglobină și globule roșii din sânge;
  • Boli congenitale cardiace – malformații cardiovasculare prezente încă de la naștere, care afectează circulația sângelui și aprovizionarea cu oxigen, cum ar fi tetralogia Fallot, stenoza pulmonară, atrezia de valvă tricuspidă;
  • Sepsis – o infecție răspândită în tot organismul poate produce detresă respiratorie a nou-născutului;
  • Boala albastră a nou-născutului sau methemoglobinemia – creșterea nivelului de methemoglobină, un tip de hemoglobină, are ca rezultat scăderea disponibilității oxigenului. În general, apare în contextul intoxicației cu nitrați, compuși care se găsesc în cantități mari în anumite surse de apă și alimente. Nou-născutul poate dezvolta afecțiunea dacă este hrănit cu formulă de lapte preparată cu apă bogată în nitrați. Rar, methemoglobinemia are cauze congenitale, fiind prezentă încă de la naștere;
  • Circulara de cordon ombilical;
  • Obstrucție în căile respiratorii – imediat după naștere, blocajul căilor respiratorii poate fi reprezentat de meconiu (primul scaun al bebelușului), dacă acesta este eliminat precoce, intrauterin. Sindromul de aspirație a meconiului apare atunci când bebelușul inhalează amestecul de fluid amniotic cu meconiu în timpul nașterii naturale.

Manifestări clinice care pot însoți cianoza la nou-născut

În funcție de cauzele cianozei infantile, manifestările clinice pot varia. Următoarele semne și simptome pot fi prezente, alături de modificarea culorii pielii și a mucoaselor:

  • Dificultăți de respirație – respirație zgomotoasă, lentă, efort respirator crescut sau lipsa respirației;
  • Dificultăți de hrănire;
  • Temperatură redusă a pielii;
  • Letargie sau somnolență accentuată;
  • Ritm cardiac anormal;
  • Convulsii neonatale;
  • Tonus muscular scăzut (bebelușul este „moale” la naștere).

Analize și investigații recomandate pentru cianoza infantilă

Un nou-născut cianotic trebuie evaluat de urgență. Medicul neonatolog va efectua un examen clinic, va măsura pulsul, va asculta bătăile inimii și respirația cu ajutorul stetoscopului. Apoi, va stabili un scor APGAR, dacă acest examen clinic este efectuat imediat după naștere.

Ulterior, specialistul va recomanda o serie de investigații, precum analize de sânge (dozarea gazelor arteriale, hemoleucograma) și pulsoximetria, care măsoară saturația de oxigen din sânge cu ajutorul unui dispozitiv de mici dimensiuni.

De asemenea, pentru a stabili cu certitudine cauzele cianozei nou-născutului, medicul poate recomanda diferite teste pentru evaluarea funcției cardiace și pulmonare, precum electrocardiograma, ecografia cardiacă, radiografia toracică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile cianozei neonatale

În general, acrocianoza neonatală dispare de la sine, odată ce organismul bebelușului se adaptează în noul mediu. În schimb, cianoza neonatală centrală este un semn clinic al lipsei de oxigen în contextul anumitor afecțiuni, multe dintre ele fiind amenințătoare de viață. Dacă acestea nu sunt tratate, se pot agrava și cauza complicații, uneori fatale. De aceea, cianoza reprezintă o urgență medicală.

Există risc de complicații legate direct de afecțiunile prezente. Malformațiile cardiace congenitale, spre exemplu, pot determina aritmii grave, embolie pulmonară, endocardită, insuficiență cardiacă, hipertensiune pulmonară și moarte subită cardiacă. Din cauza nivelului redus de oxigen pe termen lung pot să apară, de asemenea, întârzierea dezvoltării fizice și dizabilități intelectuale (cum ar fi probleme de memorie, de concentrare și de învățare).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru cianoza nou-născutului

Acrocianoza nu necesită tratament. Pe de altă parte, nou-născutul cu cianoză centrală trebuie stabilizat prin oxigenoterapie, pentru îmbunătățirea saturației cu oxigen – prin ventilație mecanică endotraheală sau prin diferite tipuri de ventilație non-invazivă (cu ajutorul unei măști sau unei canule nazale).

De asemenea, poate fi necesară nutriția enterală (pe tub nazogastric) și administarea de fluide intravenoase. Bebelușul trebuie să fie monitorizat continuu, iar eventuale tulburări, cum ar fi acidoza severă, hipocalcemia și hipoglicemia, să fie corectate.

Oxigenoterapia nu este, însă, suficientă. Se impune tratamentul cauzelor care au determinat apariția cianozei, cum ar fi corectarea chirurgicală sau prin proceduri minim invazive a malformațiilor cardiace. Terapia nou-născutului cianotic cu malformații cardiace duct dependente începe cu administrarea de prostaglandine E1, care au rolul de a menține canalul arterial permeabil și de a stabiliza pacientul până când va beneficia de tratament chirurgical.

În cazul methemoglobinemiei, se administrează o substanță farmaceutică ce reduce nivelul methemoglobinei din sânge. Dacă este prezent sepsisul, este necesară antibioterapia.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, nou-născuții cu probleme de sănătate, precum cianoza neonatală, primesc îngrijiri avansate în Secția de Terapie Intensivă Neonatală. Echipa medicală experimentată evaluează rapid fiecare caz în parte și aplică tratamentul necesar, în funcție de cauza care a provocat cianoza.

Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență – și dispune de ventilatoare ultraperformante pentru ventilație invazivă, non-invazivă și hibridă, cum ar fi ventilatorul neonatal Drager Babylog VN 800, prevăzut cu moduri multiple (cum ar fi oxigenoterapie cu flux înalt).

De asemenea, incubatoarele moderne, pulsoximetrele de ultimă generație și pompele de perfuzie tip injectomat pentru alimentația enterală asigură cele mai bune îngrijiri bebelușilor.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR