Ce este chistul uracal?

Chistul uracal este o formațiune de mici dimensiuni plină cu lichid, alcătuită din resturile de uracă, între ombilic și vezica urinară. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnostic și tratament.

Uraca este un cordon fibros, care asigură comunicarea între ombilic și vezica urinară, cu rol în eliminarea urinei în perioada dezvoltării intrauterine din trimestrul 1 de sarcină. În mod normal, canalul se închide în jurul săptămânii 12 de sarcină. Resturile mici de țesut care provin din uracă devin, astfel, ligamentul ombilical medial. Chistul uracal și alte anomalii ale acestei structuri se instalează pe fondul închiderii incomplete a canalului uracal înainte de naștere.

Chistul urachal este o malformație congenitală este foarte rară, având o incidență de 1:300.000 în rândul sugarilor și de 1:5000 în rândul adulților. Deoarece în general nu produce simtome, pacienții pot trăi întreaga viață având un chist de uracă, fără să știe și fără a experimenta disconfort.

Atunci când produce simptome, afecțiunea poate fi confundată cu o infecție urinară. Vârsta medie la care se raportează o infecție a chistului uracal este de 2-4 ani. Afecțiunea este descoperită rareori la adulți. 

Cauze și factori de risc pentru chistul de uracă

Nu se cunosc cauzele exacte ale chistului de uracă. Anomaliile la acest nivel apar atunci când uraca nu își schimbă structura, iar tubul nu este obliterat în timpul dezvoltării fetale. Resturile de țesut favorizează, astfel, acumularea sau scurgerea de fluide.

Pentru că este afecțiune congenitală, factorii genetici ar putea juca un rol în patogeneză, însă pot fi implicați și factori de mediu.

Semne și simptome de chist uracal

În general, chistul uracal este asimptomatic până în momentul în care se infectează, crește semnificativ în volum sau dezvoltă alte complicații. În această situație, manifestările afecțiunii variază în intensitate și pot fi similare unei infecții de tract urinar.

Printre semnele și simptomele posibile se numără:

În cazul unei infecții severe, pacientul se poate confrunta cu vărsături, greață, diaree, constipație, peritonită, umflarea și înroșirea abdomenului, dureri intense pelvine sau suprapubice, secreții ombilicale purulente și oboseală extremă.

Complicațiile chistului uracal

Chistul uracal se poate asocia cu diferite complicații, care sunt răspunzătoare de apariția simptomatologiei:

  • Infecție – principala complicație a chistului uracal este infecția bacteriană, adesea cauzată de Staphylococcus aureus sau Escherichia coli;
  • Ruptura chistului, asociată cu peritonită – răspândirea infecției în cavitatea peritoneală cauzează inflamația și infecția peritoneului, membrana care căptușește abdomenul și protejează organele. De asemenea, lichidul din chistul infectat se poate scurge în vezica urinară, mimând simptomele unei infecții de tract urinar;
  • Fistulă – comunicare anormală între chist și organele vecine;
  • Cancer urachal – acesta apare la mai puțin de 1% dintre pacienții cu cancer la vezica urinară.

Diagnosticul chistului de uracă

Medicul analizează istoricul medical și simptomatologia, apoi efectuează un examen clinic, care presupune palparea abdomenului. Ulterior, recomandă analize de sânge, de urină și o serie de investigații imagistice, pentru a stabili diagnosticul diferențial.

Ecografia abdominală este principala metodă de confirmare a diagnosticului. Uneori, poate fi necesară și o tomografie computerizată (CT) sau un examen RMN, mai ales atunci când sunt prezente complicații.

Uneori, pot fi indicate și alte investigații urologice, pentru a exclude alte afecțiuni ale aparatului urinar. Spre exemplu, medicul poate recomanda cistouretrografie micțională, un tip de radiografie care permite vizualizarea în detaliu a vezicii urinare și a uretrei, precum și evaluarea funcției tractului urinar.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru chistul uracal

Dacă afecțiunea este diagnosticată în stadiul asimptomatic, se optează pentru managementul expectativ – monitorizarea regulată a pacientului. Tratamentul chirurgical al chistului uracal se impune atunci când sunt prezente simptome sau formațiunea se infectează. În aceste situații, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotice, care are rolul de a elimina infecția bacteriană.

Ulterior, este necesară îndepărtarea chirurgicală a chistului. În trecut, drenajul formațiunii – eliminarea lichidului din interior cu ajutorul unui ac – era o opțiune terapeutică. Totuși, aceasta s-a asociat cu un risc mare de recurență – chistul reapare la aproximativ o treime dintre pacienți. Astfel, este indicată îndepărtarea completă a resturilor de uracă. Drenarea chistului se poate realiza, uneori, înainte de excizia acestuia.

Intervenția chirurgicală pentru extragerea chistului poate fi realizată convențional, printr-o intervenție de chirurgie generală, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică.

Chirurgia clasică presupune efectuarea unei incizii extinse la nivel abdominal. Tehnica laparoscopică constă în realizarea unor incizii fine, de 5-10 mm, sub ghidajul unui instrument subțire prevăzut cu o cameră video (laparoscop). Chirurgia robotică presupune utilizarea unui sistem robotic de înaltă performanță și precizie, coordonat de către chirurg cu ajutorul unei console.

Dacă sunt prezente complicații amenințătoare de viață, cum ar fi peritonita, pacientul necesită îngrijiri medicale de urgență și pot fi necesare investigații sau tratamente suplimentare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul chistului uracal. Investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente moderne, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, pentru rezultate de mare acuratețe. Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Atunci când este recomandată o intervenție chirurgicală, operația se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator echipat cu aparatură ultraperformantă. În funcție de indicație, tratamentul chirurgical este realizat clasic, deschis, sau minim invaziv. Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipamente laparoscopice de ultimă generație 3D și 4K și de sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat model existent.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR