Ce este chistul renal?

Chistul renal este o formațiune benignă (necanceroasă), mică, rotund-ovalară, care are un perete subțire și cel mai frecvent conține o substanță lichidă. Mai rar există situația când un chist renal are consistență solidă, caz în care există posibilitatea ca acesta sa fie de natură malignă (canceroasă). Nu este clar ce cauzează un chist la rinichi, însă s-a observat că acesta apare mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Chisturile renale pot varia în dimensiune, pot crește în timp sau pot fi staționare. Vino la SANADOR pentru consultații urologice avansate și tratamente moderne, inclusiv cu cel mai performant sistem robotic disponibil la momentul actual!

De asemenea, o persoană poate avea unul sau mai multe chisturi, la unul sau la ambii rinichi. Majoritatea oamenilor care au un chist pe rinichi nu știu despre existența acestuia deoarece acesta nu provoacă semne sau simptome clinice decât în situații rare și nu afectează în mod normal funcția rinichilor. În cazuri rare, un chist foarte mare poate provoca durere sau pot apărea diverse tulburări care afectează funcția rinichilor. Tratamentul este necesar în cazul în care chistul este complex, se infectează sau face compresie pe alte organe.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de chist la rinichi

În general, există două tipuri principale de chisturi renale: simple și complexe. În sistemul medical se folosește sistemul Bosniak pentru a clasifica chisturile renale în cinci niveluri. Chisturile renale simple sunt cele mai frecvente, aproape întotdeauna necanceroase (benigne), sunt pline de lichid, rotunde, cu pereți subțiri și nu provoacă simptome decât dacă devin foarte mari; se încadrează în categoria I în sistemul Bosniak și nu necesită urmărire sau tratament special.

Chisturile renale complexe sunt mai puțin frecvente, prezintă riscul de a fi sau de a deveni maligne, pot fi solide, de formă neregulată sau cu un perete exterior gros și trebuie monitorizate, tratate sau chiar eliminate; se clasifică în 4 niveluri: II, II-F, III sau IV. Un chist renal Bosniak II nu necesită monitorizare, însă unul de nivel II-F da, pentru că are un risc de aproximativ 5% de a deveni canceros; un chist complex Bosniak III are aproximativ 50%-80% șanse de a fi canceros, așa că se recomandă eliminarea, la fel ca și în cazul unui chist categoria Bosniak IV, care are aproximativ 90% șanse de a fi canceros.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Nu este clar ce cauzează apariția unui chist la rinichi. La momentul actual se consideră că o leziune microscopică la nivelul tubilor din rinichi determină slăbirea stratului de la suprafață al rinichiului și se formează o pungă, care se umple cu lichid, constituindu-se astfel un chist. Unele afecțiuni medicale pot provoca chisturi la rinichi, de exemplu: boala polichistică renală, boala cronică de rinichi, boala von Hippel-Lindau și complexul de scleroză tuberoasă.

Factorii de risc pentru apariția de chisturi renale nu sunt pe deplin cunoscuți. S-a constatat însă că este mai probabil ca un pacient să aibă chist pe rinichi dacă are mai mult de 50 de ani și este bărbat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă un chist renal?

În mod normal, chisturile renale nu provoacă niciun simptom. Chisturile se manifestă clinic dacă se rup și încep să sângereze, se infectează sau devin atât de mari încât fac compresie pe alte țesuturi sau organe din abdomen. În funcție de locul în care se află chistul, acesta poate afecta funcția rinichiului, împiedicându-l să filtreze lichidul suplimentar din sânge și ducând astfel în timp la un tip de hipertensiune arterială. Atunci când un chist renal cauzează apariția unor simptome, acestea pot include:

  • durere lombară (în spate în partea laterală dintre coaste și șolduri) sau abdominală;
  • febră;
  • frison;
  • urinare frecventă;
  • hematurie (sânge în urină);
  • urină hipercromă (închisă la culoare).

Stabilirea diagnosticului

O formațiune tumorală chistică pe rinichi este adesea descoperită din întâmplare în timp ce se efectuează diverse investigații imagistice pentru o altă afecțiune. O dată cu observarea acestei formațiuni, se recomandă alte teste pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului de chist renal și, de asemenea, pentru a vedea dacă acesta este simplu sau complex. De obicei se recomandă:

  • Ecografie abdominală: investigație neinvazivă, care folosește ultrasunetele pentru a creea imagini ale rinichilor; poate fi folosită și în dinamică, pentru a urmări aspectul unui chist și dimensiunea acestuia;
  • Tomografia computerizată (CT) de abdomen: investigație care utilizează raze X puternice pentru a crea imagini tridimensionale ale rinichilor care pot ajuta la determinarea conținutului unui chist renal;
  • Urografia prin tomografie computerizată;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) abdominală: utilizează magneți foarte puternici și unde radio pentru a obține imagini detaliate ale rinichilor, care pot ajuta la diferențierea dintre chisturile pline cu lichid și cele solide;
  • Testele funcției renale: se recomandă în general efectuarea unor teste de sânge uzuale și analize de urină, cu ajutorul cărora se poate aprecia funcția rinichilor.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile unui chist pe rinichi

În majoritatea cazurilor, un chist la rinichi nu provoacă complicații sau probleme pe termen lung. Atunci când produc apariția unor complicații, cel mai frecvent sunt reprezentate de:

  • infecție: chistul se infectează și determină apariția de durere, febră și frison;
  • retenție urinară: chistul devine suficient de mare pentru a bloca fluxul de urină, fenomen ce determină apariția hidronefrozei (umflarea rinichilor din cauza urinei acumulate în interiorul acestora);
  • spargerea chistului: chistul se rupe și provoacă durere severă și hematurie;
  • sângerare intrachistică: sângerarea are loc în interiorul chistului, care poate rupe chistul și provoca acumularea de sânge în jurul rinichiului;

Tratamentul pentru chist renal

În cele mai multe cazuri, medicul urolog nu recomandă tratament pentru un chist renal simplu dacă nu provoacă simptome și nu afectează funcția rinichilor. În schimb, se poate recomanda efectuarea de investigații imagistice la fiecare 6 până la 12 luni, cum ar fi ecografia abdominală, pentru a urmări în dinamică caracteristicile chistului (dimensiune, conținut). Dar, în cazul în care chistul comprimă un alt organ, afectează modul în care funcționează rinichiul sau are risc de a se transforma malign, poate fi necesară îndepărtarea acestuia. Există două proceduri utilizate mai des pentru a trata chisturile la rinichi, și anume:

  • Aspirație și scleroterapie: se administrează un anestezic local, astfel încât pacientul să nu simtă nicio durere, și, sub ghidaj ecografic, se introduce un ac lung și subțire sub piele pentru a perfora chistul și a drena lichidul din interior; uneori se injectează o soluție specială în interiorul chistului, astfel încât acesta să nu se mai poată umple din nou;
  • Chirurgical: intervenția chirurgicală este rareori efectuată pentru chisturile simple, cel mai des este folosită pentru chisturile complexe cu modificări care pot fi canceroase; se efectuează de obicei prin laparoscopie, medicul introducând instrumente special destinate prin mici incizii la nivelul abdomenului, cu ajutorul cărora drenează chistul și apoi taie sau cauterizează țesutul exterior al chistului. Intervenția se poate realiza și prin chirurgie robotică.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, investigațiile realizate cu echipamente moderne și precise ajută la descoperirea și evaluarea chisturilor renale. În funcție de rezultatele acestora, medicii experimentați ai SANADOR aleg tratamentul potrivit. Când chistul necesită doar monitorizare, pacienții beneficiază de consultații și investigații frecvente, amănunțite.

Dacă este nevoie de tratament, pacienții au acces la tratament prin aspirație, scleroterapie sau terapie chirurgicală. La SANADOR se realizează și intervenții de chirurgie robotică pentru excizia chisturilor renale și alte afecțiuni renale, inclusiv operații necesare în tratamentul tumorilor renale și tumori suprarenale. Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi este cel mai performant de pe piață și permite realizarea de incizii de mare finețe și precizie, precum și acces vizual în 2D și 3D, cu mărire de până la 10 ori a imaginii. Chirurgia robotică urologică îmbină măiestria chirurgilor SANADOR cu precizia tehnologiei de ultimă generație, iar avantajele sunt semnificative pentru pacient: risc redus de complicații, mai puțină durere și recuperare mai rapidă.

Pentru un plus de precizie în chirurgia laparoscopică sau robotică, la SANADOR este folosită și ecografia laparoscopică. Cu ajutorul unui transductor ultrasonic care este folosit împreună cu ecograful BK de ultimă generație, este evidențiat intraoperator chistul renal, precum și orice țesut tumoral.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR