Ce este chistul pilonidal?
Chistul pilonidal, cunoscut și ca sinus pilonidal sau boală pilonidală, reprezintă un buzunăraș al pielii, situat la nivelul șanțului interfesier (între coccis și anus), care poate adăposti fire de păr, piele descuamată sau chiar fragmente textile. Cuvântul „pilonidal” se traduce prin „cuib de păr”, având originea în limba latină din doi termeni – „pilus” (păr) și „nidus” (cuib).
Cel mai adesea vorbim despre un chist al firului de păr. Acesta se poate infecta, devenind un abces pilonidal, situație care determină dureri foarte mari la nivelul zonei afectate și care necesită intervenție chirurgicală. Acest chist fesier poate trece adesea neobservat de către pacient, atâta timp cât nu se infectează și nu determină dureri.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Boala nu este una congenitală, așa cum s-a considerat o bună perioadă de timp, ci are un caracter dobândit. Teoria este validată și prin recurența bolii, întrucât chistul are tendința să reapară după excizia chirurgicală completă, sugerând impactul factorilor predispozanți pentru această afecțiune.