Ce este chistul hidatic hepatic?
Chistul hidatic hepatic este o manifestare a echinococozei, boală cauzată de infecția cu Echinococcus granulosus. Hidatioza, denumită și boală hidatică chistică sau echinococoză, este o boală infecțioasă parazitară, caracterizată de dezvoltarea unor chisturi (formațiuni rotunde, pline cu lichid) în diferite organe, în special la nivelul ficatului.
Boala este provocată de larvele de Echinococcus granulosus, un vierme din clasa cestodelor, care are o lungime de 2-7 mm. Câinele este adesea gazda definitivă a acestui parazit, iar gazde intermediare pot fi oile, caprele, bovinele, porcii și omul. Animalele carnivore devin gazde definitive prin consumul organelor animalelor infectate, dezvoltând viermele matur în intestin.
La om, infecția este adesea asimptomatică și cauzează o creștere lentă a chisturilor în organe, care rămân neobservate timp de mai mulți ani. În 50-70% dintre cazuri, acestea apar la nivelul ficatului, chistul hidatic hepatic fiind unul dintre cele mai întâlnite semne clinice ale infecției. Totuși, parazitul se poate răspândi și în alte organe sau țesuturi, cum ar fi plămâni, mușchi, rinichi, splină, sistem nervos, oase.
Spre deosebire de un chist hepatic obișnuit, cel hidatic sau hidatida este, de fapt, o larvă și se tratează diferit. Acesta are caracteristici morfologice distincte, lichidul său fiind infecțios – conține mii de scolecși (parazitul în stadiul larvar), care odată ingerați de către câine, se transformă tenii adulte.
Chistul hidatic hepatic poate crește mult în dimensiuni și poate ajunge la o capacitate de câțiva litri de lichid, afectând funcția ficatului. Boala produce complicații severe, potențial letale, motiv pentru care tratamentul are o importanță vitală.
-
Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!