Ce este chistul hepatic?

Chistul hepatic este o cavitate umplută cu lichid, care se formează la nivelul ficatului. De cele mai multe ori, un chist hepatic nu provoacă semne și simptome, fiind descoperit întâmplător, în timpul unor investigații imagistice cum sunt ecografia abdominală, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

Puține chisturi hepatice cresc îndeajuns de mult încât să producă manifestări clinice, însă chisturile de dimensiuni mari prezintă un risc crescut de a produce complicații. Aceste chisturi pot să se suprainfecteze, să sângereze, să se rupă sau să producă compresie asupra căilor biliare.

Watch on YouTube

Tipuri de chisturi hepatice

Există mai multe tipuri de chisturi care apar pe ficat.

  • Chistul simplu este cel mai comun tip de chist hepatic, este umplut cu lichid clar și înconjurat de o membrană subțire. Chistul simplu variază ca dimensiune, putând ajunge până la câțiva centimetri. De obicei, acest tip de chist este de natură benignă și nu produce simptomatologie.
  • Chistul complicat diferă de chistul simplu prin anumite modificări de structură. Lichidul din interiorul chistului nu este clar sau prezintă septe. Aceste septe sunt niște membrane care împart chistul în mai multe spații cu lichid. Uneori, în interiorul chistului se mai pot observa și structuri solide. Peretele chistului poate să fie îngroșat sau să prezinte o suprafață neregulată. Alte modificări care mai apar în chistul complicat sunt: calcificarea sau sângerarea în interiorul chistului. Acest tip de chist este asociat cu un risc mai crescut de malignizare, dar și cu un risc crescut de a produce complicații.
  • Chistul hidatic hepatic este provocat de infecția parazitară cu Echinococcus granulosus. Acest chist hepatic parazitar conține, pe lângă lichid, și larvele de Echinococcus. Chistul hidatic nu este des întâlnit, dar complicațiile care apar pun în pericol viața pacientului. Creșterea în dimensiune și ruperea chistului produc diseminarea parazitului în organism și simptomatologie, precum durere abdominală, creșterea în dimensiune a ficatului sau icter hepatic. Acest parazit ajunge în organism prin intermediul apei sau alimentelor contaminate.
  • Boala polichistică hepatică este o patologie cu componentă genetică, asociată frecvent cu boala polichistică renală. Dimensiunea ficatului poate să rămână nemodificată sau să crească, creștere care se numește hepatomegalie. În schimb, chisturile variază foarte mult ca dimensiune: același pacient poate să prezinte atât chisturi de dimensiune mici, cât și de dimensiuni mari.
  • Boala Caroli este o afecțiune genetică în care sunt afectate ductele biliare din interiorul ficatului. Aceste ducte sunt structuri tubulare care transportă sucul biliar de la celulele care îl secretă, până la intestin. În această afecțiune rară, ductele se dilată, formând chisturi hepatice și se poate complica cu inflamația ductelor biliare. Există și alte afecțiuni în care se poate observa acest chist biliar hepatic și de aceea se recomandă diagnosticul diferențial.
  • Chisturile congenitale sunt observate la naștere. Ele pot să varieze ca dimensiune și pot să fie simple sau complexe.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc

Uneori nu se poate stabili cu exactitate cauza care a dus la formarea chistului hepatic, însă există mai mulți factori de risc:

  • Pentru chisturile prezente la naștere sunt mai pronunțați factorii congenitali. Aceste chisturi apar din cauza dezvoltării structurilor de la nivel hepatic.
  • Afecțiune hepatice care produc inflamația țesutului hepatic.
  • Obstrucția ductelor hepatice duce și ea la formarea de chisturi. Blocajul poate să apară din cauza calculilor biliari, prin  îngustarea ductelor sau în urma altor probleme care afectează structura ductelor biliare.
  • Infecția parazitară cu Echinococcus produce chistul hidatic hepatic.
  • Rareori, loviturile sau traumatismele în zona ficatului pot duce la formarea de chisturi.
  • Mutațiile genetice determină dezvoltarea structurilor hepatice, iar acest lucru favorizează formarea de chisturi. Factorii genetici sunt observați în boala polichistică hepatică sau în boala Caroli.

Semnele și simptomele chisturilor la ficat

De cele mai multe ori, chisturile hepatice nu provoacă semne și simptome. Totuși, atunci când un chist la ficat determină manifestări clinice, acestea pot fi:

  • durere la nivel abdominal drept (în zona hepatică),
  • balonare,
  • greață și vărsături,
  • lipsa apetitului alimentar,
  • sațietate după ce pacientul a consumat o cantitate mică de mâncare,
  • icter (în cazul obstrucției ductelor hepatice),
  • febră.

Investigații pentru diagnostic

Pentru a evalua atât prezența chistului și pentru a evalua structura lui, medicul gastroenterolog sau hepatolog va recomanda anumite investigații paraclinice.

Testele de laborator sunt utile pentru a evalua funcția hepatică și pentru a exclude alte boli ale ficatului.

Watch on YouTube

Ecografia abdominală este prima metodă imagistică indicată pentru diagnosticul acestei afecțiuni, pentru că nu prezintă riscuri sau efecte adverse. Cu ajutorul ecografului, medicul poate să facă diferența între chistul simplu sau complicat, să evalueze dimensiunea, localizarea și structura chistului.

Tomografia computerizată (CT) și scanarea prin rezonanță magnetică (RMN) oferă o imagine mult mai clară și mai în detaliu a chistului hepatic. Tot cu ajutorul acestor investigații, specialistul poate observa dacă un chist afectează structurile din jurul lui.

Biopsia este necesară doar în anumite cazuri, când nu se cunoaște originea chistului, iar medicul vrea să obțină o probă de țesut, pentru realizarea unui examen histopatologic în Laboratorul de Anatomie Patologică.

Complicațiile chisturilor hepatice

Cele mai multe chisturi localizate la nivel hepatic nu produc complicații. Cu toate acestea, chisturile de dimensiuni mari sau cele complexe pot să determine unele probleme severe:

  • Suprainfecția chistului apare atunci când lichidul din interior este infectat, ducând la formarea de abces hepatic. Simptomele care apar în această situație sunt: febra, frisoane, durere abdominală și icter.
  • Ruptura  apare la chisturile de dimensiuni mari, producând durere abdominală severă și bruscă. În unele cazuri, ruptura chistului poate să ducă la peritonită.
  • Tot în cazul chisturilor de dimensiuni mari, apare și compresia structurilor din jur, care se manifestă prin disconfort abdominal, sațietate precoce sau icter, în cazul compresiei ductelor biliare.
  • Sângerarea chistului este o complicație care apare mai rar și poate fi provocată de chisturile localizate aproape de vasele de sânge. Sângele se acumulează în abdomen, ducând la hemoperitoneu, afecțiune care necesită tratament medical de urgență.

Metodele de tratament necesare

Chisturile simple, de dimensiuni mici, nu necesită tratament, dar trebuie să fie monitorizate regulat, pentru a observa dacă încep să crească în dimensiuni sau dacă își schimbă structura. În cazul în care chistul crește rapid, își modifică conținutul, structura sau produce complicații, poate fi necesar un tratament.

Aspirația percutantă constă în evacuarea lichidului din interiorul chistului, printr-un tub de drenaj. Această metodă este minim invazivă, dar, pentru că peretele chistului nu este evacuat, există riscul de reapariție a chistului. În această situație, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, pentru a elimina și peretele chistului. Procedura se poate efectua minim invaziv, laparoscopic.

În cazul chistului hidatic, medicul va recomanda un tratament medicamentos, pentru a elimina Echinococcus granulosus.

Diagnosticul și tratamentul chisturilor hepatice la SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare integrată a afecțiunilor hepato-biliare, prin consulturi multidisciplinare, diagnostic avansat, tratament personalizat și monitorizare pe termen lung. Astfel, ei au acces la consultații realizate de medici cu specializare în gastroenterologie, chirurgie hepatică, anatomie patologică, boli infecțioase, nutriție, oncologie medicală, radiologie intervențională și endoscopie digestivă.

Pentru diagnosticul chisturilor hepatice, pacienții se pot programa la SANADOR pentru investigații imagistice avansate – ecografie abdominală, RMN 3 Tesla sau tomografie computerizată. Dacă este necesară biopsia hepatică, procedura se poate realiza în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, unde sunt efectuate și intervențiile de chirurgie hepatică, atunci când există indicație medicală în acest sens.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR