Ce este chistul epidermoid?
Un chist epidermoid este o formațiune benignă nodulară, nedureroasă, situată sub stratul epidermic al pielii. Chistul epidermoid reprezintă, totodată, cea mai frecventă formațiune chistică de la nivelul pielii. Acesta poate apărea oriunde la nivelul corpului, însă cel mai frecvent se regăsește la nivelul zonelor cu pilozitate ridicată, precum fața, scalpul, zona superioară a spatelui și organele genitale.
Chistul epidermoid se formează la nivelul infundibulului (porțiunea superioară) a folicului pilos (foliculul de păr). Acesta este delimitat de o capsulă, derivată din țesutul epitelial epidermic. În interiorul său se găsește o substanță alb-gălbuie, de consistență brânzoasă și cu miros neplăcut, formată din keratină, proteina principală secretată de celulele epidermului și resturi celulare lipidice (grăsoase).
Chistului epidermoid i se mai spune și chist sebaceu, însă această denumire este incorectă, întrucât chistul nu conține sebum în interior. Aceste chisturi au o progresie lentă, putând rămâne stabile pentru perioade îndelungate de timp și rareori necesită tratament. În majoritatea cazurilor sunt nedureroase, deranjând pacientul doar prin natura lor inestetică. Spre deosebire de acneea inversă care apare în zonele cu pliuri ale pielii, precum axile sau regiunea inghinală, chisturile epidermoide sunt singulare, nu recidivează și nu formează traiecte sinusale.
Chisturile epidermoide pot fi prezente la persoane de orice vârstă și sex, însă ele apar mai frecvent la bărbați decât la femei, în special cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. La nou-născuți sunt frecvente chisturile epidermoide de mici dimensiuni, sub forma miliei, mai ales la nivelul feței. Acestea apar din cauza sechestrării celulelor epiteliale descuamate la nivelul pielii în timpul vieții intrauterine și dispar după primele săptămâni de viață.
-
Pentru orice probleme dermatologice, programează-te la SANADOR!