Cum se realizează o intervenție de chirurgie ortognatică?
Evaluarea inițială
Primul pas în chirurgia ortognatică este evaluarea inițială a pacientului. Acesta implică o istorie medicală detaliată, inclusiv problemele legate de funcția și aspectul facial. De asemenea, se efectuează examinări clinice precum amprenta dentară sau fotografii și investigații imagistice, pentru a determina natura exactă a anomaliilor scheletului facial.
Planificarea intervenției
Pe baza datelor obținute în etapa de evaluare inițială, se dezvoltă un plan de tratament personalizat. Acest plan include detaliile privind modul în care maxilarele vor fi corectate, inclusiv tipul de intervenție chirurgicală și ortodonție necesară.
Anestezia
În timpul intervenției chirurgicale, pacientul este anesteziat pentru a preveni orice disconfort sau durere. Specialiștii în anestezie monitorizează în permanență starea pacientului pe durata procedurii.
Intervenția chirurgicală
În funcție de natura anomaliei scheletului facial, chirurgul maxilo-facial poate efectua intervenția la nivelul maxilarului, mandibulei sau poate opera ambele oase. Intervenția constă în:
- Osteotomii – tăieturi controlate în oasele maxilarelor pentru a permite corectarea poziției acestora. Există situații când e nevoie să fie adăugat țesut osos, acesta fiind prelevat de la nivelul șoldului sau coastelor.
- Fixarea cu plăci și șuruburi – după corectarea oaselor, acestea sunt fixate în poziția corectă cu ajutorul plăcilor și șuruburilor, care vor rămâne în loc până când oasele se vindecă sau vor rămâne pe loc iar osul se va vindeca în jurul lor.
- Repararea țesuturilor moi – dacă este necesar, se pot efectua și proceduri pentru a corecta sau a ajusta țesuturile moi ale feței, cum ar fi buzele sau obrajii.