Ce înseamnă chirurgie laparoscopică?

Chirurgia laparoscopică este o tehnică minim invazivă, în care chirurgul utilizează instrumente endoscopice avansate, numite trocare, pe care le introduce în abdomen prin incizii fine de aproximativ 5-10mm, imaginea câmpului operator fiind transmisă pe un monitor de către o cameră video (laparoscop). Laparoscopul este un instrument subțire, dotat cu sursă de lumină și cameră video, care furnizează imagini de înaltă calitate și care mărește câmpul operator.

Progresul înregistrat în dezvoltarea și standardizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive a făcut posibilă crearea de echipamente și instrumente endoscopice prin intermediul cărora se pot realiza operații abdominale și pelvine de amploare, minim invaziv, fără a fi necesare incizii largi.

Watch on YouTube

Având în vedere dimensiunile reduse ale instrumentelor utilizate în laparoscopie, acestea pot fi manevrate mai facil și asigură un abord chirurgical de precizie inclusiv în zone altminteri greu accesibile în chirurgia clasică.

Gradul de acuratețe în intervențiile chirurgicale laparoscopice este foarte ridicat, dat fiind că imaginea câmpului operator este mărită, foarte clară. Libertatea de mișcare a instrumentelor chirurgicale este, de asemenea, un avantaj incontestabil, comparativ cu intervențiile clasice.

La Spitalul Clinic SANADOR intervențiile minim invazive prin abord laparoscopic reprezintă prima opțiune de tratament chirurgical pentru o gamă largă de afecțiuni, cum sunt intervențiile pentru defectele peretelui abdominal - herniile inghinale, ombilicale sau post-incizionale (eventrații) - litiaza biliară, apendicita (apendicectomie), etc. De asemenea, laparoscopia poate fi indicată pentru proceduri de chirurgie bariatrică, precum bypass gastric, gastric banding, gastric sleeve, plicatură gastrică sau diversie biliopancreatică.

Avantajele laparoscopiei

Pentru pacient, avantajele chirurgiei laparoscopice sunt numeroase:

  • Recuperare rapidă;
  • Spitalizare scurtă;
  • Dureri postoperatorii mult reduse;
  • Risc scăzut de complicații sau infecții;
  • Risc minim de hemoragie;
  • Traumă minimă asupra peretelui abdominal, datorită inciziilor de mici dimensiuni;
  • Avantaj estetic cu cicatrici postoperatorii foarte fine;
  • Reluarea activităților zilnice la scurt timp de la intervenție.
  • La Spitalul Clinic SANADOR poți beneficia de intervenții de chirurgie laparoscopică pentru tratamentul multor afecțiuni. Programează-te la consultație!

Indicațiile chirurgiei laparoscopice

Laparoscopia se poate efectua în scop diagnostic explorator și în scop terapeutic.

Watch on YouTube

Laparoscopie diagnostică

Deși tehnologia medicală a evoluat în toate domeniile, în special în cel al investigațiilor imagistice minim invazive (tomografie computerizată, rezonanță magnetică, etc.), al căror ajutor este incontestabil în conturarea diagnosticului de certitudine, există unele situații în care rezultatele investigațiilor asociate cu simptomatologia pacientului pot fi neconcludente.

În astfel de cazuri, laparoscopia exploratorie joacă un rol decisiv în stabilirea diagnosticului, atât prin vizualizarea directă a cavității abdominale și a organelor, cât și prin biopsiere, atunci când situația o impune, ajungându-se astfel la un diagnostic corect și la o conduită terapeutică eficientă.

Afecțiuni tratate laparoscopic

Abordul minim invaziv prin chirurgia laparoscopică este recomandat în tratarea unei palete largi de afecțiuni. Printre procedurile laparoscopice care se efectuează la Spitalul Clinic SANADOR se numără:

Cum se desfășoară o intervenție de chirurgie laparoscopică?

Operațiile laparoscopice sunt realizate sub anestezie generală. Înainte de intervenție, pacientul este supus unui consult preanestezic complet, completat cu analizele și investigațiile imagistice necesare pentru pregătirea oricărei intervenții chirurgicale. În timpul procedurii, chirurgul realizează una sau mai multe incizii de mici dimensiuni în abdomen, prin care introduce instrumente chirurgicale specifice.

Pentru asigurarea imaginii câmpului operator, precum și pentru asigurarea libertății de mișcare a instrumentelor, în abdomen se introduce dioxid de carbon pe toată durata intervenției. Astfel, abdomenul se destinde, oferind un spațiu de lucru mai larg. Dioxidul de carbon poate fi absorbit de țesuturi și îndepărtat de sistemul respirator. De asemenea, acest gaz nu este inflamabil, lucru extrem de important, având în vedere că în chirurgia laparoscopică se utilizează dispozitive electrochirurgicale.

  • Intervențiile laparoscopice permit o recuperare mai rapidă postoperator. Programează-te la consultație și află dacă laparoscopia este recomandată și în cazul tău!

La sfârșitul operației, dioxidul de carbon este eliminat prin inciziile anterior create, iar acestea sunt suturate. În funcție de amploarea intervenției și de starea de sănătate a pacientului, acesta poate fi externat a doua zi după operație sau mai târziu.

Chirurgie laparoscopică de ultimă generație la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacienților la intervenții chirurgicale minim invazive prin intermediul laparoscopiei, în condiții de maximă siguranță și confort. SANADOR dispune de cele mai noi tehnologii medicale în domeniul laparoscopiei și de echipe medicale de elită, asigurând pacientului intervenții chirurgicale sigure, cu o recuperare postoperatorie rapidă și spitalizare scurtă.

Dr. Bogdan Marțian (centru), directorul medical al Spitalului Clinic SANADOR și șeful Secției de Chirurgie Generală, unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice din România.

Procedurile de chirurgie laparoscopică se realizează cu aparatură de top 3D și 4K. Imaginile intraoperatorii, filmate la rezoluție 4K, sunt redate pe unul dintre monitoarele prezente în sălile de operație ale noului bloc operator complet digitalizat, inaugurat recent la Spitalul Clinic SANADOR. De asemenea, pe monitoare pot fi proiectate informații din dosarul electronic al pacientului, cu rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate preoperator.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR