Avantajele chirurgiei endoscopice ORL
Comparativ cu chirurgia clasică, intervenția de chirurgie endoscopică ORL aduce multiple avantaje pentru pacienți: durează mai puțin, nu lasă cicatrici și, mai ales, are rezultate funcționale excelente.
Chirurgia endoscopică rinosinusală a fost destinată inițial sinuzitelor cronice, infecțiilor, inflamațiilor, supurațiilor, deviației de sept sau polipozei nazale (vegetații adenoide), care se extirpau prin adenectomie endoscopică. Astăzi însă, paleta de intervenții chirurgicale s-a extins atât spre tratarea formațiunilor tumorale, cât și către patologia de graniță. De pildă, multe afecțiuni ale bazei craniului, în special tumorile cerebrale benigne sau maligne, pot fi rezolvate endoscopic cu succes.
În acest fel, se evită operații elaborate, care se făceau înainte prin abord deschis. Acestea lăsau cicatrici vizibile la nivelul masivului facial și defecte osoase, cu probleme de recuperare, care necesitau îngrijiri postoperatorii timp îndelungat. Însă, în condițiile chirurgiei endoscopice, astfel de inconveniente sunt evitate. Spitalizarea durează mai puțin, de regulă o zi, două, chiar și în cazurile complexe. Acestea se operează doar în echipe multidisciplinare, formate din medici ORL, neurochirurgi, oftalmologi sau specialiști în chirurgie plastică și reconstructivă. Printre afecțiunile care necesită intervenții ample se numără cele ale bazei craniului, orbitei, dar și a spațiilor profunde, cum ar fi fosa pterigopalatină (sfenomaxilară sau fosa Bichat) ori fosa temporală.
Principalele avantaje ale chirurgiei endoscopice a laringelui și orofaringiene cu tehnici cu invazivitate redusă sunt riscul mic de complicații în timpul și după operație și recuperarea rapidă. De astfel de intervenții pot beneficia în primul rând profesioniștii vocali – cântăreții, actorii, profesorii, vorbitorii publici și persoanele care lucrează în vânzări.
De asemenea, întrucât endoscoapele permit o vizualizare chirurgicală îmbunătățită, partea distală a aparatului fiind iluminată și conținând lentile înclinate pentru a permite o vedere mai largă a zonei operatorii, tehnicile endoscopice transcanale au transformat și canalul urechii externe într-o poartă operativă. Printre beneficiile pe care le poate oferi chirurgia endoscopică a urechii se numără calitate superioară a imaginilor, dar și posibilitatea de a vedea porțiunile altfel slab vizualizabile ale urechii medii. În plus, în comparație cu chirurgia asistată de microscop, s-a dovedit că timpanoplastia endoscopică necesită un timp de operare mai scurt în unele cazuri.
Cu toate acestea, există și o serie de neajunsuri. Întrucât instrumentul în sine ocupă o parte a canalului urechii, este posibil ca medicul chirurg să opereze cu o singură mână, ceea ce va face disecția mai dificilă. În plus, sursa de lumină poate provoca leziuni termice, iar vizualizarea este sever redusă dacă sângerarea este abundentă. De aceea, pentru ureche, de multe ori încă se preferă chirurgia microscopică.