Ce este chirurgia antireflux?

Chirurgia antireflux cuprinde o serie de proceduri chirurgicale menite să amelioreze simptomele provocate de boala de reflux gastroesofagian. La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile chirurgicale antireflux sunt realizate de chirurgi experimentați, în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România.

Cea mai cunoscută și mai des efectuată procedură chirurgicală antireflux este fundoplicatura, o intervenție ce presupune crearea unui nou sfincter esofagian, prin înfășurarea fundusului stomacului în jurul esofagului. Acest nou sfincter funcțional acționează ca o valvă ce împiedică refluxulul (urcarea) sucului gastric acid din stomac înapoi spre esofag.

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune frecventă la nivel mondial, în care sucul gastric acid migrează din stomac înapoi în esofag, determinând simptome precum pirozis (arsuri în capul pieptului) și regurgitații. Sucul gastric are un intens efect iritativ asupra mucoasei esofagului, ceea ce determină inflamația acestuia (esofagită) și simptome de reflux gastroesofagian.

Indicații pentru chirurgia antireflux

O intervenție chirurgicală antireflux poate fi recomandată atunci când:

  • Tratamentul medicamentos nu reușește să amelioreze, de unul singur, simptomatologia pacientului;
  • Pacientul prezintă intoleranță sau reacții adverse la terapia medicamentoasă;
  • Sunt prezente complicații ale bolii de reflux, precum stricturi (cicatrici) esofagiene, ulcere esofagiene sau leziuni de displazie (precanceroase), sub formă de esofag Barrett;
  • Pacientul prezintă hernie hiatală concomitentă – care poate reprezenta una dintre cauzele refluxului gastroesofagian; prezența herniei hiatale poate agrava simptomele, motiv pentru este recomandată repararea concomitentă a acesteia, în timpul efectuării unei intervenții de chirurgie pentru boala de reflux gastreoesofagian.

Tipuri de operații antireflux

O operație antireflux implică un procedeu de fundoplicatură, care poate fi de 3 tipuri:

  • Fundoplicatură completă (Nissen) – presupune o răsucire completă, de 360 de grade a fundusului gastric în jurul esofagului inferior;
  • Fundoplicatură parțială posterioară (Tourpet) – aproximativ două treimi din fundusul gastric este răsucit în jurul porțiunii posterioare a esofagului inferior, corespunzător unei rotații de 270 de grade;
  • Fundoplicatură anterioară (Dor) – prespune răsucirea cu 180 de grade a fundusului gastric în jurul porțiunii anterioare a esofagului inferior.

Pregătirea pentru tratamentul chirurgical antireflux

Înainte de intervenția chirurgicală antireflux, pacientului va discuta cu medicul despre istoricul său medical (afecțiunile de care suferă și antecedentele chirurgicale). Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la medicația pe care o urmează în prezent, întrucât anumite medicamente sau suplimente alimentare, în special cele cu efect de fluidizare a sângelui pot necesita oprire înainte de intervenție, din cauza riscului crescut de sângerare.

Pregătirea pentru un tratament chirurgical antireflux implică, de asemenea, efectuarea unor investigații pentru examinarea stomacului și a esofagului, precum:

  • Endoscopie digestivă superioară – aproape orice pacient candidat pentru tratament chirurgical pentru BRGE a efectuat o endoscopie digestivă superioară anterior; astfel, medicul gastroenterolog poate examina esofagul și cavitatea stomacului și va căuta semne de esofagită, de hemoragie digestivă superioară (sângerare activă), stricturi (cicatrici cu efect de îngustare a lumenului esofagian) și prezența altor complicații ale bolii de reflux gastroesofagian;
  • Tranzit baritat – presupune evaluarea fluoroscopică (obținerea unor imagini în timp real cu ajutorul utilizării razelor X) a esofagului și a stomacului după înghițirea unei substanțe de contrast baritate, care va opacifia aceste cavități; această investigație permite evaluarea unor stricturi esofagiene, a prezenței herniei hiatale, precum și a prezenței ulcerelor esofagiene;
  • pH-metrie esofagiană – evaluarea acidității (ph-ului) conținutului esofagian, pentru a cuantifica severitatea refluxului conținutului gastric în esofag.

Întrucât intervențiile de chirurgie pentru reflux esofagian se efectuează sub anestezie generală, este necesară întreruperea consumului de alimente solide și lichide (inclusiv de apă) cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.

Cum este realizată intervenția chirurgicală antireflux?

În ziua intervenției chirurgicale, pacientul este îmbrăcat într-o cămașă de spital și condus în sala de operație, unde medicul anestezist îi va monta două linii de perfuzie intravenoasă, pentru administrarea anesteziei.

Procedura de chirurgie antireflux se poate realiza utilizând tehnici invazive sau mai puțin invazive (minim-invazive), precum:

  • Intervenție de chirurgie generală clasică, pe cale deschisă – aceasta presupune efectuarea unei incizii mari la nivelul abdomenului, înfășurarea fundului gastric în jurul esofagului inferior și sutura inciziei. Intervenția efectuată pe cale clasică implică un timp mai lung pentru recuperare postoperatorii și cicatrici mai mari;
  • Operație laparoscopică – este varianta efectuată mai des în prezent, întrucât implică incizii mai mici, dureri reduse, timp mai scurt de recuperare și cicatrici minime. Operația laparoscopică începe prin efectuarea câtorva (4-5) incizii mici la nivelul abdomenului. Printr-una dintre aceste incizii, chirurgul introduce laparoscopul, un tub lung și subțire prevăzut în capăt cu o sursă de lumină, o lentilă optică și o cameră video, iar prin celalalte incizii introduce instrumentele chirurgicale. Cu ajutorul laparoscopului, medicul poate vizualiza interiorul cavității abdominale, imaginile fiind mărite și transmise în timp real pe un monitor. Mai departe, chirurgul va înfășura și va sutura fundusul gastric parțial sau complet, în funcție de tehnica utilizată, în jurul esofagului inferior. Suturile determină creșterea presiunii la nivelul porțiunii inferioare a esofagului, ceea ce va preveni refluxul conținutului gastric în esofag. La final, medicul va înlătura instrumentele chirurgicale și laparoscopul și va închide inciziile cu ajutorul unor suturi absorbabile.

În orice tip de intervenție, o hernie hiatală prezentă concomitent este redusă, prin readucerea porțiunii migrate de stomac înapoi în cavitatea abdominală, iar chirurgul va sutura cei doi pilieri de diafragm care formează orificiul (hiatusul) prin care esofagul trece din torace în abdomen. Uneori, o plasă chirurgicală poate fi montată, pentru a întări suplimentar aria hiatusului diafragmatic.

Dr. Teodor Buliga și Dr. Răzvan Stavri realizează o intervenție chirurgicală laparoscopică la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale antireflux sunt realizate de chirurgi experimentați, în deplină siguranță.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după chirurgia antireflux

Cei mai mulți pacienți care sunt supuși unor proceduri de chirurgie antireflux pe cale laparoscopică necesită între 1 și 3 zile de spitalizare. În cazul intervențiilor efectuate clasic, pe cale deschisă, timpul de spitalizare, precum și perioada de recuperare vor fi mai lungi, pacientul fiind spitalizat, în medie, între 2 și 6 zile.

În timpul perioadei de recuperare pacientul va fi supus unui regim alimentar. Astfel, în prima zi postoperator este permis doar consumul de lichide clare, urmând ca apoi pacientul să introducă treptat alimente semisolide (pasate) și solide, în funcție de recomandările medicului. Alimentele ce pot agrava simptomele de reflux, precum ciocolata, cafeaua, alcoolul, alimentele picante sau fierbinți vor fi evitate în această perioadă. La aproximativ 1-3 luni după intervenție, pacientul se va putea întoarce la obiceiurile sale alimentare uzuale.

La aproximativ 14 zile postoperator, pacientul va fi chemat pentru suprimarea firelor de sutură.  Până la acest moment este indicată evitarea eforturilor fizice intense. Cei mai mulți dintre pacienți sunt capabili să se întoarcă la activitățile uzuale, inclusiv la muncă, în aproximativ 4- 6 săptămâni după intervenție.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Riscurile în chirurgia antireflux

Ca orice altă operație, o procedură de chirurgie antireflux nu este lipsită de riscuri. Aceasta poate duce la complicații de tipul:

  • Disfagie (dificultate la înghițire) – acest simptom dispare, la majoritatea pacienților, în primele 3 luni după intervenție;
  • Acumularea de gaze la nivelul stomacului – aceasta apare din cauza umplerii stomacului cu alimente și cu aer, cu imposibilitatea reducerii presiunii acumulate prin efortul de regurgitație sau de vărsătură; aceste simptome se îmbunătățesc progresiv odată cu trecerea timpului;
  • Lezarea stomacului, esofagului sau a ficatului în timpul intervenției;
  • Sindrom de dumping, ce presupune evacuarea prea rapidă a alimentelor din stomac în intestine, determinând simptome precum greață, diaree sau cefalee (durere de cap) după masă;
  • Eșecul intervenției, cu revenirea simptomelor de reflux.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Chirurgia antireflux la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală experimentată realizează cu succes diferite tipuri de operații antireflux, prin abord clasic sau minim invaziv, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte.

În urma consultației de gastroenterologie, pacienții beneficiază de analize de laborator și de investigații performante, pentru evaluarea corectă a bolii de reflux și identificarea posibilelor complicații asociate. În acest fel, chirurgul stabilește care este cea mai potrivită intervenție antireflux, pentru rezultate bune pe termen lung, cu îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacienților. Toate intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Pentru monitorizarea postoperator, la SANADOR pacienții au acces la consultații de gastroenterologie și la investigații avansate, precum endoscopie digestivă, pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană, proceduri realizate cu echipamente de ultimă generație la Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR