Ce este chirurgia piciorului?

Chirurgia piciorului implică tratamentul chirurgical al leziunilor care afectează partea anterioară a piciorului. Antepiciorul este una dintre cele trei regiuni principale ale piciorului, alături de partea mijlocie și călcâi. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Antepiciorul, susținut de o rețea complexă de ligamente, suportă aproape jumătate din greutatea totală a corpului și este conceput să reziste forțelor și uzurii considerabile. Cu toate acestea, din diverse cauze, la nivelul piciorului pot apărea anumite probleme, cum ar fi monturi, nevrom Morton, degete „în ciocan”, deformări ale unghiilor ori pinteni osoși (osteofite, osteofitoza calcaneană), care produc durere, inflamație, roșeață și deformări ale piciorului.

Chirurgia antepiciorului poate reprezenta soluția ideală pentru monturile deranjante, durerea din talpă și mobilitatea redusă cauzată de inflamația artritică a articulației degetului. Termenul de reconstrucție a antepiciorului include diverse proceduri pentru o gamă largă de boli, de la deformări minore ale degetului mare, cum ar fi hallux valgus (monturi), până la deformări semnificative ale mai multor degete asociate cu artrită severă, precum în poliartrita reumatoidă, adesea însoțite de durere în talpă (metatarsalgie).

Aceste proceduri invazive sunt, de obicei, considerate opțiuni de ultimă instanță, după epuizarea terapiilor conservatoare, cum ar fi ortezele, schimbarea încălțămintei, terapia fizică și medicația pentru durere. Scopul chirurgiei piciorului este de a oferi un picior funcțional și fără durere. Acest lucru se poate realiza prin realinierea oaselor, reducerea presiunii exercitate asupra articulațiilor dureroase, îndreptarea degetelor mici și, ocazional, fuziunea (excizia și fixarea) articulațiilor artritice dureroase.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Indicații pentru chirurgia piciorului

Pentru pacienții cu dureri la nivelul degetului mare cauzate de hallux valgus și hallux rigidus, pentru ce cei care manifestă înțepenirea degetului mare de la picior, dar și pentru cei cu excrescențe osoase sau artrită, ortopedul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Uneori, degetul mare poate să nu fie dureros, chiar și în prezența artritei sau a monturilor, iar disconfortul să fie cauzat mai degrabă de laba piciorului sau de degetele mici. Calozitățile sau bătăturile (zone de piele îngroșată) pot fi adesea tratate prin reducerea presiunii asupra unei articulații cu ajutorul tălpilor ortopedice sau prevenirea frecării, însoțite de excizia realizată de un specialist.

Toți pacienții cu afecțiuni ale piciorului ar trebui să ia în considerare inițial tratamentele nechirurgicale, cum ar fi schimbarea pantofilor, separatoarele de degete și tălpile ortopedice. Însă, dacă durerea continuă să afecteze calitatea vieții pacientului, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pregătirea pentru operația la picior

Odată ce medicul ortoped decide că operația la picior este necesară, este important să se înțeleagă procesul și să se creeze un plan de tratament pentru rezultate optime. Înainte de intervenție, se va efectua un examen fizic complet pentru a identifica eventuale afecțiuni care ar putea influența rezultatele. Testele de rutină precum analizele de sânge și radiografiile sunt parte a procedurii standard cu o săptămână înainte de operație.

De asemenea, este important ca pacientul să discute cu medicul despre medicamentele pe care le ia, întrucât anumite terapii vor fi întrerupte. De pildă, renunțarea la antiinflamatoarele nesteroidiene și anticoagulantele cumarinice este necesară pentru a minimiza riscul de sângerare. În plus, dacă este cazul, pierderea în greutate înainte de operație poate reduce presiunea exercitată asupra zonei care urmează să fie tratată, iar fumatul ar trebui eliminat pentru a reduce riscurile asociate cu operația și pentru a înlesni vindecarea.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum este realizată o intervenție chirurgicală la picior?

Intervenția chirurgicală la picior depinde de boala care urmează să fie tratată, iar tehnicile folosite pot implica incizii în zonele afectate sau mici perforații, în intervențiile minim invazive. De asemenea, se pot folosi șuruburi sau plăci pentru stabilizare, care, de regulă, nu necesită îndepărtare. Pentru a îndrepta degetele se utilizează și sârme mici, care, dacă este necesar, pot fi înlăturate după 4-6 săptămâni fără a fi nevoie de o altă intervenție chirurgicală.

Toate intervențiile chirurgicale sunt efectuate sub anestezie. Principalele proceduri care corectează problemele dureroase ale părții anterioare a piciorului includ:

  • chirurgia monturilor – există multe abordări pentru tratarea unui mont, în funcție de severitatea acestuia, care corectează alinierea greșită a degetului mare și a primului metatarsian, eliminând umflătura de pe partea laterală a antepiciorului;
  • repararea degetului „în ciocan”, care se bazează pe reducerea presiunii și realinierea corectă a degetelor afectate;
  • chirurgia neurinomului – pentru ameliorarea durerii cauzate de nervul lezat și îngroșat, prin îndepărtarea porțiunii afectate a acestuia;
  • tratarea artritei, care poate varia de la resecționarea unui deget pentru o mai bună mobilitate până la fuziunea unei articulații pentru a elimina deteriorarea, în funcție de severitatea artritei;
  • tratarea fracturilor, când oasele sunt fixate în poziția corectă, iar operația implică realinierea oaselor și introducerea unor elemente de susținere pentru a le menține împreună.

Recuperarea după operația la picior

După intervenția chirurgicală la picior, pacienții sunt îndrumați să folosească cârje și să poarte o încălțăminte de susținere. Timp de două săptămâni, piciorul este înfășurat strâns pentru a permite vindecarea, după care se poate mișca liber. Activitățile normale sunt reintroduse gradual în următoarele săptămâni, iar exercițiile cu impact mare vor fi amânate până la 3-6 luni postoperator. Pacienții trebuie să evite șofatul în primele 6 săptămâni și contactul cu apă în zona respectivă pentru o perioadă similară, pentru a preveni infecțiile și pentru a asigura o recuperare eficientă.

Riscuri și complicații posibile ale unei intervenții chirurgicale la picior

Complicațiile chirurgiei piciorului pot apărea după orice intervenție chirurgicală la picior și pot include durere și inflamație, infecție, tromboză venoasă profundă, vindecare întârziată, cicatrici, recidiva, sindromul dureros regional complex și dificultăți continue în purtarea pantofilor.

Durerea și inflamația sunt normale după operație și pot fi gestionate prin ridicarea piciorului și respectarea instrucțiunilor postoperatorii. Infecția este rară și de obicei este tratată cu antibiotice, însă, în cazul infecției profunde, care poate implica osul (osteomielită), poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Chirurgia piciorului la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile la picior sunt realizate de chirurgi experimentați, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Atunci când este posibil, medicii aleg metode minim invazive, care au avantajul scăderii timpului de vindecare, reducerii durerilor și limitării cicatricilor. Înainte de orice intervenție chirurgicală, pacienții sunt evaluați amănunțit, cu echipamente performante, ca aparatura RMN cu putere 3 T. Secția ATI de categoria I, conectată direct la blocul operator, asigură îngrijiri avansate persoanelor operate la antepicior, precum și toate condițiile necesare pentru desfășurarea intervențiilor în deplină siguranță.

Pentru recuperare, pacienții care au avut o intervenție chirurgicală la picior au la dispoziție Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR, care este dotat cu tot ce este necesar pentru o recuperare optimă. Terapeuții experimentați realizează planuri de tratament individualizate și îndrumă pacienții până la recăpătarea funcționalității normale a piciorului operat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR