Ce complicații pot să apară în timpul acestor intervenții chirurgicale
Dr. Ștefan Voiculescu: În timpul intervențiilor chirurgicale, pot surveni incidente (de regulă lipsite de importanță, care nu afectează evoluția pacientei, ci doar prelungesc intervenția și impun gesturi suplimentare) și accidente (evenimente mai grave, reprezentând pericole, care au uneori consecințe, excepțional chiar dramatice).
În cazul operațiilor mamare, incidentele pot ține de sângerări neașteptate, leziuni cutanate produse în suprafața de păstrat, constatarea țesutului tumoral în tranșa operatorie. Gesturi simple le pot corecta, lipsindu-le complet de efect (sau reducând serios efectul lor negativ). Accidentele sunt mai importante și mai greu reparabile (leziuni de vase mari sau nervi pot determina efecte uneori ireversibile). Sunt, din fericire, foarte rare.
Complicațiile chirurgiei cancerului mamar sunt numeroase, dar foarte diferite ca importanță. Ne temem cu toții de limfedemul brațului, dar acesta survine, cu severități variabile, în 5-8% din cazuri. Există numeroase măsuri care îl pot preveni sau face să regreseze (mobilizare, prevenirea inflamațiilor, masaj, mâneci compresive, lipoaspirație, operații corectoare etc.).
Reducerea mobilității umărului și brațului este urmarea imobilizării prelungite, care nu e niciodată justificată. Astfel de cazuri necesită multă muncă de recuperare. Durerea cronică are multiple cauze și mecanisme, inclusiv starea depresivă a pacientei.
Cicatricile retractile sau vicioase se dezvoltă în lunile următoare operatiei. E important de știut că recunoșterea unei atare tendințe ar putea reduce mult progresia acestei complicații, care are multe soluții. Deși nici una nu este perfectă, majoritatea atenuează sensibil anomalia.
Infecțiile sunt relativ rare în contextul profilaxiei corecte și sfârșesc întotdeauna cu vindecarea. Este de precizat faptul că o astfel de complicație ar putea compromite o recostrucție cu implant.
Sângerările postoperatorii nu sunt chiar rare în contextul profilaxiei antitrombotice cu doze adesea anticoagulante. Sperie și întarzie convalescența, dar au rareori urmări mai serioase (foarte rar se impune o reintervenție și rar necesită corecție prin transfuzie sanguină).
Aspectul inestetic este reclamat mai adesea din cauza unei insuficiente înțelegeri a procedeului chirurgical și a limitelor pe care acesta le are (dar poate fi și real). Experiența și minuțiozitatea chirurgului reduc riscul, dar elemente imprevizibile în cursul vindecării pot apărea. Practic nimic nu este necorectabil, dacă sunt acceptate reintervenții, timp de recuperare, riscuri și costuri.
Acest interviu face parte dintr-o serie de materiale realizate sub egida Academiei de Senologie SANADOR.