Ce sunt cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge sau trombii sunt formațiuni semi-solide care iau naștere în vasele de sânge atunci când acestea sunt lezate. Cheagurile de sânge pot să se formeze și din cauza unor afecțiuni, iar în aceste situații pot fi periculoase. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații și investigații performante pentru identificarea unor cheaguri de sânge anormale și de metode moderne de tratament.

Cheagurile de sânge sunt alcătuite din trombocite, care sunt fragmente de celule, și din fibrină, o proteină sanguină. Trombocitele și fibrina lucrează împreună pentru a închide și a proteja zonele afectate ale vaselor de sânge, prevenind astfel pierderea excesivă de sânge. După ce rana se vindecă, organismul are capacitatea de a descompune cheagul de sânge în mod natural.

Un cheag de sânge se formează și după o extracție dentară, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, poate să apară osteita alveolară.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervențională pentru eliminarea trombilor sunt realizate cu echipamente de ultimă generație.

Factori precum imobilizarea prelungită sau diverse afecțiuni cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge, afectând circulația normală a sângelui în organism.

Unde se formează cel mai des cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge pot apărea în diferite părți ale corpului, fie în venele care duc sângele înapoi la inimă, provocând tromboză venoasă profundă (TVP) și ischemia membrelor în brațe și picioare, fie în arterele care transportă sânge bogat în oxigen către toate celulele corpului, ajungând la plămâni (embolie pulmonară) sau la creier, unde pot cauza accident vascular cerebral.

Acești trombi pot să se formeze din diverse motive, inclusiv din cauza leziunilor vasculare sau fără o cauză clară identificată, și uneori persistă fără a se dizolva de la sine. Cheagurile de sânge se formează cel mai des la nivelul venelor membrelor inferioare, în special în situațiile în care o persoană rămâne într-o imobilizată pentru perioade lungi de timp, crescând riscul de tromboză venoasă profundă.

Cauze și factori de risc pentru apariția trombilor

Cheagurile de sânge se formează atunci când sângele aflat în circulație intră în contact cu anumite componente ale pielii sau din pereții vasculari, în special atunci când acestea sunt lezate. Depozitele de colesterol din artere conțin de asemenea aceste substanțe, iar dacă se rup, pot iniția procesul de coagulare, ducând la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.

Cheagurile de sânge pot apărea și din cauza unei circulații inadecvate a sângelui. Sângele care stagnează în vasele de sânge sau în inimă face ca trombocitele să fie mai predispuse să se adune. Afecțiuni precum fibrilația atrială și tromboza venoasă profundă sunt asociate cu un flux sanguin încetinit, ceea ce crește riscul de coagulare.

Anumiți factori și boli cresc riscul de cheaguri de sânge, incluzând sedentarismul prelungit, sarcina, utilizarea anticoncepționalelor sau a hormonilor de estrogen și folosirea îndelungată a cateterelor intravenoase. Alte afecțiuni medicale asociate includ cancerul, obezitatea, boli hepatice și renale, tulburări de coagulare de cauză genetică, precum Factorul V Leiden și mutația genei protrombinei, tulburări rare de coagulare, cum ar fi deficiențele de proteină C, proteină S și antitrombină III, și fumatul.

Semne și simptome provocate de cheaguri de sânge

Manifestările clinice variază în funcție de locul unde se formează trombii. În cazul în care un cheag de sânge se formează la picior, pacientul poate experimenta o durere acută, umflarea picioarelor și hipersensibilitate în zona afectată. Uneori, cheagurile de sânge pot să se formeze sub piele, provocând umflături dureroase și roșeață în zona afectată. Când cheagul se formează în abdomen, simptomele includ dureri abdominale severe, adesea însoțite de vărsături și diaree.

În cazul cheagului de sânge la inimă, simptomele pot include durere în piept, dificultăți de respirație, transpirație, senzație de greață și amețeli. În cazul cheagurilor de sânge în plămâni, pacientul poate prezenta dureri toracice, palpitații, respirație dificilă, transpirații și febră. Uneori, poate apărea și tuse cu sânge. Cheagurile de sânge la cap pot provoca simptome grave precum asimetrie facială, parestezii la nivelul membrelor, dificultăți de vorbire și vedere, cefalee și vertij.

În urma unei hemoragii nazale, este posibil să se formeze un cheag de sânge în nas, care poate fi îndepărtat prin suflare ușoară a nasului, după ce sângerarea a încetat complet.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile provocate de trombi

Complicațiile provocate de un cheag de sânge apar atunci când acesta se formează în vasele de sânge și se deplasează prin sistemul circulator, perturbând fluxul sanguin către organele vitale. Atunci când un tromb obstrucționează o arteră pulmonară, se produce embolia pulmonară, provocând scăderea nivelului de oxigen și deteriorarea organelor.

Cheagurile de sânge din rinichi pot duce la insuficiență renală, în timp ce tromboza venoasă profundă poate avea consecințe grave dacă acestea migrează către plămâni. În timpul sarcinii, cheagurile de sânge din venele pelvisului sau picioarelor pot duce la complicații grave, cum ar fi embolie pulmonară, naștere prematură, avort spontan și, în cazuri severe, decesul mamei.

Când devine un cheag de sânge o urgență medicală

Un cheag de sânge devine o urgență medicală atunci când provoacă simptome severe sau când există riscul ca acesta să migreze și să afecteze organele vitale, cum ar fi plămânii, inima sau creierul.

Simptomele care pot indica o urgență medicală includ durere severă într-o parte a corpului, umflarea bruscă a unei extremități, dificultăți severe de respirație, dureri în piept sau senzație de sufocare, slăbiciune bruscă într-o parte a corpului sau dificultăți majore de vorbire și vedere.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticarea cheagurilor de sânge

Diagnosticarea cheagurilor de sânge începe printr-un examen fizic și istoric medical. Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale și va realiza o examinare fizică, pentru a căuta semne de cheaguri de sânge. În funcție de simptomele pacientului și de zona afectată, medicul poate recomanda diverse investigații, pentru a confirma prezența unui cheag de sânge.

Aceste investigații includ teste de sânge pentru a măsura nivelurile de D-dimer, ecografie Doppler pentru evaluarea fluxului sanguin și identificarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor superficiale, tomografie computerizată, pentru imagini detaliate ale structurilor interne, sau electrocardiogramă, pentru a evalua funcția cardiacă în cazul suspiciunilor de cheaguri de sânge în arterele pulmonare.

Cheagurile de sânge în urină pot semnala leziuni în tractul urinar și sunt legate de infecțiile vezicii urinare sau de pietre la rinichi. În cazul cheagurilor de sânge în scaun, acestea pot apărea în urma sângerării rectale, asociată cu afecțiuni precum hemoroizi, fisuri anale, boala inflamatorie intestinală sau diverticulita.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru cheaguri de sânge

Tratamentul cheagurilor de sânge este adaptat în funcție de localizarea cheagului și de starea generală a pacientului. Printre opțiunile terapeutice actuale se numără utilizarea anticoagulantelor, care împiedică formarea cheagurilor și reduc riscul de complicații asociate.

În situații mai severe, cum ar fi cheaguri de sânge la cap, tratamentul constă în administrarea urgentă a tromboliticelor, injecții special concepute pentru dizolvarea rapidă a cheagurilor de sânge. De asemenea, tromboliza dirijată prin cateter este o modalitate specifică de a dizolva cheagurile de sânge. Această procedură implică introducerea unui cateter lung, sub ghidaj imagistic sau chirurgical, până la locul cheagului de sânge, unde sunt administrate direct medicamentele trombolitice pentru a facilita dizolvarea acestuia în mod eficient.

În cazul trombozei venoase profunde, pe lângă tratamentul pentru dizolvarea trombilor, ciorapii de compresie pot fi recomandați pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare.

Cheagurile de sânge din timpul menstruației ar trebui tratate dacă sunt de dimensiuni mari și dacă sângerarea este abundentă. Tratamentul pentru cheaguri de sânge la menstruație include administrarea de anticoncepționale, antiinflamatoare non-steroidiene și tratament hormonal.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Prevenirea apariției trombilor

Trombii nu pot fi preveniți în cazul unei tulburări moștenite a coagulării sângelui. Totuși, există modalități de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, prin vizite regulate la medic pentru examene fizice, testarea periodică pentru depistarea cancerului, menținerea unei greutăți sănătoase, oprirea fumatului, asigurarea unei hidratări adecvate, evaluarea altor tratamente hormonale sau contraceptive și practicarea exercițiilor fizice regulate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, care pot duce la formarea unor cheaguri de sânge periculoase. Analizele de sânge sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne, pentru rezultate rapide și de încredere, iar investigațiile imagistice sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice.

În funcție de indicația stabilită, pacienții beneficiază de metode avansate de tratament, prin proceduri de cardiologie intervențională, precum tromboaspirație cu Angiojet pentru tromboză venoasă profundă, sau prin proceduri de chirurgie vasculară.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe performante Philips Azurion 7.

În cazul unor urgențe medicale provocate de trombi, precum AVC ischemic acut, pacienții au acces la evaluare medicală rapidă și tratament prompt, prin Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

La Spitalul Cinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de neurologie, cardiologie, chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională, USTACC și terapie intensivă cardiovasculară. Astfel, pacienții beneficiază de consultații de specialitate la orice oră din zi și din noapte, pentru diagnostic și tratament în regim de urgență. La Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București unde este administrat tratament prin tromboliză intravenoasă pentru AVC ischemic acut, atunci când există indicație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR