Ce este cetoacidoza diabetică
Cetoacidoza diabetică (CAD) este o complicație periculoasă a diabetului zaharat, care apare atunci când nu există în corp suficientă insulină, hormonul care ajută glucoza (principala sursă de energie a celulelor) să pătrundă la nivel celular. La SANADOR, pacienții au acces la consultații multidisciplinare, pentru prevenirea și gestionarea corectă a complicațiilor provocate de diabet zaharat.
Când insulina este insuficientă, organismul nu poate folosi glucoza (zahărul) pentru a produce energie și, prin urmare, eliberează diverși alți hormoni care descompun grăsimile pe care le folosește drept combustibil. În cadrul acestui proces, se dezvoltă și acizii cunoscuți sub denumirea de corpi cetonici sau cetone. În timp, acești corpi cetonici în sânge se acumulează, făcându-l mai acid. În cele din urmă, pot fi detectați inclusiv corpi cetonici în urină.
Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului care poate apărea la persoane de toate vârstele, însă este mai frecventă la vârstnici, care omit să își administreze insulina sau nu își administrează suficientă. Cetoacidoza diabetică la copil poate fi prima manifestare clinică a diabetului zaharat de tip 1 nediagnosticat. Simptomele de cetoacidoză diabetică se dezvoltă de obicei lent, motiv pentru care pot trece inițial neobservate, de aceea este importantă recunoașterea precoce a simptomelor CAD și primirea unui diagnostic rapid. În prezent există un protocol pentru cetoacidoza diabetică, astfel încât complicațiile să fie prevenite.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!