Ce este cefaleea de tensiune?

Cefaleea de tensiune, cunoscută și sub denumirea de cefalee de stres, este un tip de durere de cap de intensitate ușoară-moderată, care se manifestă în jurul capului, inclusiv la nivelul frunții, gâtului și în spatele ochilor. Pacienții cu această formă de cefalee aseamănă disconfortul cu senzația unei benzi strânse de jur-împrejurul capului.

Cefaleea de tensiune sau de tip tensional este cea mai frecventă durere de cap. Aceasta poate fi tratată medicamentos, conform recomandărilor specialistului, însă intervenția asupra stilului de viață este esențială în prevenția și gestionarea afecțiunii.

Watch on YouTube

Tipuri de cefalee de tensiune

Durerea de cap de tensiune poate fi de două tipuri:

  • cefalee de tensiune episodică: Apare în episoade care pot dura de la 30 de minute până la o săptămână. Această formă se manifestă mai puțin de 15 zile pe lună, timp de minimum 3 luni consecutive;
  • cefalee de tensiune cronică: Durează mai multe ore sau zile și se manifestă pentru mai mult de 15 zile pe lună, timp de cel puțin 3 luni. Acest tip de cefalee de tensiune este mai rar întâlnit.

Cauze și factori de risc

Nu se cunoaște cu exactitate cauza cefaleei de tensiune, însă se știe că nu este o manifestare a unei afecțiuni preexistente. Unii specialiști sunt de părere că aceasta apare din cauza contracției mușchilor din spatele capului și gâtului sau în urma menținerii unei posturi incorecte. Orice activitate care limitează mișcările capului un timp prelungit se asociază cu tensionarea acestor mușchi – cum ar fi munca la calculator, utilizarea unui microscop, lucrul manual sau dormitul în poziții necorespunzătoare.

Cefaleea de tensiune poate fi declanșată de o combinație de factori, cei mai comuni fiind stresul emoțional sau fizic, anxietatea și depresia. Alți factori, sau așa-numiții „triggeri”, care se asociază cu apariția unui episod de cefalee de tensiune sunt:

  • Consumul de alcool;
  • Cafeina (atât excesul, cât și sevrajul);
  • Oboseala;
  • Infecții – răceala, gripa sau sinuzita;
  • Problemele dentare, cum ar fi scrâșnirea dinților (bruxismul);
  • Disfuncția articulației temporo-mandibulare, dintre craniu și mandibulă, care se poate manifesta printr-un trosnit la deschiderea gurii;
  • Tulburările de somn, cum ar fi insomnia;
  • Sindromul de ochi uscați;
  • Oboseala oculară (spre exemplu, din cauza utilizării excesive a computerului sau altor dispozitive care emit lumină albastră).

Cefaleea de tensiune poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecvent întâlnită în cazul adulților. De asemenea, incidența este mai mare în cazul femeilor.

Cum se manifestă cefaleea de tensiune?

Poți recunoaște cefaleea de tensiune pe baza următoarelor manifestări:

  • Durere de cap surdă, constantă, de o parte și de alta a capului, în regiunea frunții și gâtului (mai intensă la nivelul tâmplelor, scalpului și în spatele gâtului);
  • Senzația de presiune sau strânsoare de jur-împrejurul capului;
  • Sensibilitate și intensificarea durerii la atingerea zonelor afectate.

Aceste simptome pot fi însoțite de dificultăți de concentrare, sensibilitate la lumină și sunet, iritabilitate, oboseală. Durerea de cap de tensiune nu se asociază însă cu simptome precum greața, vărsăturile sau vederea dublă, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de cefalee, cum ar fi migrena.

De obicei, intensitatea durerii este slabă sau moderată.

Metode de diagnosticare

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Nu există investigații specifice pentru diagnosticul cefaleei de tensiune. Medicul va efectua o anamneză, pentru a evalua simptomatologia și istoricul medical. Acesta îți poate pune întrebări cu privire la intensitatea și localizarea durerii, momentul zilei în care aceasta apare, frecvența simptomelor, nivelul de stres și obiceiurile zilnice (pentru identificarea factorilor declanșatori). În funcție de manifestări, specialistul va stabili dacă sunt îndeplinite criteriile pentru diagnosticarea cefaleei de tensiune, așa cum sunt prezentate acestea în ghidurile medicale internaționale.

În anumite cazuri, medicul poate recomanda investigații complexe, cum ar fi examenul RMN (rezonanța magnetică) sau CT (tomografie computerizată), pentru a depista eventuale afecțiuni (de exemplu, tumori cerebrale). Aceste investigații permit vizualizarea structurilor și țesuturilor interne din organism.

Tratamentul în cefaleea de tensiune

Modificarea unor obiceiuri legate de stilul de viață poate fi o soluție eficientă pentru ameliorarea cefaleei de tensiune:

  • Hidratare. Deshidratarea  se asociază cu apariția durerilor de cap. Ia în considerare creșterea consumului de apă, dacă prezinți semne de deshidratare (cum ar fi urină închisă la culoare sau în cantități mici);
  • Odihnă. Pentru că oboseala este un factor declanșator cunoscut,este important să dormi suficient și să ai o calitate optimă a somnului, fără treziri frecvente pe timpul nopții. Dacă te confrunți cu insomnie, îmbunătățește-ți programul de somn și mediul în care dormi. De exemplu, folosește o pernă confortabilă, ortopedică, cum ar fi una din spumă cu memorie. Aceasta poate reduce tensiunea musculară la nivelul gâtului. Cere ajutorul medicului, dacă te confrunți frecvent cu insomnii;
  • Mese echilibrate. Uneori, foamea este răspunzătoare pentru apariția unei dureri de cap. Asigură-te că ai mese regulate, echilibrate nutrițional și gustări sănătoase;
  • Controlul stresului. Efectuează activități relaxante, cum ar fi meditația, yoga sau tehnicile de respirație. Masajul, practicarea unui hobby și exerciții fizice pot reduce, de asemenea, nivelul de stres. 

Este important să adopți inițial această abordare, pentru a evita utilizarea frecventă a analgezicelor. Acestea trebuie administrate doar ocazional, deoarece folosirea excesivă se asociază cu un alt tip de durere de cap, de cauză medicamentoasă.

În cazul în care schimbarea stilului de viață nu este o măsură suficientă , medicul poate recomanda:

  • Tratament medicamentos. Specialistul poate prescrie analgezice, miorelaxante (relaxante musculare) sau, în cazul cefaleei cronice, antidepresive;
  • Terapie cognitiv-comportamentală. Un psiholog te poate ajuta prin strategii personalizate să faci mai bine față stresului și anxietății, dacă acestea sunt cauzele cefaleei de tensiune în cazul tău;
  • Tratamente alternative. Masajul este o formă de fizioterapie, utilizată de profesioniștii în domeniu pentru ameliorarea durerilor. O altă tehnică potențial utilă este terapia prin biofeedback, care te învață să reduci stresul, tensiunea musculară și durerea. Aceasta se utilizează cu ajutorul unor dispozitive care monitorizează ritmul cardiac, tensiunea arterială și contracția mușchilor.

Aplicarea unei comprese calde sau reci pe frunte, timp de 5-10 minute, de mai multe ori pe zi, poate contribui la ameliorarea simptomelor. De asemenea, o baie caldă poate ajuta la relaxarea mușchilor și, implicit, la reducerea durerii.

Strategiile de gestionare a stresului utilizate în combinație cu tratamentul medicamentos recomandat de medic produce rezultate mai bune decât utilizarea exclusivă a medicamentelor.

Metode de prevenție

Este important să identifici, în primul rând, factorii declanșatori ai cefaleei de tensiune și să încerci să îi eviți pe viitor. Pentru a-ți monitoriza simptomele, notează într-un jurnal momentul în care acestea apar, precum și activitățile efectuate în ziua respectivă, alimentele și băuturile consumate sau situațiile stresante pe care le-ai întâmpinat.

Anumite măsuri de îmbunătățire a stilului de viață pot ajuta la prevenirea durerii de cap de tensiune:

  • Evită excesul de alcool, cafeină și zahăr;
  • Renunță la fumat și evită fumatul pasiv;
  • Hidratează-te printr-un consum suficient de apă;
  • Fă mișcare în fiecare zi;
  • Dormi suficient, dar nu excesiv – se recomandă 7-9 ore de somn pe noapte;
  • Consumă mese regulate (3 mese principale și 2 gustări), echilibrate din punct de vedere nutrițional. Menține o dietă variată și sănătoasă pe termen lung, bogată în fructe și legume;
  • Ține sub control stresul prin tehnici de meditație, activități plăcute sau cu ajutorul strategiilor recomandate de specialiști.

Diagnosticul și tratamentul cefaleei de tensiune la SANADOR

Apelează cu încredere la serviciile SANADOR pentru un diagnostic corect și un tratament la standarde înalte de calitate. Programează-te la o consultație de neurologie și beneficiază de experiența vastă a medicilor neurologi din cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Departamentul de Neurologie este dotat cu aparatură ultraperformantă, cu ajutorul căreia sunt realizate investigații complexe, în scop diagnostic, precum electroencefalograma, RMN și RMN funcțional, CT și monitorizare video-EEG. În plus, ai acces la consultații multidisciplinare, pentru că specialiștii neurologi colaborează cu medici ai celorlalte secții, astfel încât diagnosticul să fie precis și tratamentul eficient.

La indicația medicului, ai la dispoziție o gamă variată de proceduri de fizioterapie pentru tratarea durerii de cap de tensiune. La baza de recuperare SANADOR, care include și un compartiment de masaj, găsești echipament modern și specialiști cu experiență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR