Cauze și factori de risc pentru apariția cearcănelor
Cearcănele pot apărea din multe cauze. Una dintre cele mai frecvente este înaintarea în vârstă. În procesul de îmbătrânire, pielea din jurul ochilor își pierde elasticitatea și se subțiază, vasele de sânge devenind mai vizibile. De asemenea, unele zone din jurul ochilor se adâncesc, iar umbrele formate intensifică aspectul cearcănelor.
O altă cauză frecventă a cearcănelor sub ochi este reprezentată de lipsa odihnei. Somnul insuficient și oboseala se asociază cu paloarea pielii de la acest nivel, astfel încât vasele de sânge devin vizibile. De asemenea, lipsa somnului poate favoriza acumularea de fluid în jurul ochilor, ceea ce determină dezvoltarea pungilor sub ochi.
Alți factori legați de stilul de viață care pot cauza apariția cearcănelor sunt consumul abuziv de alcool, deshidratarea, fumatul și stresul.
Frecarea și scărpinarea excesivă a ochilor în contextul alergiilor sezoniere asociate cu prurit ocular reprezintă o altă cauză posibilă. Fricțiunea repetată exacerbează inflamația și favorizează spargerea vaselor de sânge din jurul ochilor, ceea ce produce hiperpigmentare.
Expunerea excesivă la soare poate cauza, de asemenea, apariția cearcănelor. Hiperpigmentarea pielii de sub ochi apare în contextul producției crescute de melanină.
Persoanele care suferă de anemie prezintă adesea cearcăne, deoarece pielea devine palidă, evidențiind vasele de sânge. Anemia este definită de reducerea numărului de globule roșii sau nivelului hemoglobinei.
Afecțiunile dermatologice, cum ar fi dermatita de contact sau dermatita atopică, pot fi răspunzătoare pentru dilatarea venelor de sub ochi și accentuarea lor la suprafața pielii.
Uneori, cearcănele se transmit genetic, din generație în generație, fără a fi asociate cu niciunul dintre factorii prezentați. În acest caz, ele pot fi prezente în permanență, fiind dificil de ameliorat.
Pe de altă parte, unele picături oculare pentru tratamentul glaucomului pot accentua cearcănele.
Cearcănele pot apărea la orice vârstă, indiferent de sex, însă sunt mai frecvente la vârstnici, la persoanele cu un pigment închis al pielii și la cele predispuse ereditar – cearcănele se transmit genetic în familie.