Ce sunt cearcănele

Cearcănele sau hiperpigmentarea periorbitală înseamnă modificarea culorii pielii de sub ochi, în nuanțe de albastru, mov, maro sau negru, în funcție de pigmentul natural al pielii. Acestea sunt adesea rezultatul oboselii sau odihnei insuficiente, însă pot avea și alte cauze, cum ar fi alergii și factori genetici. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la soluții terapeutice personalizate, pentru asigurarea celor mai bune rezultate.

În general, cearcănele sub ochi nu reprezintă o problemă de sănătate îngrijorătoare, ci mai degrabă una de ordin estetic. Există numeroase soluții pentru ameliorarea cearcănelor, începând cu măsuri simple de îngrijire, până la tratamente cosmetice complexe, cum ar fi cele cu laser.

Tipuri de cearcăne

Cearcănele sunt clasificate în următoarele subtipuri:

  • Cearcăne pigmentate cearcăne maro sau cearcăne negre, care pot fi combinate cu alte leziuni pigmentare, cum ar fi pistrui sau melasma. Cearcănele maronii în jurul ochilor sunt cauzate de excesul de melanină (pigmentul pielii) și pot avea cauze congenitale;
  • Cearcăne vasculare cearcăne albastre, cearcăne mov sau roz, cu sau fără edeme (pungi sub ochi). Cearcănele vineții sunt asociate cu o microcirculație deficitară la nivelul capilarelor (vasele mici de sânge), fiind mai vizibile la persoane cu pielea foarte deschisă la culoare;
  • Cearcăne structurale – apar din cauza contururilor anatomice care produc umbre sub ochi. Pot fi provocate de pungile de sub ochi, de căderea pleoapei sau de pierderea volumului și elasticității pielii din jurul ochilor, în contextul îmbătrânirii. De regulă, acestea dispar în fața unei surse de lumină;
  • Cearcăne mixte – o combinație între mai multe tipuri de cearcăne.  

Cauze și factori de risc pentru apariția cearcănelor

Cearcănele pot apărea din multe cauze. Una dintre cele mai frecvente este înaintarea în vârstă. În procesul de îmbătrânire, pielea din jurul ochilor își pierde elasticitatea și se subțiază, vasele de sânge devenind mai vizibile. De asemenea, unele zone din jurul ochilor se adâncesc, iar umbrele formate intensifică aspectul cearcănelor.

O altă cauză frecventă a cearcănelor sub ochi este reprezentată de lipsa odihnei. Somnul insuficient și oboseala se asociază cu paloarea pielii de la acest nivel, astfel încât vasele de sânge devin vizibile. De asemenea, lipsa somnului poate favoriza acumularea de fluid în jurul ochilor, ceea ce determină dezvoltarea pungilor sub ochi.

Alți factori legați de stilul de viață care pot cauza apariția cearcănelor sunt consumul abuziv de alcool, deshidratarea, fumatul și stresul

Frecarea și scărpinarea excesivă a ochilor în contextul alergiilor sezoniere asociate cu prurit ocular reprezintă o altă cauză posibilă. Fricțiunea repetată exacerbează inflamația și favorizează spargerea vaselor de sânge din jurul ochilor, ceea ce produce hiperpigmentare.

Expunerea excesivă la soare poate cauza, de asemenea, apariția cearcănelor. Hiperpigmentarea pielii de sub ochi apare în contextul producției crescute de melanină.

Persoanele care suferă de anemie prezintă adesea cearcăne, deoarece pielea devine palidă, evidențiind vasele de sânge. Anemia este definită de reducerea numărului de globule roșii sau nivelului hemoglobinei. 

Afecțiunile dermatologice, cum ar fi dermatita de contact sau dermatita atopică, pot fi răspunzătoare pentru dilatarea venelor de sub ochi și accentuarea lor la suprafața pielii.

Uneori, cearcănele se transmit genetic, din generație în generație, fără a fi asociate cu niciunul dintre factorii prezentați. În acest caz, ele pot fi prezente în permanență, fiind dificil de ameliorat.  

Pe de altă parte, unele picături oculare pentru tratamentul glaucomului pot accentua cearcănele.

Cearcănele pot apărea la orice vârstă, indiferent de sex, însă sunt mai frecvente la vârstnici, la persoanele cu un pigment închis al pielii și la cele predispuse ereditar – cearcănele se transmit genetic în familie.

Cearcănele la copii

Deși cearcănele apar mai frecvent la adulți, pot să apară și la cei mici.

Cearcănele la copii sunt, de regulă, temporare. Pielea de sub ochi este subțire și sensibilă la vârste fragede, motiv pentru care capilarele sunt ușor vizibile, cauzând aspectul de cearcăne vineții.

Acestea pot avea aceleași cauze precum la adulți, cum ar fi lipsa odihnei, expunerea necontrolată și fără protecție la soare, anemia, deshidratarea și factorii genetici.

Cearcănele la copii apar mai frecvent în contextul unor infecții respiratorii și alergii sezoniere care produc congestie nazală, ceea ce poate afecta circulația sângelui în vasele mici din jurul ochilor.

În cazul copiilor pretențioși în ceea ce privește mâncarea, cearcănele pot apărea din cauza deficiențelor nutriționale, cum ar fi deficitul de fier, care produce anemie feriprivă.

Tratamentul pentru cearcăne

Tratamentul cearcănelor diferă în funcție de cauzele identificate. Eliminarea cauzelor are ca rezultat ameliorarea acestei probleme. Spre exemplu, dacă lipsa odihnei este factorul responsabil, soluția este somnul suficient. Dacă pacientul suferă de cu insomnie, medicul poate prescrie medicamente pentru îmbunătățirea somnului.

Unele remedii și obiceiuri pot fi utile pentru a ameliora aspectul pielii de sub ochi:

  • Aplicarea de comprese reci timp de 20 de minute pe zona de sub ochi, pentru a favoriza constricția vaselor de sânge;
  • Includerea în rutina zilnică de îngrijire a unei creme pentru ochi. Produsele care conțin cofeină, vitamina C, vitamina E sau vitamina K sunt utile în cazul cearcănelor și pungilor de sub ochi;
  • Masaj facial – dacă circulația sangvină deficitară este responsabilă pentru apariția hiperpigmentării periorbitale, masajul blând în jurul ochilor poate îmbunătăți fluxul de sânge;
  • Consumul unei cantități suficiente de apă, pentru a trata deshidratarea;
  • Somnul pe o pernă înaltă, pentru a menține capul mai ridicat – acest lucru reduce aspectul pungilor de sub ochi care accentuează și mai mult cearcănele.

Chiar dacă nu este un remediu, machiajul este o soluție rapidă pentru a ascunde cearcănele și a îmbunătăți aspectul estetic.

Tratarea celorlalte condiții medicale, cum ar fi dermatitele, reprezintă o altă modalitate pentru a reduce aspectul cearcănelor.

Eliminarea cearcănelor persistente este posibilă printr-o serie de proceduri medicale, dacă alte metode nu au avut rezultate:

  • Peeling chimic – pentru a reduce pigmentarea;
  • Terapie laser – crește producția de colagen și elasticitatea, îmbunătățind structura pielii, ceea ce ajută la camuflarea vaselor de sânge de sub ochi;
  • Tatuaje medicale ­– micropigmentarea este o metodă prin care culoarea pielii poate fi modificată în anumite zone, prin injectare de pigment;
  • Blefaroplastie – reprezintă un tip de intervenție chirurgicală estetică ce constă în îndepărtarea excesului de grăsime din jurul ochilor. Astfel, sunt eliminate pungile de sub ochi și umbrele cauzate de acestea;
  • Injecții cu acid hialuronic – prin umplerea zonei de sub ochi cu acid hialuronic, melanina și vasele de sânge sunt camuflate. De asemenea, sunt atenuate umbrele cauzate de ochii scufundați în orbite.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum pot fi prevenite cearcănele

Următoarele măsuri pot fi utile pentru a preveni apariția cearcănelor:

  • Odihnă optimă – în cazul adulților, sunt recomandate 7-9 ore de somn pe noapte. Somnul trebuie să fie de calitate, fără întreruperi;
  • Hidratare optimă;
  • Alimentație echilibrată ­–o dietă variată și nutritivă, pentru a preveni deficiențele nutriționale asociate cu anemia (cum ar fi deficitul de fier sau acid folic);
  • Cremă de protecție solară – folosirea produselor cu SPF de minim 30, pentru a preveni hiperpigmentarea cauzată de soare;
  • Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool – aceste obiceiuri pot accentua cearcănele;
  • Controlul stresului – stresul excesiv poate afecta calitatea somnului;
  • Evitarea excesului de sare – sodiul în exces crește retenția de apă, ceea ce poate favoriza apariția pungilor de sub ochi, care agravează aspectul cearcănelor.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Consultație și recomandări la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de dermatologie realizate de medici experimentați, care stabilesc tratamentul individualizat pentru fiecare în parte. Specialiștii SANADOR recomandă și sfaturi pentru îngrijirea corectă a pielii, pentru a preveni apariția unor afecțiuni.

Consultul dermatologic periodic este esențial pentru sănătatea pielii, chiar și în lipsa unor semne sau simptome îngrijorătoare. În funcție de indicație, consultația poate fi urmată de analize și investigații specifice, la recomandarea medicului.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR