Ce trebuie să știi despre terapiile moderne ale afecțiunilor hepatice

Afecțiunile hepatice constituie o parte importantă din problemele cu care ne confruntăm. Bolile ficatului pot fi moștenite sau dobândite ca urmare a expunerii la substanțe chimice sau virusuri și, netratate, afecțiunile hepatice pot duce la complicații dintre cele mai severe.

La Centrul de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, realizăm diagnosticarea și managementul bolilor hepatice, de la cele mai cunoscute până la cele mai puțin obișnuite.

Abordăm cu succes afecțiuni precum steatoza hepatică alcoolică și non-alcoolică, hepatitele virale cronice, ciroza hepatică, tumorile hepatice benigne precum hemangiomul hepatic și adenomul hepatic, tumorile hepatice maligne precum hepatocarcinomul, colangiocarcinomul și metastazele hepatice.

La SANADOR, punem în aplicare cele mai noi protocoale de investigații și tratament și putem efectua toate examenele necesare stabilirii unui diagnostic corect. Alegem apoi, împreună cu pacientul și în conformitate cu cele mai recente ghiduri internaționale, planul terapeutic adecvat. Depunem toate eforturile pentru a depista care sunt cauzele problemelor cu care te confrunți acum, pentru un diagnostic cât mai corect și pentru a-ți asigura cât mai multe șanse de însănătoșire.

Cuprins:

Afecțiuni pentru care SANADOR îți oferă soluții personalizate

Cu orice tip de afecțiune hepatică te-ai confrunta, SANADOR te poate ajuta cu terapii specifice:

  • Steatoza hepatică alcoolică și non-alcoolică (ficatul gras) și steatohepatita alcoolică și non-alcoolică: identificarea prin ecografie abdominală, fibroscan, elastografie; efectuarea fibromax, fibrotest; tratamente de specialitate și sfaturi nutriționale; monitorizare până la remisiunea completă.
  • Hepatitele virale cronice B, C, B +D: identificare, tratament antiviral; monitorizarea permanentă, atât a evoluției infecției virale, cât și a nodulilor suspecți de hepatocarcinom; în cazul apariției unor noduli suspecți, se activează protocolul de tratament al carcinomului hepatocelular: distrugere prin ablație cu radiofrecvență, chimioembolizare, rezecție chirurgicală sau transplant hepatic.
  • Hepatitele toxic-medicamentoase: identificarea medicamentului declanșator și eliminarea lui; monitorizare până la dispariția completă a leziunilor hepatice.
  • Hepatitele autoimune: diagnosticul corect și cât mai rapid al tipului de hepatită autoimună; inițierea imediată a tratamentului de specialitate; monitorizare până la remisiunea totală a parametrilor afectați și, ulterior, monitorizare la distanță.
  • Ciroza biliară primară: diagnostic și tratament specific; monitorizarea progresiei bolii și stabilirea următoarelor etape terapeutice.
  • Colangita sclerozantă primitivă: diagnosticul și identificarea asocierii cu bolile inflamatorii intestinale; tratament de specialitate și monitorizare pe termen lung.
  • Obstrucție biliară.
  • Tezaurismoze (boala Wilson, hemocromatoza): diagnosticarea și inițierea imediată a tratamentului țintit; monitorizarea evoluției și stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.
  • Ciroza hepatică (compensată și decompensată): diagnosticul de certitudine al gradului de afectare hepatică; stabilirea tipului de tratament adecvat și monitorizarea periodică, permanentă a evoluției bolii; tratamentul endoscopic al varicelor esofagiene; tratamentul ascitei, al encefalopatiei hepatice, al hipertensiunii portale; includerea bolnavilor cu ciroză hepatică decompensată pe lista de așteptare pentru transplantul hepatic.
  • Chisturile hepatice simple și chistul hidatic : identificarea prin ecografie abdominală și, ulterior, efectuarea testului Elisa pentru chist hidatic; tratament chirurgical.
  • Boala polichistică hepatică sau hepato-renală: diagnostic de specialitate și monitorizare la distanță pentru aprecierea progresiei în timp; stabilirea tipului de tratament adecvat, inclusiv înscrierea pe lista de așteptare pentru transplantul hepatic.
  • Abcesele hepatice: diagnosticul și tratamentul non-invaziv al abceselor hepatice prin drenaj percutanat sub ghidaj CT; intervenție chirurgicală pentru cazurile care nu răspund la tratamentul neinvaziv.
  • Boala Caroli: identificarea prin ecografie abdominală, ulterior RMN, colangio-RMN și ERCP; stabilirea tipului de tratament chirurgical adecvat – derivații bilio-digestive, rezecții hepatice, includerea pe lista de așteptare pentru transplantul hepatic.
  • Sindromul Budd-Chiari: diagnosticul prin ecografie abdominală și ecografie Doppler vascular abdominal a trombozei venelor suprahepatice, ulterior efectuarea CT, RMN pentru confirmare și stabilirea extensiei obstrucției vasculare; investigarea existenței varicelor esofagiene prin endoscopie digestivă superioară; investigarea stării de coagulare și a existenței antitrombinei III, deficitului de proteină C sau S sau factor V Leiden.
  • Tumorile hepatice benigne (hemangiomul, adenomul hepatic, hiperplazia focală nodulară): identificarea leziunilor; monitorizarea leziunilor care nu necesită tratament chirurgical prin ecografii realizate la intervale regulate de timp; rezecție hepatică pentru leziunile care au indicație chirurgicală.
  • Tumori hepatice maligne – hepatocarcinomul: identificarea și diagnosticarea leziunilor hepatice prin ecografie abdominală, ulterior RMN cu substanță de contrast; stabilirea tratamentului conform algoritmului european de tratament al hepatocarcinomului (clasificarea BCLC); tratamentul chirurgical, care cuprinde rezecții hepatice majore, rezecții hepatice în 2 timpi sau chirurgie laparoscopică și robotică pentru rezecții de dificultate mică/medie.
  • Tumori hepatice maligne – colangiocarcinomul: diagnosticarea și stadializarea prin ecografie abdominală, CT, RMN, puncție biopsie hepatică ecoghidată; tratamentul chirurgical curativ – rezecție hepatică asociată sau nu cu rezecție de cale biliară principală sau cu procedeul Whipple (duodenopancreatectomie cefalică); tratament paliativ (drenaj biliar extern sau stentare endoscopică).
  • Tumori hepatice maligne – metastazele hepatice: monitorizarea bolnavilor cu cancer colo-rectal, în colaborare cu medicii oncologi; diagnosticarea prin ecografie abdominală și CT /RMN; stabilirea punctului de plecare; efectuarea biopsiei hepatice pentru diagnostic histologic și imunohistochimic; rezecții hepatice multiple ecoghidate.

Când este necesară o vizită la un specialist în afecțiuni hepatice

Consultația este necesară în cazul în care pacientul se știe ca având o afecțiune hepatică sau în cazul în care are deja un diagnostic stabilit și are nevoie de informații amănunțite despre boală și despre opțiunile de tratament.

Medicul evaluează clinic pacientul și recomandă un set de analize personalizat în funcție de semnele și simptomele pacientului din lista de analize specifice afecțiunilor hepatice:

Hematologie-coagulareHemoleucogramă;
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH);
Timpul de protrombină (timp Quick);
Fibrinogen;
aPTT.
Determinări biochimiceTransaminaze (TGO, TGP);
Gama-glutamil transpepdidaza (GGT);
Fosfataza alcalină;
Bilirubina totală;
Bilirubina directă;
Colesterol;
Trigliceride;
HDL-colesterol;
Albumina serică;
Proteine serice totale;
Saturația transferinei;
Capacitatea totală de legare a fierului;
Electroforeza proteinelor serice;
Acizi biliari;
Cupru urinar / 24 ore.
Determinări imunologiceImunograma: IgG, IgM, IgA;
Proteina C reactivă;
Feritină;
Ceruloplasmină;
Anticorpi anti-nucleari (ANA)
Anticorpi anti-fibră musculară netedă (ASMA);
Anticorpi anti-LKM-1 (reticul endoplasmic);
Anticorpi anti-LC-1 (citosol hepatic);
Anticorpi anti-citoplasmă neutrofil forma perinucleară (p-ANCA);
Anticorpi anti-mitocondriali (AMA);
Anti-HAV IgM;
Anti-HAV IgG;
Ag HBs (screening);
Ag HBs cantitativ;
Anti-HBc;
Anti-HBc IgM;
Anti-HBe;
Ag-HBe;
Anti-HBs;
Anti-HCV;
Anti-HD;
Anti-HD IgM;
Anti-HE IgG;
Anti-HE IgM;
Alfa fetoproteina (AFP);
Antigen carcinoembrionar (CEA);
CA 19.9;
CA 72-4;
Anti-Taenia Echinococcus IgG (hidatidoză);
Anti-Taenia Echinococcus IgG (western blot);
Anti-Taenia solium IgG (cisticercoză)
Determinări de biologie molecularăADN viral hepatita B;
ARN viral hepatita C;
ARN viral hepatita D cantitativ;
Rezistența la tratament în hepatita B
Determinări geneticeMutația ATP7B H1069Q (boala Wilson);
Mutațiile C282Y și H63D (hemocromatoza – gena HFE).
Determinări microbiologiceCultură – lichid patologic de puncție
Anatomie patologicăBiopsie hepatică

Programează-te la SANADOR

Nu ezita, programează-te din timp la o consultație sau discuție cu medicii noștri specialiști din cadrul Spitalului Clinic SANADOR (Centrul de Excelență în Boli Hepatice)!

STABILEȘTE O ÎNTÂLNIRE CU MEDICUL NOSTRU SPECIALIST

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR