Ce este cateterismul cardiac?

Cateterismul cardiac este o procedură medicală minim invazivă, prin care un tub subțire, numit cateter, este introdus într-un vas de sânge din braț sau din zona inghinală și apoi ghidat către arterele coronariene și inimă. La Spitalul Clinic SANADOR, toate procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în deplină siguranță, în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Această metodă permite medicului să examineze funcționarea inimii, inclusiv mușchiul cardiac, valvele și vasele de sânge. Pe lângă diagnosticare, cateterismul poate fi utilizat și pentru tratamente precum dilatarea arterelor îngustate – angioplastie coronariană. Tratamentul poate fi realizat în același timp operator.

Tipuri de cateterism cardiac

Există două tipuri de cateterism cardiac și anume cateterismul cardiac al inimii drepte și cateterismul cardiac al inimii stângi. Ambele tipuri de cateterism sunt proceduri minim invazive și durează aproximativ 45 de minute. În timpul cateterismului cardiac al inimii drepte, medicul introduce cateterul printr-o venă, spre partea dreaptă a inimii. În timpul cateterismului cardiac al inimi stângi, cateterul este introdus printr-o arteră femurală, brahială sau axilară, către partea stângă a inimii.

Cateterismul cardiac drept măsoară presiunea în atriul drept, ventriculul drept și artera pulmonară, având un rol important în diagnosticarea hipertensiunii pulmonare. Pe de altă parte, cateterismul cardiac stâng evaluează presiunea în ventriculul stâng, examinează aorta și valva aortică și inspectează arterele coronare pentru eventuale obstrucții. Acesta are un rol important în identificarea stenozelor coronariene, o manifestare a bolii coronariene.

Indicațiile cateterismului cardiac

Cateterismul cardiac este o procedură frecvent utilizată pentru diagnosticul și tratamentul diverselor afecțiuni cardiace. Acesta este indicat pentru a descoperi cauza durerii în piept sau a aritmiei. De asemenea, poate fi folosit pentru a preleva mici porțiuni de mușchi cardiac, prin biopsie, în vederea examinării lor. În plus, această procedură este utilizată pentru evaluarea sau confirmarea bolilor arterelor coronariene, valvulare sau aortice. Medicul poate, de asemenea, recomanda cateterismul cardiac imediat după un infarct miocardic.

Cateterismul cardiac este util și pentru evaluarea funcției mușchiului inimii și pentru investigarea afecțiunilor arterelor pulmonare. În plus, procedura poate fi utilizată pentru a determina necesitatea unor intervenții suplimentare, cum ar fi plasarea unui stent pentru deschiderea unei obstrucții arteriale sau pentru a ajuta la diagnosticul unor afecțiuni precum malformații cardiace congenitale, cardiomiopatia, stenoza aortică, regurgitarea valvei mitrale sau hipertensiunea pulmonară. În unele cazuri, cateterismul cardiac este un pas esențial în pregătirea pentru un transplant de inimă.

Avantajele cateterismului cardiac

Avantajele cateterismului cardiac sunt multiple. Această intervenție reprezintă atât o procedură diagnostică, cât și terapeutică. Prin intermediul cateterismului, medicul realizează o evaluare detaliată a inimii și a sistemului vascular. În cazul unui infarct miocardic, această procedură poate restabili fluxul sanguin către inimă, contribuind la reducerea leziunilor cardiace și a riscului de complicații grave, precum insuficiența cardiacă sau aritmiile.

Pregătirea pacientului pentru o procedură de cateterism cardiac

Înainte de procedura de cateterism cardiac, pacientul discută cu medicul despre medicamentele utilizate și despre eventuale alergii. Unele medicamente ar putea necesita ajustarea sau întreruperea dozelor cu câteva zile înainte sau în ziua procedurii. Acest lucru este valabil mai ales pentru medicamentele care subțiază sângele, precum anticoagulantele sau unele medicamente folosit în tratamentul diabetului zaharat.

Înainte de procedură, pacientul va fi supus mai multor teste și investigații imagistice, precum analize de sânge, electrocardiograma, radiografia toracică, ecocardiografia, tomografia computerizată cardiacă, RMN cardiac sau test de stres. Procedura de cateterism cardiac se va desfășura într-o sală specială, unde medicul va plasa electrozi pe piept, pentru monitorizarea activității cardiace. Pacientul va primi un sedativ pentru a se relaxa, dar va fi conștient.

Cum se desfășoară o intervenție de cateterism la inimă?

Intervenția de cateterism cardiac implică administrarea unui anestezic local și introducerea unui cateter cardiac în arterele inimii. Cateterul la inimă este un dispozitiv introdus în vasele de sânge și ghidat către inima pacientului, pentru a efectua diverse proceduri diagnostice și terapeutice. Deși poate exista o ușoară presiune în timpul introducerii cateterului, procedura nu este dureroasă. Dacă pacientul resimte disconfort sau durere, trebuie să anunțe medicul.

Pentru a asigura poziționarea corectă a cateterului, medicul poate solicita mișcări ușoare ale capului sau respirații profunde. În timpul procedurii, specialistul injectează prin cateter un agent de contrast, pentru a evidenția structurile arterelor și camerele inimii. Imaginile sunt captate cu ajutorul unei camere cu raze X, iar în unele cazuri, pacientului i se poate cere să-și țină respirația pentru o scurtă perioadă de timp. După finalizarea procedurii, cateterul cardiac este îndepărtat cu atenție.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după procedura de cateterizare cardiacă

După procedura de cateterizare cardiacă, pacientul rămâne în spital pentru monitorizare. Durata spitalizării depinde de starea de sănătate. Pielea în zona în care a fost introdus cateterul poate fi sensibilă sau dureroasă pentru câteva zile. Dacă apare sângerare, edem sau durere, trebuie informat medicul.

Pentru a elimina agentul de contrast din organism, pacientul va trebui să bea multe lichide și să urineze mai des. După procedură, pacientul este monitorizat pentru câteva ore, iar medicul va stabili dacă poate fi externat sau dacă trebuie să rămână internat peste noapte. Înainte de externare, pacientul va primi toate informațiile necesare despre tratamentul ulterior, inclusiv despre medicamente, regim alimentar și eventuale proceduri viitoare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Rolul cateterizării cardiace în diagnosticul avansat al bolilor cardiovasculare

Cateterizarea cardiacă este esențială în diagnosticul avansat al bolilor cardiovasculare. Prin intermediul acestei proceduri, medicii pot evalua în mod direct structura și funcționarea inimii, identificând anomalii sau afecțiuni precum cardiomiopatia, malformațiile cardiace congenitale, insuficiența cardiacă și bolile valvulare cardiace.

Dr. Rodica Niculescu în camera de control a Laboratorului de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR.
Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generație.

După un transplant de inimă, biopsia este o procedură utilizată pentru a monitoriza posibila respingere a inimii donate de către sistemul imunitar al organismului. Prin cateterismul cardiac, se poate evalua și stabili starea de sănătate a inimii după transplant și se poate iniția tratamentul adecvat, pentru a preveni rejecția și pentru a asigura o recuperare optimă a pacientului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Rolul cateterismului cardiac în tratamentul intervențional

Prin cateterismul cardiac, medicii pot efectua diverse intervenții terapeutice pentru a trata sau corecta problemele cardiace. Angioplastia cu balon este una dintre intervențiile frecvente realizate prin cateterism cardiac, având scopul de a dilata arterele coronariene îngustate și de a îmbunătăți circulația sanguină către inimă. Această procedură poate fi efectuată în timpul unui cateterism cardiac de diagnostic (coronarografie), în cazul în care se identifică un blocaj, sau ulterior, ca urmare a confirmării bolii arterelor coronariene.

Pe lângă angioplastie, cateterismul cardiac poate fi folosit și pentru implantarea de stenturi coronariene. Aceste stenturi sunt dispozitive mici, inserate în interiorul arterelor afectate pentru a menține deschiderea acestora și pentru a restabili fluxul sanguin normal către inimă. Prin urmare, această procedură contribuie la prevenirea recurenței îngustării arterelor și a complicațiilor asociate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cateterism cardiac la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de proceduri de cateterism cardiac pentru diagnostic și tratament în deplină siguranță, în Laboratorul de Cateterism dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.  Condițiile de asepsie sunt similare unui bloc operator, datorită sistemului de ventilație cu presiune pozitivă, care aspiră ionii generați în timpul procedurilor. Astfel, pacientul este expus la o doză mică de radiații.

Echipa medicală specializată în cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR are o vastă experiență în efectuarea de cateterism cardiac în scop diagnostic și terapeutic. Printre intervențiile care sunt realizate cu succes în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR se numără coronarografia și angioplastia coronariană cu balon sau cu stent.

În anumite situații, tratamentul intervențional poate fi completat în același timp operator cu o procedură de chirurgie cardiovasculară, printr-o intervenție hibridă, posibilă datorită colaborării strânse între chirurgii cardiovasculari și cardiologii intervenționiști. Un rol important în reușita acestor tratamente complexe, de ultimă generație, îl are sprijinul acordat de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, complet digitalizată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR