Tratamentul pentru cataractă
În situațiile de cataractă incipientă, medicul oftalmolog poate recomanda pacientului un plan de îngrijire pentru cataractă pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Aceștia pot recomanda, iluminare mai bună, ochelari de vedere mai puternici, lentile de mărire, ochelari de soare speciali sau tratament medicamentos pentru cataractă,cum ar fi picături pentru cataractă. Dacă nu este tratată la timp, aceasta afecțiune poate afecta activitățile zilnice și poate să ducă la orbire.
În situația în care aceste măsuri nu mai sunt eficiente, singurul tratament este o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Aceasta este recomandată atunci când afectarea oculară împiedică desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi cititul sau condusul. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei este în general foarte sigură și are o rată de succes ridicată. O metodă chirurgicală, cunoscută sub numele de facoemulsificare, implică utilizarea ultrasunetelor pentru a sparge cristalinul și a îndepărta bucățile.
O altă metodă presupune îndepărtarea cristalinului opacifiat și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial transparent. Lentila artificială, numită lentilă intraoculară, este pusă în același loc cu lentila naturală a pacientului. În timpul intervenției chirurgicale, medicul oftalmolog folosește medicamente speciale pentru a amorți zona din jurul ochiului, astfel încât pacientul să nu perceapă durere, dar să rămână conștient. Ulterior, este posibil să apară vedere încețoșată după operația de cataractă. De asemenea, pacientul poate prezenta frecvent ochi roșu după operația de cataractă.
Vindecarea are loc de obicei în câteva săptămâni, până la o lună. Unele dintre riscurile operației de cataractă includ infecția, sângerarea și dezlipirea retinei, deși incidența acestor complicații este foarte mică.
În ceea ce privește recuperarea, există anumite recomandări după operația de cataractă, de exemplu pacientul trebuie să se ferească de praf, să evite să introducă săpun sau șampon în ochi și să nu apese sau să șteargă ochiul.