Ce este cardiomiopatia restrictivă?

Cardiomiopatia restrictivă este o afecțiune în care pereții ventriculilor devin prea rigizi și nu se mai pot extinde normal, iar capacitatea inimii de a pompa sângele este afectată. Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat și tratamentul performant al acestei afecțiuni.

Dacă nu este tratată la timp și corect, cardiomiopatia restrictivă se poate agrava, iar în cele din urmă duce la scăderea capacității inimii de a pompa sângele în organism. Cele mai multe persoane care suferă de cardiomiopatie restrictivă dezvoltă insuficiență cardiacă.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de cardiomiopatie restrictivă

Cardiomiopatia restrictivă poate fi de două tipuri: cardiomiopatie restrictivă primară și cardiomiopatie restrictivă secundară.

Cardiomiopatia restrictivă primară se mai numește cardiomiopatie restrictivă idiopatică, deoarece nu are o cauză clară care să stea la baza ei.

Cardiomiopatia restrictivă secundară are o cauză bine definită și se asociază cu o afecțiune care făcut ca mușchiul cardiac să devină mai rigid.

Cauze și factori de risc pentru cardiomiopatia restrictivă

La pacienții care au cardiomiopatie restrictivă primară se constată creșterea rigidității ventriculilor inimii, fără ca o afecțiune de bază să determine acest lucru.

Cazurile de cardiomiopatie restrictivă idiopatică sunt în general produse de mutații genetice și de multe ori au un prognostic mai prost decât formele secundare. În această situație, este indicat un consult genetic și efectuarea unor teste genetice speciale, la recomandarea medicului, probele recoltate urmând să fie analizate într-un laborator de genetică medicală performant.

Cauzele de cardiomiopatie restrictivă secundară pot fi următoarele:

  • amiloidoza: acumularea anormală de proteine în inimă sau alte organe, provocând rigidizarea acestora;
  • sarcoidoza: boală inflamatorie care poate duce la formarea de granuloame în mușchiul inimii și în alte organe;
  • hemocromatoza: acumularea în exces de fier în organism, inclusiv la nivelul inimii;
  • boli de depozitare: boala Fabry, boala Gaucher;
  • sclerodermia;
  • sindromul carcinoid: boală în care se produce eliberarea în organism a unor substanțe chimice care pot rigidiza mușchiul cardiac;
  • administrarea unor medicamente;
  • radioterapia.

Cum se manifestă cardiomiopatia restrictivă?

În stadiile inițiale, pacienții pot să nu prezinte semne sau simptome. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, pot să apară manifestări clinice de insuficiență cardiacă. Astfel, pacienții se pot confrunta cu:

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Analize și investigații pentru diagnostic

În cardiomiopatia restrictivă, testele de laborator nu au modificări specifice, însă pot ajuta la stabilirea unei cauze. Din acest motiv, este importantă determinarea fierului și a feritinei (crescute în hemocromatoză), determinarea anticorpilor specifici pentru sclerodemie sau depistarea în sânge și urină a proteinelor la pacienții cu amiloidoză.

Peptidele natriuretice (BNP, NT-proBNP) sunt crescute la pacienții care au cardiomiopatie restrictivă și asociază manifestări de insuficiență cardiacă. Acestea sunt importante atât pentru stabilirea diagnosticului, cât și pentru prognostic și pentru monitorizarea tratamentului.

Electrocardiograma este anormală la aproximativ 90% dintre pacienții care au cardiomiopatie restrictivă. Modificările pot fi reprezentate de: frecvență cardiacă crescută sau scăzută prin apariția blocurilor atrioventriculare, fibrilație atrială, scăderea amplitudinii complexului QRS, modificări ale segmentului ST și ale undei T asemănătoare cu cele din infarctul miocardic.

Radiografia toracică poate pune în evidență dilatarea atriilor, stază pulmonară și prezența de lichid la nivelul pleurei sau al pericardului.

Ecocardiografia (ecocardiografia transesofagiană) este principala metodă de diagnostic a pacienților care au cardiomiopatie restrictivă. Această investigație permite și diferențierea cardiomiopatiei restrictive de alte afecțiuni asemănătoare, precum pericardita constrictivă. Elementele ecografice care sugerează diagnosticul de cardiomiopatie restrictivă sunt ventriculii de dimensiuni normale sau reduse, afectarea umplerii ventriculilor, funcția de contracție normală și dilatarea atriilor.

Examenul RMN poate fi utilizat pentru a evalua structura și funcția mușchiului cardiac, furnizând informații despre masa, volumul și capacitatea de contracție a ventriculilor. Prin administrarea substanței de contrast pe bază de gadoliniu, RMN-ul permite diagnosticarea cauzelor de cardiomiopatie restrictivă secundară, precum amiloidoza, sarcoidoza sau hemocromatoza. Pe lângă stabilirea diagnosticului, RMN-ul cardiac ajută și la excluderea alor boli care determină semne și simptome asemănătoare cardiomiopatiei restrictive.

Tomografia computerizată poate pune în evidență elemente ale afectării umplerii ventriculilor: dilatarea atriilor, dilatarea venei cave inferioare sau prezența lichidului la plămâni. În plus, CT-ul poate fi utilizat pentru a evalua boala coronariană la pacienții care au cardiomiopatie restrictivă și dureri în piept.

Investigațiile de medicină nucleară sunt excelente pentru diagnosticul de cardiomiopatie restrictivă la pacienții cu amiloidoză și sarcoidoză. Astfel, scintigrafia miocardică (SPECT-CT) folosește fosfați marcați radioactiv și poate diagnostica pacienții cu amiloidoză cardiacă, iar PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) folosește glucoză marcată radioactiv pentru a depista pacienții cu sarcoidoză cardiacă.

Cateterismul cardiac este o investigație necesară pentru confirmarea diagnosticului de cardiomiopatie restrictivă, pentru stabilirea severității și a cauzei care a dus la apariția bolii, în cazul în care se efectuează și biopsie miocardică. În cardiomiopatia restrictivă, presiunea din timpul umplerii ventriculare este crescută în ambii ventriculi, dar este mai mare în ventriculul stâng decât în cel drept.

Biopsia endomiocardică este o investigație invazivă, care presupune prelevarea de țesut de la nivelul ventriculilor. Procedura poate stabili cu certitudine diagnosticul, cauzele de cardiomiopatie restrictivă secundară, precum și diferențierea de alte boli. Deoarece este o metodă invazivă, este folosită numai atunci când diagnosticul nu a putut fi stabilit prin celelalte metode.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile cardiomiopatiei restrictive

Cardiomiopatia restrictivă poate duce la diverse complicații, unele dintre ele deosebit de grave, putând pune în pericol viața pacientului. Cele mai frecvente sunt:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru cardiomiopatie restrictivă

Tratamentul cardiomiopatiei restrictive este ghidat de manifestările clinice și de cauza care a produs afecțiunea. Pacienții care au cardiomiopatie restrictivă prezintă cel mai frecvent simptome de insuficiență cardiacă, de aceea medicul cardiolog poate recomanda medicamentele diuretice și vasodilatatoare.

La pacienții cu fibrilație atrială este necesar tratamentul cu anticoagulante, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, conversia la ritm sinusal cu medicamente antiaritmice sau menținerea bătăilor cardiace în limite normale, cu ajutorul medicamentelor betablocante.

Departamentul de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipamente medicale performante, de ultimă generație.

Persoanele care dezvoltă blocuri atrioventriculare pot avea nevoie de implantarea unui stimulator cardiac permanent, iar pacienții cu stop cardiac resuscitat pot beneficia de montarea unui defibrilator cardiac. Aceste dispozitive intracardiace sunt implantate prin proceduri de cardiologie intervențională, într-un laborator de electrofiziologie.

De asemenea, pentru cardiomiopatie restrictivă secundară, când este descoperită cauza bolii, medicul poate recomanda tratamente specifice. În sarcoidoză, tratamentul se bazează pe medicamente care acționează la nivelul sistemului imunitar, precum corticosteriozii.

La pacienții cu hemocromatoză se poate realiza extragerea de sânge venos sau se pot administra medicamente care elimină excesul de fier din organism.

Transplantul de celule stem, chimioterapia și medicamentele care acționează la nivelul sistemului imunitar sunt metode de tratament ce pot fi indicate persoanelor cu amiloidoză.

La pacienții cu insuficiență cardiacă severă, care nu răspund la tratament, poate fi necesar transplantul cardiac.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor inimii și vaselor mari de sânge.

Consultațiile sunt asigurate de medici cu o deosebită pregătire profesională, iar investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, esențiale pentru diagnosticul rapid și corect al cardiomiopatiei restrictive, inclusiv SPECT-CT și PET-CT. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de biopsie endomiocardică efectuată în deplină siguranță, dacă există indicație medicală în acest sens.

Atunci când este recomandată montarea unui dispozitiv intracardiac, procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în cele mai bune condiții în Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu angiograf de ultimă generație, Philips Azuion 7. Pacienții beneficiază de îngrijiri avansate, asigurate de Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR