Tratamentul în carcinomatoza peritoneală
Tratamentul variază mult în funcție de factori ce țin de individ și factori ce țin de gradul de afectare al peritoneului. Abordarea ideală în carcinomatoza peritoneală include o echipă multidisciplinară formată din chirurg, medic oncolog, anatomo-patolog și medici cu competență în medicina paliativă.
Dacă persoana este candidată pentru chirurgie citoreductiva, atunci se poate aborda această metodă ce presupune extirparea totală a tumorilor vizibile la nivel peritoneal și care este, în general, urmată de HIPEC (chimioterapie hipertermică). Rar, această metodă poate presupune și peritonectomie, adică extirparea totală sau parțială a peritoneului.
HIPEC este o metodă mai nouă, revoluționară ce a schimbat speranța de viață în carcinomatoza peritoneală. Aceasta presupune administrarea unor chimioterapice încălzite ce penetrează cavitatea abdominală și țintesc doar celulele canceroase.
Prognosticul pacienților cu carcinomatoză peritoneală s-a îmbunătățit semnificativ pentru cei tratați cu combinația de chirurgie citoreductivă și HIPEC.
Abordarea combinată este în general rezervată pentru persoanele la care carcinomatoza a fost diagnosticată precoce.
Există studii care demonstrează eficacitatea chimioterapiei hipertermice și în metastazele peritoneale din cancerul colorectal. Chimioterapia, brahiterapia și radioterapia pot fi, de asemenea, utilizate în tratamentul carcinomatozei peritoneale primare. Imunoterapia poate fi o alternativa de tratament pentru persoanele la care cancerul primar este un cancer mamar cu mutația HER-2.
Deoarece carcinomatoza peritoneală este mai frecvent întâlnită în cancerele depășite terapeutic, pentru majoritatea celor diagnosticați singura opțiune de tratament viabilă este cel paliativ. Paliația se ocupă cu ameliorarea simptomatologiei datorate cancerului și a efectelor adverse ale medicației, precum și cu îmbunătățirea calității vieții.
Deși există multiple variante terapeutice de abordare a carcinomatozei peritoneale, este important de menționat că nu există în prezent un tratament curativ cunoscut pentru această patologie.
Speranța de viață medie a celor diagnosticați cu o stare carcinomatoasă variază de la câteva luni până la 3 ani de la diagnostic.