Ce este carcinomatoza peritoneală?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Carcinomatoza peritoneală este o afecțiune malignă ce afectează țesuturile subțiri care căptușesc organele din cavitatea abdominală. În termeni populari este denumit „cancer la peritoneu”.  

Termenul de carcinomatoză, în general, nu definește o entitate clinică de sine stătătoare, ci indică existența unui cancer care s-a răspândit în țesuturi aflate la distanță de zona în care a apărut. Răspândirea poate avea loc prin diseminarea hematogenă sau limfatică a celulelor maligne.

Un carcinom diseminat în peritoneu apare adesea prin continuitate de la alte cancere din sfera ginecologică sau digestivă. Uneori, apariția carcinomatozei peritoneale este primul indiciu că o persoană suferă de cancer localizat undeva în cavitatea abdominală. Însă, cel mai frecvent, aceasta apare ca stadiu final al unui cancer depășit terapeutic.

Cauze și factori de risc pentru carcinomul diseminat în peritoneu

Cauza principală a carcinomatozei peritoneale este reprezentată de metastazarea celulelor canceroase de la o tumoră malignă intraabdominală.

Există totuși raportate și cazuri de malignitate primară apărută la nivel peritoneal, iar cauza lor rămâne necunoscută.

Acest tip de cancer, numit carcinomatoză peritoneală primară, este mai des întâlnit la femeile cu factori de risc pentru cancerul ovarian:

Cele mai frecvente cancere care conduc la carcinomatoză peritoneală sunt cancerul ovarian, cancerul de colon și rect, cancerul de pancreas, cancerul gastric și mai rar, cancerul apendicelui.

Semne și simptome în carcinomatoza peritoneală

Simptomatologia din carcinomatoza peritoneală este nespecifică. În stadiile incipiente aceasta poate să lipsească complet. Cu toate acestea, există câteva elemente clinice observate frecvent la persoanele afectate:

  • greață;
  • crampe/dureri abdominale;
  • tulburări de tranzit intestinal;
  • balonare;
  • scădere ponderală/creștere în greutate;
  • senzație de presiune la nivel abdominal/plenitudine gastrică imediat după alimentare ușoară;
  • micțiuni frecvente;
  • sângerări vaginale.

Un semn tardiv este ascita, care reprezintă o acumulare de lichid la nivelul peritoneului și se numește ascită carcinomatoasă peritoneală.

Acumularea de lichid în cavitatea peritoneală va duce la creștere în greutate, uneori masivă, cu determinarea altor simptome compresive secundare acesteia precum:

  • edeme gambiere și edem abdominal;
  • dificultăți în respirație;
  • astenie extremă;
  • dureri lombare;
  • inapetență;
  • greață sau vărsături.

Diagnosticarea carcinomului diseminat în peritoneu

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticarea carcinomatozei peritoneale implică utilizarea concomitentă a mai multor metode. Primul pas constă în efectuarea unei anamneze, examinarea pacientului și evaluarea istoricului medical. Pe lângă factorii de risc ce pot fi identificați cu ajutorul anamnezei, la examenul obiectiv un medic poate decela palpator noduli sau o masă abdominală cu caracteristici tipice pentru malignitate.  

Metode precum examenul CT și examenul RMN abdominal pot pune în evidență prezența metastazelor peritoneale, precum și un cancer primar existent în cavitatea abdominală. Un PET-CT poate fi utilizat pentru a evalua bilanțul extinderii maligne și în afara cavității abdominale.

Markerii tumorali pot fi dozați din sânge la persoanele care au suferit anterior de un cancer. Aceștia oferă informații valoroase cu privire la recidiva unei malignități vechi.

Chirurgia laparoscopică exploratorie și excizională se utilizează pentru determinarea localizărilor metastatice, biopsierea leziunilor și identificarea candidaților pentru chirurgie citoreductivă și HIPEC.

Tratamentul în carcinomatoza peritoneală

Tratamentul variază mult în funcție de factori ce țin de individ și factori ce țin de gradul de afectare al peritoneului. Abordarea ideală în carcinomatoza peritoneală include o echipă multidisciplinară formată din chirurg, medic oncolog, anatomo-patolog și medici cu competență în medicina paliativă.

Dacă persoana este candidată pentru chirurgie citoreductiva, atunci se poate aborda această metodă ce presupune extirparea totală a tumorilor vizibile la nivel peritoneal și care este, în general, urmată de HIPEC (chimioterapie hipertermică). Rar, această metodă poate presupune și peritonectomie, adică extirparea totală sau parțială a peritoneului.

HIPEC este o metodă mai nouă, revoluționară ce a schimbat speranța de viață în carcinomatoza peritoneală. Aceasta presupune administrarea unor chimioterapice încălzite ce penetrează cavitatea abdominală și țintesc doar celulele canceroase.

Prognosticul pacienților cu carcinomatoză peritoneală s-a îmbunătățit semnificativ pentru cei tratați cu combinația de chirurgie citoreductivă și HIPEC.

Abordarea combinată este în general rezervată pentru persoanele la care carcinomatoza a fost diagnosticată precoce.

Există studii care demonstrează eficacitatea chimioterapiei hipertermice și în metastazele peritoneale din cancerul colorectal. Chimioterapia, brahiterapia și radioterapia pot fi, de asemenea, utilizate în tratamentul carcinomatozei peritoneale primare. Imunoterapia poate fi o alternativa de tratament pentru persoanele la care cancerul primar este un cancer mamar cu mutația HER-2.

Deoarece carcinomatoza peritoneală este mai frecvent întâlnită în cancerele depășite terapeutic, pentru majoritatea celor diagnosticați singura opțiune de tratament viabilă este cel paliativ. Paliația se ocupă cu ameliorarea simptomatologiei datorate cancerului și a efectelor adverse ale medicației, precum și cu îmbunătățirea calității vieții.

Deși există multiple variante terapeutice de abordare a carcinomatozei peritoneale, este important de menționat că nu există în prezent un tratament curativ cunoscut pentru această patologie.

Speranța de viață medie a celor diagnosticați cu o stare carcinomatoasă variază de la câteva luni până la 3 ani de la diagnostic.

Tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

La SANADOR, medicii abordează carcinomatoza peritoneală cu proceduri și echipamente moderne, în Centrul Oncologic SANADOR. Înainte de alegerea tratamentului, fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Tehnologia avansată, pregătirea excepțională a medicilor și standardele înalte asigură acordarea de servicii medicale oncologice la nivel avansat.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la consultații din specialități diverse, necesare pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor maligne, ca medicina nucleară, oncologia medicală, chirurgia oncologică. În Centrul Oncologic SANADOR se realizează o gamă largă de terapii pentru cancerele primare și secundare, inclusiv a celor care se pot răspândi la nivelul peritoneului.

Intervențiile chirurgicale se realizează în blocuri operatorii echipate cu aparatură de ultimă generație. Spitalul Clinic SANADOR deține și cel mai performant sistem de chirurgie robotică din lume, Da Vinci Xi, cu ajutorul căruia se efectuează operații complexe, cu incizii de mare finețe.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR