Ce este carcinomul spinocelular?
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Carcinomul spinocelular, cunoscut și sub numele de carcinom cu celule scuamoase, este o formă de cancer de piele cu originea în celulele scuamoase din epiderm, stratul cel mai exterior al pielii. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele și se dezvoltă de obicei pe zonele expuse în mod frecvent și prelungit la radiațiile UV, cum ar fi capul, gâtul, pieptul, spatele, urechile, buzele, brațele, picioarele și mâinile.
Deși este un cancer cu creștere lentă, carcinomul scuamos se poate răspândi la țesuturile adiacente, producând tumori la oase și tumori la ganglionii limfatici din apropiere, ceea ce poate duce la complicații dacă nu este tratat. Cu toate acestea, depistarea precoce îmbunătățește semnificativ eficiența tratamentului.
Acest tip de tumoră cutanată malignă se manifestă în diverse forme. Carcinomul cu celule scuamoase poate fi prezent sub forma unui carcinom spinocelular cutanat, care rămâne localizat la suprafața pielii, sau poate fi sub forma unui carcinom spinocelular metastatic, care s-a răspândit în alte zone ale corpului. Protejarea pielii împotriva radiațiilor UV are un impact semnificativ în reducerea riscului de apariție a carcinomului cu celule scuamoase și a altor tipuri de cancer de piele, subliniind importanța măsurilor de protecție solară.