Ce este carcinomul bazocelular?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Carcinomul bazocelular reprezintă aproximativ 80% din totalul cazurilor de cancer de piele, fiind cel mai întâlnit tip de cancer cutanat și, totodată, cel mai răspândit tip de cancer în general. Originea acestuia se găsește în celulele bazale ale epidermului, responsabile de regenerarea continuă a celulelor pielii. Pe măsură ce celulele noi sunt generate, celulele mai mature migrează către stratul superior al epidermei, unde trec prin procesul de apoptoză (moarte celulară) și sunt eliminate din organism. Cu toate acestea, atunci când celulele bazale sunt afectate de mutații ale ADN-ului, are loc o serie de evenimente care conduc la apariția carcinomului bazocelular.

În mod predominant, carcinomul bazocelular se prezintă sub formă de umflătură translucidă și apare adesea în zonele expuse la soare, precum capul și gâtul. Expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete solare este considerată un factor major în dezvoltarea acestui tip de cancer cutanat.

Tipuri de carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular este o tumoră a pielii care se prezintă sub diferite forme, fiecare cu caracteristici și aspecte distincte.

Carcinomul bazocelular nodular reprezintă cel mai frecvent subtip al acestui cancer de piele. Acesta are o evoluție lentă și ar putea să se ulcereze. De obicei, apare ca o umflătură pe piele, adesea translucidă sau perlată. Carcinomul bazocelular nodular prezintă frecvent în jurul său vase de sânge mici și vizibile, denumite telangiectazii, care îi pot da un aspect distinctiv.

Carcinomul bazocelular superficial se manifestă ca niște semne mici și superficiale pe piele, ușor mai deschise decât pielea din jur. Se întâlnește de obicei pe trunchi, brațe și picioare. Carcinomul bazocelular superficial are o evoluție relativ lentă și tinde să rămână la suprafața pielii.

Carcinomul bazocelular infiltrativ este caracterizat de un model de creștere agresiv. Spre deosebire de alte forme care păstrează granițe mai bine definite, carcinomul bazocelular infiltrativ invadează țesuturile înconjurătoare, ceea ce îl face mai dificil de tratat chirurgical. Acesta tinde să invadeze straturile mai profunde ale pielii, ceea ce face ca îndepărtarea completă să fie mai dificilă și creșterea riscului de recidivă.

Carcinomul bazocelular ulcerat este o variantă cunoscută pentru tendința sa de a genera ulcerații la suprafața pielii. Acest subtip debutează de obicei ca o umflătură sau un nodul care, în cele din urmă, se erodează, rezultând într-o rană persistentă ce nu se vindecă, putând supura sau forma o crustă. Carcinomul bazocelular ulcerat are o tendință mai mare către sângerare și poate provoca disconfort sau durere.

Cauzele și factorii de risc

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Carcinomul bazocelular se dezvoltă când celulele bazale ale pielii suferă o mutație în ADN-ul lor, declanșând o creștere rapidă și anormală a acestora. Aceste celule se acumulează și formează o leziune canceroasă la suprafața pielii.

Radiația ultravioletă (UV) a soarelui și a lămpilor de bronzat este principala cauză pentru deteriorarea ADN-ului în celulele bazale, dar există și alți factori ce pot contribui la apariția carcinomului bazocelular, deși expunerea la soare rămâne un factor predominant.

Diferiți factori de risc cresc probabilitatea de apariție a carcinomului bazocelular:

  • Expunerea frecventă la soare, fără măsuri de protecție solară, în special în regiunile însorite sau de mare altitudine, crește riscul de apariție a carcinomului bazocelular. Arsurile solare severe sporesc susceptibilitatea.
  • Radioterapia pentru afecțiuni precum acneea amplifică riscul, în special la locurile de tratament anterioare.
  • Persoanele cu pielea deschisă la culoare, care sunt predispuse arsuri solare, prezintă o vulnerabilitate mai mare, cu o probabilitate de 50% de a dezvolta cancer bazal de piele la un moment dat în viață.
  • Înaintarea în vârstă se corelează cu creșterea numărului de apariții de carcinom bazocelular, deși poate afecta și adulții mai tineri.
  • Un istoric personal de cancer de piele sau o predispoziție familială crește probabilitatea de a dezvolta carcinom bazocelular.
  • Medicamentele imunosupresoare, expunerea la arsenic și sindroamele genetice rare pot crește riscul.

Deși este predominant asociat vârstei înaintate, carcinomul bazocelular se poate manifesta la persoane mai tinere, iar afecțiuni genetice rare, precum sindromul carcinomului nevoid bazocelular (sindromul Gorlin), pot provoca apariția acestuia în copilărie.

Semnele și simptomele de carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular poate fi însoțit de simptome precum senzația de mâncărime (prurit), disconfort sau durere în zona leziunii cutanate și apariția unor ulcere ce pot secreta lichid limpede sau sângera. În stadiile incipiente, carcinomul bazocelular poate să semene cu o aluniță sau cu un mic coș persistent, iar ulterior să evolueze în pete lucioase, de culoare roz sau roșie, cu o ușoară tendință de descuamare, sau să formeze un nodul cutanat de consistență tare și cu aspect ceros.

Carcinomul bazocelular apare adesea în zonele expuse la soare, cum ar fi capul, gâtul, pieptul, brațele și picioarele, dar poate apărea și în regiuni mai puțin expuse la soare, cum ar fi organele genitale. Aceste modificări apar, sub diverse forme:

  • Umflături lucioase, translucide, care pot fi de culoare albă perlată sau roz pe tonurile de piele mai deschise și maro sau negru lucios pe pielea mai închisă la culoare, uneori cu mici vase de sânge vizibile. Pot apărea sângerări sau cruste.
  • Unele leziuni pot avea o culoare maro, neagră sau albastră, cu pete închise la culoare și o margine ușor ridicată.
  • Alte leziuni pot fi sub forma unor pete plate, solzoase, cu margini ridicate.
  • Leziuni albe, ceroase, asemănătoare cu țesutul cicatricial, dar fără margini bine delimitate.

Persistența acestor leziuni ridică suspiciunea de carcinom bazocelular, deoarece acesta nu are tendința de a se vindeca de la sine.

Analize și investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Pentru a stabili diagnosticul de carcinom bazocelular, medicul dermatolog începe prin a cere informații despre istoricul medical al pacientului și efectuează un examen fizic detaliat. În timpul acestui proces, specialistul examinează atent zona de piele suspectă și investighează orice modificări, disconfort sau simptome adiționale, aducând în discuție cronologia apariției leziunii și eventualele antecedente familiale legate de cancerul de piele.

Pentru confirmarea prezenței unui carcinom bazocelular, precum și stabilirea tipului specific, se va efectua o biopsie a pielii, extrăgând o mică mostră din leziune pentru a o analiza în laborator.

În cazuri rare de suspiciune de metastazare, pot fi utilizate teste imagistice, cum ar fi RMN sau tomografia computerizată, pentru a investiga potențiala răspândire a cancerului la ganglionii limfatici sau la organele interne.

În urma acestor evaluări, dermatologul poate stabili în ce stadiu de carcinom bazocelular se află pacientul. Detalii precum dimensiunea, forma, localizarea și rata de creștere a leziunii contribuie la stadializare, ajutând la evaluarea gradului de progresie a cancerului și la stabilirea planului de tratament.

Complicațiile unui carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular poate duce la diverse complicații. Recidiva este frecventă, chiar și după un tratament de succes, necesitând o monitorizare continuă. În plus, prezența unui istoric de carcinom bazocelular crește riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul spinocelular.

Deși rar, există posibilitatea metastazării carcinomului bazocelular în ganglionii limfatici din apropiere sau în alte organe, cum ar fi oasele și plămânii.

Metode de tratament

Scopul principal în tratarea carcinomului bazocelular este îndepărtarea completă a cancerului. Alegerea tratamentului depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de cancer, mărimea, localizarea și dacă este la prima apariție sau o recidivă.

Opțiunile chirurgicale cele mai frecvente pentru carcinomul bazocelular sunt:

  • Excizia chirurgicală. Presupune eliminarea leziunii canceroase împreună cu o parte din țesutul sănătos din jur, pentru a asigura îndepărtarea completă. Este potrivită pentru carcinoamele bazocelulare mai puțin susceptibile la recidivă și este adesea utilizată în zone precum pieptul, spatele, mâinile și picioarele.
  • Chirurgia Mohs. Constă în îndepărtarea în straturi a țesutului canceros, fiecare strat fiind examinat la microscop până când toate celulele anormale au fost eliminate. Este preferată pentru cazurile cu risc mai ridicat, în special  în cazul leziunilor de la nivelul feței sau pentru tumori mai mari și mai profunde.

În anumite situații, pot fi recomandate tratamente alternative:

  • Curetajul și electrodesicația (C și E). Această tehnică constă în răzuirea suprafeței cancerului de piele, urmată de arderea bazei cu ajutorul unui ac electric. Este potrivită pentru carcinoamele bazocelulare mici pe zone mai puțin recurente.
  • Radioterapia este utilizată post-chirurgical pentru cazurile cu risc ridicat sau atunci când intervenția chirurgicală nu este fezabilă.
  • Congelarea (criochirurgia) cu azot lichid distruge celulele canceroase, fiind folosită uneori pentru leziuni superficiale ale pielii sau atunci când chirurgia nu este o opțiune.
  • Tratamente topice, precum creme sau unguente pentru carcinoamele bazocelulare mici, adesea atunci când intervenția chirurgicală nu este viabilă.
  • Terapia fotodinamică utilizează medicamente sensibile la lumină și expunerea la lumină pentru a trata cancerele superficiale ale pielii, fiind luată în considerare atunci când chirurgia nu este posibilă.

În rarele cazuri de metastazare, se recurge la tratamente precum terapia medicamentoasă țintită sau chimioterapia. Terapia țintită blochează semnalele de creștere a celulelor canceroase, în timp ce chimioterapia utilizează medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase, adesea atunci când alte tratamente au fost ineficiente.

Tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome de carcinom bazocelular beneficiază la SANADOR de consultații complete, asigurate de medici dermatologi experimentați. În cazul în care aceștia recomandă biopsia, aceasta se realizează în condiții de confort și siguranță maxime, grație dotărilor de top ale Spitalului Clinic SANADOR. Țesutul recoltat este analizat în Laboratorul SANADOR, unde medicii de elită și echipamentele la nivel internațional asigură rezultate precise.

Când suspiciunea de carcinom bazocelular este confirmată, medicii pot recomanda tratament chirurgical sau de alt tip, în funcție de particularitățile fiecărui caz. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la o echipă multidisciplinară de specialiști, care se reunește într-o comisie numită Tumor Board. Rolul acesteia este de a stabili cea mai bună abordare terapeutică pentru fiecare caz de cancer. Centrul Oncologic SANADOR vine în ajutorul pacienților cu investigații, proceduri și metode de tratament oncologice moderne și cu tehnologie de ultimă generație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR