Capsulita retractilă a umărului

Ce este capsulita retractilă a umărului?

Capsulita retractilă a umărului, afecțiune numită și „capsulită adezivă” sau „umăr înghețateste caracterizată prin durere și rigiditate la nivelul umărului, cu limitarea semnificativă a mobilității articulației. Termenul de „capsulită adezivă” descrie procesul de fibroză (îngroșare) a capsulei umărului, ceea ce determină scăderea mobilității acesteia, în special la mișcarea de rotație externă a brațului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Afecțiunea este mai întâlnită la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, în special la femei. Există 3 stadii de evoluție ale capsulitei retractile a umărului:

  • Perioada de „înghețare” – în acest stadiu, care durează între 6 săptămâni și 9 luni, umărul devine rigid și dureros la mobilizare, durerea crește progresiv în intensitate și este mai accentuată pe parcursul nopții.
  • Perioada de „îngheț” – așa cum îi spune și numele, este perioada în care umărul îngheață, adică devine foarte rigid la mobilizare, ceea ce determină dificultăți la efectuarea activităților zilnice obișnuite; în această perioadă, care durează între 2 și 6 luni, durerea scade în intensitate;
  • Perioada de „dezghețare” sau de recuperare – este caracterizată de remiterea durerii și de o ușoară creștere a mobilității articulare; durează între 6 luni și 2 ani; această perioadă se poate finaliza cu recuperarea completă a mobilității articulare.

Cauze și factori de risc pentru umăr înghețat

Nu se cunoaște o cauză exactă, care determină inflamația, urmată de fibroza și cicatrizarea capsulei și a ligamentelor articulației gleno-humerale. Există, totuși, o serie de factori care cresc riscul apariției umărului înghețat, precum:

  • Imobilizarea umărului pe perioade îndelungate, de exemplu după accidente vasculare cerebrale, fracturi ale brațului sau fractură de umăr, afecțiuni ale musculaturii coafei rotatorii sau post intervenții chirurgicale;
  • Vârsta înaintată;
  • Sexul feminin – femeile sunt de 4 ori mai frecvent afectate decât bărbații;
  • Prezența diabetului zaharat – pacienții diabetici cu umăr înghețat prezintă o rigiditate crescută față de populația generală, care se recuperează cu dificultate;
  • Boli cardiovasculare;
  • Boala Parkinson;
  • Contractura Dupuytren;
  • Afecțiuni ale tiroidei (hipotiroidism sau hipertiroidism).

Semne și simptome în capsulita retractilă a umărului

Primul simptom care apare este durerea de umăr, care durează peste 3 luni și este unilaterală, adică afectează un singur umăr, de obicei cel non-dominant. De cele mai multe ori, durerea apare progresiv și este însoțită de limitarea mobilității active și pasive a articulației, în special la mișcările de abducție a umărului (ridicarea brațului la orizontală) și la rotația externă a brațului.

În primele stadii ale bolii, respectiv în fazele de înghețare și de îngheț, durerea este prezentă și pe parcursul nopții și determină trezirea repetată a pacientului, ceea ce determină scăderea calității somnului acestuia.

Rigiditatea și durerea limitează activitățile uzuale ale pacientului cu capsulită adezivă, precum cele care necesită ridicarea brațelor deasupra capului, de exemplu agățarea hainelor pe un umeraș, sau rotația externă a brațului, ca în cazul fixării centurii de siguranță.

Mobilitatea limitată a mișcărilor din articulația umărului afectează, de asemenea, activitățile de îmbrăcare, precum și de igienă personală ale pacienților cu capsulită retractilă, cum este periajul dentar. O altă durere asociată capsulitei adezive a umărului este durerea cervicală (durerea resimțită la gât sau la ceafă), din cauza suprautilizării musculaturii cervicale, care încearcă să compenseze pierderea mobilității articulației umărului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de umăr înghețat

Demersul diagnostic începe cu examenul clinic al pacientului, în cadrul căruia medicul ortoped va afla simptomatologia și afecțiunile asociate ale acestuia. Ulterior, medicul va examina amplitudinea mișcărilor pasive ale articulației în diverse planuri. Pacientul va mobiliza apoi în mod activ umărul, fiind urmărit de către medic. În cazul umărului înghețat, atât mobilizarea pasivă, cât și cea activă vor fi limitate.

Nu există niciun test specific care să ofere un diagnostic definitiv pentru capsulita adezivă. Pentru a exclude o altă cauză a afectării mobilității articulare, respectiv a durerii de umăr, medicul poate recomanda o serie de investigații imagistice, precum:

Tratamentul în capsulita retractilă a umărului

Tratamentul umărului înghețat vizează scăderea inflamației și ameliorarea durerii pacientului, cel puțin în fazele inițiale ale afecțiunii. Aceasta poate fi obținută prin utilizarea de comprese reci și prin medicații analgezice.

Terapia fizică (fizioterapia) este deosebit de importantă în ameliorarea durerii și în reluarea amplitudinii mișcării la nivelul articulației. Exercițiile de stretching (întinderile) și mobilizările articulare efectuate sub supravegherea unui specialist în medicină fizică și de reabilitare pot fi eficiente, însă nu toți pacienții le pot suporta în perioadele inițiale, când durerile sunt intense.

O altă variantă pentru reducerea durerii este prin stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS), o procedură de fizioterapie care folosește impulsuri electrice cu frecvență redusă pentru a bloca impulsurile nervoase care transmit durere. În cazul pacienților care prezintă inflamație și dureri foarte severe, se pot utiliza și injecții intraarticulare cu compuși de tipul antiinflamatoarelor steroidiene, precum preparatele pe bază de cortizon.

Tratamentul chirurgical poate fi recomandat pentru pacienții cu dureri persistente în ciuda terapiilor de tip conservator. Intervenția chirurgicală este recomandată în stadiul al doilea al capsulitei adezive și poate presupune mobilizarea articulației, ceea ce determină întinderea și relaxarea capsulei articulare.

O altă variantă de tratament chirurgical este artroscopia de umăr, procedeu care implică incizii mici la nivelul articulației, prin care medicul taie acele aderențe (cicatrici) formate la nivelul capsulei, în vederea eliberării acesteia.

În cazul celor mai mulți pacienți, însă, capsulita retractilă este o afecțiune autolimitată, care se vindecă de la sine. Pentru majoritatea, perioada de recuperare pentru umăr înghețateste de aproximativ 2 ani.

Prevenirea umărului înghețat

Imobilizarea prelungită a articulației reprezintă un factor cheie în apariția umărului înghețat. În acest sens, este indicată efectuarea cât mai timpurie a exercițiilor care antrenează musculatura membrului superior, după leziuni recente ale acestuia, precum fracturi ce necesită perioade lungi de imobilizare pentru vindecare, sau după efectuarea unei intervenții chirurgicale.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații oferite de medici ortopezi cu experiență îndelungată și de investigații imagistice performante, efectuate cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticul afecțiunilor articulare. Tratamentul capsulitei retractile a umărului este stabilit întotdeauna personalizat, pe baza rezultatelor investigațiilor, în funcție de severitatea semnelor și a simptomelor și de stilul de viață al pacientului.

Watch on YouTube

Tratamentul chirurgical, atunci când este indicat, este realizat prin artroscopie, o procedură minim invazivă, astfel încât recuperarea pacientului este rapidă, cu risc redus de complicații. Intervențiile sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, complet echipat. Pentru o reabilitare optimă, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, recomandat de un medic specialist, toate procedurile fiind efectuate sub supravegherea unui personal calificat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR