Ce este capilaroscopia

Capilaroscopia este o metodă de examinare sigură și non-invazivă, prin care este analizată morfologia vaselor capilare situate în patul unghial. La SANADOR, pacienții au acces la examen capilaroscopic realizat cu echipamente performante, de medici experimentați, cu pregatire specilizata in domeniu.

Examinarea prin capilaroscopie periunghială este frecvent aplicată în reumatologie, pentru a vizualiza modificările patologice microvasculare în cazul pacienților cu probleme de circulație, în special fenomen Raynaud, dar și al celor cu afecțiuni imune, cu diabet zaharat sau boli vasculare. De asemenea, persoanele cu boli reumatice, precum colagenozele si in special, scleroza sistemică, sunt investigate suplimentar pentru evaluarea si monitorizarea caracateristicilor capilarelor spontan sau sub tratament specific.

Capilaroscopul permite examinarea rapidă, sigură și neinvazivă a vaselor capilare din patul unghial.

Indicații pentru capilaroscopie

Principala funcție a capilarelor (cele mai mici vase de sânge din organism, alături de arteriole și venule) este aportul de oxigen și de nutrienți către țesuturi și îndepărtarea reziduurilor și a dioxidului de carbon. Doar vârful acestor vase de sânge este vizibil pe piele și, astfel, examinarea în amănunt a microcirculației poate fi efectuată doar la nivelul patului unghial.

În cazul unor afecțiuni, modificările microvasculare, precum anomaliile capilarelor, pot fi vizualizate cu mult timp înainte de apariția manifestărilor clinice. Dacă pacienții au deja un diagnostic, afectarea capilarelor oferă informații suplimentare despre stadiul afecțiunii.

Capilaroscopia este utilă în special în cazul unor boli reumatismale:

  • Fenomen Raynaud primar și secundar – Capilaroscopia este utilizată pentru a ajuta la diferențierea dintre cele două afecțiuni. Prima este de cauză necunoscută și se mai numește boala Raynaud, în timp ce a doua apare ca urmare a unei afecțiuni preexistente (fenomen Raynaud). Constricția vaselor de sânge determină diminuarea aportului sanguin către extremități, cu afectarea degetelor de la mâini sau picioare până la cianoza acestora.
  • Scleroza sistemică (sclerodermia) – Este o afecțiune autoimună progresivă, boală rară a țesutului conjunctiv, adeseori asociată cu fenomenul Raynaud și se manifestă prin întărirea și îngroșarea pielii; capilaroscopia este recunoscută ca având un rol principal în diagnosticare, fiind o investigație de primă intenție. Diagnosticul timpuriu este important și se poate realiza chiar înainte ca anticorpii specifici să fie prezenți în sânge și, astfel, să fie prevenite simptomele severe. Depistarea precoce este importantă, întrucât modificările capilarelor pot reflecta gradul de afectare al organelor interne (adeseori, cordul și plămânii sunt implicați). De asemenea, capilaroscopia are si un rol foarte important in monitorizarea pacienților cu sclerodermie si fenomen Raynauld care primesc un tratament specific.
  • Pneumonia interstițială – Afecțiunea apare adeseori asociată în sclerodermie, dar poate fi determinată și de factori de mediu sau infecțioși, prezentând astfel anomalii nespecifice, caz în care capilaroscopia vine să descopere semnele sclerozei sistemice înainte ca acestea să progreseze grav. Denumită și boala pulmonară interstițială, aceasta este frecvent o comorbiditate la tulburările de spectru conjunctiv sau poate fi asociată cu boli reumatice, situații în care se impune diferențiere diagnostică.
  • Dermatomiozita – Este o boală rară, care implică afectarea musculaturii și provoacă simptome cutanate pe fondul deteriorării microcirculației. Capilaroscopia este aplicată frecvent pentru a preconiza posibila asociere acesteia cu elementele de sclerodermie, fenomenele de overlap fiind frecvente.
  • Artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic și sindromul Sjogren sunt boli de colagen frecvent întâlnite în ramura reumatologiei, la care capilaroscopia identifică niște caracteristici specifice, ce pot ajuta in diagnosticul final.
  • Ciroză biliară primitivă – Este o afecțiune autoimună cronică a ficatului, care se manifestă prin afectarea progresivă a canalelor biliare și colestază, boala având incidență crescută la pacienții diagnosticați cu sclerodermie sau alte patologii de colagen. Prin urmare, capilaroscopia devine o metodă ce ajuta în diagnostic, alături de anticorpii specifici, în cazul pacienților cu simptome care sugerează asocierea unei posibile boli de colagen.
  • Diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, patologii cu o mare frecvență în populație, pot prezenta afectări ale vaselor capilare și microvascularizației, capilaroscopia poate ajuta la monitorizarea gradului de afectare a acestora.

Pregătirea pentru capilaroscopie

Pregătirea pentru investigație presupune ca pacientul să fie relaxat și, înainte de procedură, să stea timp de 15-20 de minute la o temperatură ambientală de 20–25°C. Schimbările bruște de temperatură pot să afecteze imaginile care sunt vizualizate cu capilaroscopul.

Astfel, se reduce la minimum riscul ca medicul să vizualizeze zone avasculare, care se pot forma în urma unei eventuale vasoconstricții capilare provocate de frig. Pacientul ar trebui să renunțe la fumat sau la cafea cu 4-6 ore înainte de examinare. De asemenea, unghiile trebuie să fie prefect curate, iar oja sau lacul de unghii trebuie îndepărtat înainte de procedură, cuticulele nu trebuie să fie tăiate cel puțin 2-3 săptămâni anterior procedurii, pentru că afectează vizualizarea patului unghial.

Cum este efectuată capilaroscopia

Examenul capilaroscopic poate fi realizat la toate degetele (cu excepția celui mare), pe fiecare aplicându-se un ulei, pentru o mai bună transparență. Capilaroscopia permite o vizualizare precisă a capilarelor modificate în formă, structură, densitate, lungime și lățime, fiind depistate și microhemoragiile. Anatomia patului unghial face ca zona să fie potrivită pentru evaluarea microcirculației. Practic, capilarele sunt paralele cu suprafața pielii, fiind astfel ușor de vizualizat, printr-o metodă neinvazivă.

Capilaroscopia nu poate fi efectuată la pacienții care în ultimele 14-21 de zile au urmat o procedură cosmetică la nivelul unghiilor, deoarece chiar și microtraumele provocate de tăierea cuticulelor pot să ducă la rezultate fals-pozitive. Procedura durează 15-30 de minute, este sigură și nedureroasă.

În timpul examinării, capilaroscopul este plasat pe unghie la un unghi de 45-90 de grade, dar fără să fie aplicată vreo presiune pe patul unghial, deoarece în acest fel ar putea să apară rezultate fals-pozitive. În acest timp, medicul care realizează procedura observă imaginile capilarelor pe un monitor de înaltă rezoluție. Atunci când identifică unele cadre mai clare și mai detaliate, specialistul realizează fotografii – câte două sau patru pentru fiecare deget – care vor fi ulterior mărite și analizate.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Capilaroscopie la SANADOR

La Clinica SANADOR Floreasca, în urma unei consultații de specialitate, pacienții au acces la capilaroscopie efectuată cu ajutorul unui capilaroscop performant, un dispozitiv optic de ultimă generație, portabil, full HD (1920x1080), prevăzut cu un capăt luminos integrat, special creat pentru această procedură neinvazivă.

La SANADOR, pacienții beneficiază de capilaroscopie realizată de medici experimentați.

Designul în formă de creion poate capta cu ușurință imagini ale capilarelor patului unghial și poate măsura dimensiunea capilarelor cu înaltă acuratețe. Fotografierea este efectuată cu ajutorul unei telecomenzi sau a unui buton, fără să fie necesară calibrarea manuală, iar faptul că rezoluția permite mărirea imaginii inițiale de 250 de ori facilitează vizualizarea unui număr mai mare de capilare la o singură captură.

În funcție de recomandarea stabilită pentru fiecare caz în parte, la SANADOR pacienții beneficiază și de alte tipuri de analize și investigații pentru afecțiunile reumatologice, precum evaluarea prin markeri genetici specifici, markeri imunologici, radiografii musculo-scheletale sau articulare, examen CT, RMN și ecografii musculo-scheletale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR