Cancer vezical extins la prostată, tratat cu succes la SANADOR

Cancer de vezică urinară și cancer de prostată

În urmă cu 3 ani, Petru, în vârstă de 73 de ani, a ajuns în urgență la spital. Într-o zi, brusc, a început să urineze cu sânge, apoi, în aceeași zi, a suferit un blocaj complet al tractului urinar, adică nu a mai putut urina deloc. La spital, medicii i-au montat o sondă urinară, pentru eliminarea urinei care se acumulase în vezică și prevenirea complicațiilor.

După mai multe investigații, Petru avea să fie diagnosticat cu o tumoră vezicală infiltrativă în stadiul 3b, extins la prostată, dar fără metastaze la distanță și fără extensie la ganglionii limfatici. „Din documentarea mea și a copiilor, trebuia rapid operație, ca să nu fugă boala în tot organismul”, își amintește Petru cum a reacționat la aflarea diagnosticului.

La scurt timp de la aflarea diagnosticului și în urma recomandărilor, bărbatul s-a programat pentru o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Conf. dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă Spitalul Clinic SANADOR.

Cazul lui Petru a fost unul deosebit de complex, având în vedere nu doar stadiul avansat al bolii, ci și vârsta bărbatului și afecțiunile asociate. Petru suferea și de o boală autoimunăpolineuropatie demielinizantă cronică, pentru care primea tratament de întreținere, iar în istoricul medical mai avea o serie de intervenții chirurgicale mai vechi pentru hernie de disc.

Conf. Dr. Constantin Gîngu a recomandat o abordare curativă prin tratament chirurgical clasic, prin cistectomie radicală cu derivație urinară și prostatectomie, completat cu alte modalități de tratament oncologic.

Cistectomie radicală cu derivație urinară

Cistectomia radicală este indicată în principal pentru cancerul vezical invaziv și permite îndepărtarea completă a țesutului bolnav, pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului. Intervenția chirurgicală efectuată de Conf. Dr. Constantin Gîngu în cazul lui Petru a implicat rezecția completă a vezicii urinare, îndepărtarea prostatei și a veziculelor seminale, pentru a preveni riscul de metastaze.

În timpul operației, chirurgul a realizat și derivația urinată necesară: a redirecționat fluxul de urină prin tehnica Bricker, în cadrul căreia ureterele au fost conectate chirurgical la un mic segment de intestin, care a fost scos prin peretele abdominal sub forma unei stome (orificiu), aceasta permițând urinei să treacă direct într-un sac de colectare, adică într-o pungă atașată de abdomen.

Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine, dar Petru a rămas mai mult timp internat în spital, pentru că, după operație, se formaseră aderențe intestinale. Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a recomandat o intervenție chirurgicală minim invaziv, prin laparoscopie, care a decurs cu succes. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, Petru a fost externat cu o stare generală bună, iar markerul PSA (antigenul specific al prostatei) a avut valori normale.

Examenele radiologice, care au inclus tomografie computerizată și scintigrafie osoasă, nu au arătat semne de recidivă locală sau de metastaze, însă protocolul terapeutic recomandat-standard după cistoscopia radicală a fost tratamentul cu citostatice, pe care Petru l-a urmat după externare.

„Domnul doctor Gîngu este un tip calm, are mână bună, este un profesionist. Are și o echipă extraordinară, dar el e sarea și piperul,” declară mulțumit pacientul.

În prezent, bărbatul se simte bine, urmează pașii recomandați pentru o monitorizare adecvată și revine periodic la control, pentru investigații imagistice și analize de sânge.

Chirurgie urologică de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii urologi cu vastă experiență realizează o gamă variată de intervenții chirurgicale, precum cistectomie, prostatectomie, nefrectomie, ureterectomie și uretroplastie, cu rezultate foarte bune și de durată. Atunci când există indicație medicală în acest sens, intervențiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică urologică, pentru recuperare rapidă și risc redus de complicații.

Printre procedurile urologice mai puțin invazive efectuate în blocul operator bine dotat de la Spitalul Clinic SANADOR se numără rezecția transuretrală a tumorilor de vezică urinară (TURV) și rezecția transuretrală a prostatei (TURP). Rezultatele funcționale deosebite sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, singura din sistemul medical privat din România.

Conf. dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, Coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Conf. Dr. Constantin Gîngu este doctor în științe medicale, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Realizează cu succes o gamă extinsă de intervenții chirurgicale, inclusiv minim invazive, cu ajutorul sistemului chirurgical robotic de ultimă generație da Vinci Xi, dar și operații deschise, deosebit de complexe, urmate de proceduri reconstructive, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR