Ce este cancerul de vezică urinară?

Cancerul de vezică urinară apare atunci când se dezvoltă țesut anormal în mucoasa vezicii, fiind afectate de obicei celulele uroteliale. Acestea se găsesc și în rinichi, și în uretere, dar cancerul se dezvoltă, de cele mai multe ori, la nivelul vezicii urinare.

  • La SANADOR, ai acces la consultații de specialitate, investigații avansate și proceduri moderne de tratament pentru cancerul de vezică urinară. Programează-te!

Plasată în partea de jos a abdomenului, între oasele pelviene, vezica urinară preia urina produsă de rinichi, pentru a o evacua, când este plină, prin intermediul uretrei. Celulele uroteliale formează un țesut elastic, care căptușește uretra pe interior. Când urina se strânge, vezica se lărgește, iar după ce se golește, se contractă. Când celulele uroteliale suferă mutații și se multiplică, se formează tumora. Dacă nu se intervine cu un tratament, aceasta poate penetra pereții vezicii spre țesuturile alăturate, nodulii limfatici și spre alte părți ale corpului, provocând metastaze osoase, metastaze pulmonare sau metastaze hepatice.

Watch on YouTube

Chiar dacă cele mai multe tumori apar la nivelul uroteliului, cancerul de vezică urinară poate afecta și celulele scuamoase. Acest tip de celule subțiri și plate, care acoperă interiorul vezicii, pot suferi mutații care le fac să se dezvolte necontrolat, în special la persoanele cu inflamație sau iritare cronică a vezicii urinare. Adenocarcinomul, un tip de cancer care afectează structurile glandulare ale organelor interne, apare foarte rar la nivelul vezicii urinare.

Cauze și factori de risc pentru cancerul de vezică urinară

În majoritatea cazurilor, tumora la vezica urinară apare după contactul îndelungat al persoanei cu substanțe dăunătoare, care induc modificări în structura celulelor din vezica urinară. Printre acestea se numără și fumul de țigară, vopselele și alte substanțe folosite în procesul de fabricație al unor produse.

Există însă mai mulți factori care cresc riscul de apariție a cancerului de vezică urinară:

  • Fumatul – substanțele chimice din țigări ajung și în vezica urinară, unde afectează mucoasa, crescând riscul de anomalii celulare;
  • Expunerea la anumite substanțe chimice – rinichii filtrează sângele, astfel că substanțele cu care corpul intră în contact au șanse mari să treacă și prin sistemul excretor și, implicit, prin vezica urinară. Coloranții și alte substanțe folosite în procesarea cauciucului, pielii, textilelor și a altor produse sunt asociate cu un risc mai ridicat;
  • Expunerea la radiații – tratamentul anterior pentru alte cancere, care a inclus radioterapia, în special în zona pelviană, crește riscul de dezvoltare a tumorilor de vezică urinară;
  • Vârsta – Deși cancerul poate apărea oricând, majoritatea cazurilor apar la pacienți care au mai mult de 55 de ani;
  • Sexul – bărbații sunt mai predispuși la îmbolnăvire;
  • Îmbolnăvire anterioară – cancerul de vezică urinară are o rată de recurență ridicată;
  • Inflamația cronică a vezicii – infecțiile repetate ale tractului urinar și cistita cauzată de acestea sau de alte cauze, ca utilizarea îndelungată a unui cateter sau infecția cu Schistosoma, un parazit specific zonelor tropicale, favorizează apariția tumorilor de vezică urinară.

Semne și simptome de cancer la vezică

Tumorile la vezica urinară se manifestă prin:

  • Hematuria – prezența sângelui în urină poate fi vizibilă cu ochiul liber în unele cazuri; în altele, cantitatea de sânge este atât de mică, încât este detectat doar la analize;
  • Durere la urinare – senzația de durere sau arsură la urinare poate indica existența unei tumori;
  • Spasm vezical;
  • Urinare frecventă și incontinență urinară – afectarea țesuturilor vezicii are ca rezultat și apariția nevoii frecvente de a urina;
  • Dureri pelvine sau de oase, umflarea picioarelor – aceste simptome apar în cazuri avansate.
  • Prezența sângelui în urină poate fi un simptom al cancerului de vezică urinară. Programează-te cât mai repede la o consultație!

Simptomele cancerului de vezică urinară sunt comune și altor afecțiuni urologice, de aceea este necesar ca pacientul să programeze cât mai rapid o consultație la urologie.

Diagnosticul de cancer de vezică urinară

Pentru a diagnostica tumorile la vezica urinară, medicul urolog va recomanda mai multe investigații:

  • Analizele de urină – analizele se folosesc pentru a exclude varianta unei infecții și la descoperirea prezenței sângelui în urină;
  • Cistoscopia – constă în introducerea în uretră și vezică urinară a unui tub subțire, dotat cu o sursă de lumină și o cameră; medicul poate observa astfel eventuale anomalii, direct la nivelul vezicii; se folosește un anestezic local, astfel că disconfortul este minim.
  • Citologia urinară – implică analiza celulelor din urină la microscop, în vederea descoperii unor anomalii;
  • Rezecția transuretrală de tumoră vezicală – această procedură este o formă de biopsie, prin care se recoltează o mostră de țesut pentru a fi analizată; poate și o formă de tratament, când se folosește la înlăturarea tumorii înainte de extinderea peretelui muscular;
  • Investigații imagistice – rezonanța magnetică pelvină asigură imagini detaliate ale vezicii urinare; tomografia computerizată și PET-CT sunt utile pentru evaluarea gradului de extindere a tumorii în afara vezicii; scintigrafia osoasă și radiografia ajută la descoperirea cancerului de vezică urinară care s-a extins la oase, respectiv plămâni.

Anumite analize de sânge, precum markerii tumorali (determinarea nivelului de antigen carcinoembrionar), pot furniza informații suplimentare pentru stabilirea diagnosticului și monitorizarea reacției la tratament.

Stadiile cancerului la vezică

După confirmarea cancerului, informațiile obținute după efectuarea investigațiilor se folosesc pentru stadializarea bolii. Această etapă este necesară pentru alegerea tratamentului potrivit și estimarea unui prognostic. Cancerul în stadiul incipient (stadiul 0) este limitat doar la țesutul care învelește interiorul vezicii, dar, dacă trece dincolo de el, devine invaziv.

  • Diagnosticarea precisă este primul pas în managementul cancerului. Programează-te la SANADOR pentru investigații de ultimă generație!

Pentru a evalua extinderea și gravitatea bolii, cancerul invaziv este clasificat în patru stadii:

  • Stadiul I – tumora s-a extins dincolo de mucoasa vezicii, dar încă nu a atins stratul muscular al acesteia;
  • Stadiul II – celulele canceroase s-au dezvoltat și în peretele muscular;
  • Stadiul III – cancerul s-a răspândit și la țesuturile din jurul vezicii;
  • Stadiul IV – cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici ori alte părți ale corpului.

Există și un sistem de clasificare (gradare) a celulelor canceroase – o măsură a probabilității ca un cancer să se răspândească, care ajută specialiștii să prevadă modul în care cancerul la vezica urinară va evolua. Gradul unui cancer este descris de obicei folosind un sistem numeric de la G1 la G3, cancerele de grad înalt având o probabilitate mai mare de a se răspândi decât cele de grad scăzut. Acest tip de cancer crește riscul de cancer de ureter.

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer de vezică urinară, medicul urolog va recomanda mai multe analize și investigații imagistice.

Gradarea se realizează după extragerea unei porțiuni de țesut și analizarea ei la microscop, în funcție de diferența dintre celulele anormale și cele sănătoase. Se disting 3 grade:

  • Gradul 1 – celulele canceroase diferă foarte puțin de cele normale și au tendința să prolifereze încet și să rămână la nivelul mucoasei vezicii urinare;
  • Gradul 2 – celulele anormale sunt mai bine diferențiate și prezintă risc mai crescut de a se extinde în mușchiul prostatei;
  • Gradul 3 – celulele canceroase au un grad de anomalie ridicat și prezintă risc ridicat de extindere.

Tratament pentru cancerul de vezică urinară

În alegerea tratamentului, se ține cont de mai mulți factori, ca stadiul și gradul cancerului, starea generală de sănătate a pacientului și evoluția tumorii. Ca în orice tip de cancer, dacă pacientul se prezintă din timp la medic, șansele de vindecare cresc. Speranța de viață în cancerul de vezică urinară depinde și de prezentarea la consultațiile periodice de după tratament, pentru că rata de recurență este mare. Opțiunile de tratament pentru cancerul de vezică urinară sunt:

În unele cazuri, pentru ca tratamentul să aibă succes, este necesară utilizarea unei combinații de terapii.

  • La SANADOR, cancerul de vezică urinară este tratat cu cele mai avansate proceduri și tehnologii. Programează-te!

Tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea tumorii

Chirurgia oncologică se folosește frecvent în tratamentul acestui tip de cancer. În funcție de specificul fiecărui caz, se alege cea mai potrivită procedură. Rezecția transuretrală de tumoră vezicală (TURV), folosită și pentru diagnosticare, constă în folosirea curentului electric sau a unui laser de mare putere pentru a îndepărta tumora. Abordul se face prin uretră, astfel că nu se fac incizii în abdomen.

Cistectomia este o variantă de tratament chirurgical, care se folosește în cazurile de cancer de vezică urinară în care tumora s-a extins dincolo de peretele muscular. Cistectomia constă în îndepărtarea unei părți sau a întregii vezici urinare. Cistectomia radicală implică și îndepărtarea nodulilor limfatici din apropiere și, la bărbați, a prostatei și a veziculelor seminale; la femei, se îndepărtează și uterul, ovarele și o parte din vagin.

Evoluția tehnologiei și-a pus amprenta și asupra chirurgiei urologice, crescând șansele de reușită a operației și îmbunătățind evoluția postoperatorie a pacientului. Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnică de tratament chirurgical. Prin intermediul unei console, chirurgul controlează brațele robotului, care asigură acces vizual în câmpul operator și execută incizii de mare finețe. Chirurgia robotică în urologie permite recuperarea rapidă a pacientului, inclusiv după îndepărtarea vezicii urinare.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică în urologie, realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, permit efectuarea unor cistectomii de înaltă precizie, atunci când există indicație medicală pentru acest tip de procedură, cu avantaje semnificative pentru pacient.

Conf. Dr. Constantin Gîngu, Coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR, realizează intervenții complexe de chirurgie robotică în urologie: rezecții endoscopice, cistectomii radicale cu derivație urinare și reconstrucții vezicale (neovezică și proceduri de chirurgie reconstructivă uretrală, inclusiv uretroplastii. Robotul chirurgical da Vinci Xi, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, este cel mai modern sistem de chirurgie robotică existent în prezent.

Cancerul de vezică urinară poate fi tratat prin intervenții de chirurgie robotică.
Conf. Dr. Constantin Gîngu este coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Chimioterapia

Chimioterapia implică injectarea de produse medicamentoase care acționează asupra celulelor canceroase, pentru a împiedica sau încetini proliferarea lor. Chimioterapia intravenoasă se folosește frecvent înainte de cistectomie, cu scopul de a crește șansele de vindecare a cancerului de vezică urinară, și după, pentru a distruge orice celulă canceroasă rămasă.

Chimioterapia intravezicală constă în introducerea substanțelor chimice direct în vezică, printr-un tub care traversează uretra. După un anumit interval, substanțele sunt evacuate. Acest tip de chimioterapie se folosește în cancerul de vezică urinară care nu a trecut de învelișul de suprafață al acesteia.

Radioterapia în cancerul de vezică urinară

Radioterapia utilizează doze puternice de radiații, cu scopul de a distrug tumora din vezica urinară. Tehnologia modernă permite dozarea exactă a radiațiilor și precizie maximă în administrarea lor. Deseori, radioterapia se asociază cu chimioterapia și chirurgia. Radioterapia se folosește și pentru prevenția recidivei cancerului.

Imunoterapia în cancerul de vezică

Imunoterapia este o formă de tratament care ajută sistemul imunitar să atace tumorile. Prin injectarea anumitor substanțe în sânge sau direct în vezica urinară, sistemul imunitar reușește să identifice și atace celulele canceroase. În cazul terapiei intravezicale pentru cancerul de vezică urinară, se folosește vaccinul BCG, dezvoltat inițial pentru prevenirea tuberculozei. BCG induce o reacție imunitară care face ca limfocitele T să atace celulele maligne.

Terapia țintită

Terapia țintită se concentrează pe blocarea sau oprirea semnalelor care fac cancerul să se dezvolte sau pe trimiterea de semnale care fac celulele să se autodistrugă. Se utilizează medicamente care țintesc doar celulele canceroase, nu și pe cele normale. Totuși, în majoritatea cazurilor este nevoie și de alte tipuri de terapie, ca radioterapia sau chimioterapia.

Reconstrucția vezicală

După o cistectomie radicală sau după o exenterație pelvină necesară în cazul cancerului pelvin avansat, chirurgul trebuie să redea organismului posibilitatea de evacuare a urinei. Reconstrucția vezicală constă în crearea unui rezervor de formă sferică, dintr-o porțiune de intestin. Numit și neovezică, acest rezervor funcționează ca o vezică normală, permițând pacientului să elimine urina prin uretră.

  • Cancerul de vezică urinară prezintă risc ridicat de recurență, de aceea pacienții necesită monitorizare frecventă. Programează-te!

O alternativă este urostomia, o procedură care implică devierea urinei printr-un tub, de la uretere la un rezervor atașat de abdomenul pacientului. Devierea urinei se poate realiza, în unele cazuri, și într-un rezervor creat dintr-un fragment de intestin, care se golește printr-un cateter.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR