Tratamentul pentru cancer de ureter
Decizia urmării unui anumit tratament pentru cancerul ureteral se bazează pe starea generală de sănătate a pacientului, vârsta sa, precum și pe tipul tumorii, localizarea și gradul de răspândire. Gradul de răspândire ia în calcul mărimea tumorii și extensia acesteia dincolo de ureter sau de pelvisul renal.
O tumoră limitată la ureter sau la pelvisul renal caracterizează un cancer localizat. Cancerul cu extensie regională este definit ca o formațiune tumorală care s-a extins în țesuturile sau organele învecinate, inclusiv în nodulii limfatici apropiați. Cancerul cu metastaze se referă la extensia tumorii în organe aflate la distanță. Cele mai frecvente localizări ale determinărilor secundare ureterale sunt plămânii (metastaze pulmonare), oasele (metastaze osoase) și ficatul (metastaze hepatice).
Există mai multe proceduri chirurgicale care pot fi recomandate în tratamentul cancerului de ureter:
- Rezecția segmentară a ureterului este procedura prin care este îndepărtată doar o porțiune a ureterului. Chirurgul optează pentru această metodă atunci când tumora este mică și limitată la ureter.
- Nefrectomia este cea mai frecventă intervenție și constă în îndepărtarea completă sau, în anumite cazuri, parțială, a rinichiului.
- Nefroureterectomia se folosește în cazurile cu extensie regională. În timpul acestei proceduri este îndepărtat rinichiul, ureterul, o porțiune a vezicii urinare, nodulii limfatici adiacenți și grăsimea periviscerală, adică țesutul adipos din jurul organelor învecinate.
- Ureteroneocistomia este o intervenție chirurgicală care se poate efectua atunci când formațiunea tumorală este limitată la porțiunea inferioară a ureterului. Aceasta este îndepărtată, iar ureterul rămas se reimplantează la nivelul vezicii urinare.
Metode precum electrocauterizarea sau rezecția folosind laserul reprezintă mijloace curative de tratament ce pot fi indicate în cazurile incipiente de cancer de ureter, când acesta este limitat doar la unul dintre straturile ureterului. Intervenția chirurgicală este însoțită de radioterapie și chimioterapie, pentru eradicarea completă a celulelor maligne.
Chimioterapia este o metodă de tratament care folosește substanțe citotoxice pentru a împiedica diviziunea celulară. Se utilizează uneori și înainte de operație, pentru a micșora dimensiunile tumorii. Este folosită și în tratamentul paliativ, pentru ameliorarea simptomelor, atunci când cancerul este atât de avansat încât nu mai poate fi vindecat.
Imunoterapia este o metodă terapeutică prin care sistemul imunitar al pacientului este stimulat, pentru a lupta cu boala. Celulele maligne produc niște proteine speciale, care împiedică organismul să detecteze cancerul și să declanșeze un răspuns de apărare. Imunoterapia interferează cu acest proces și ca urmare, sistemul imunitar poate lupta împotriva celulelor maligne.