Ce este cancerul de trahee?

Cancerul de trahee apare atunci când celulele de la nivelul traheei cresc și se înmulțesc necontrolat, formând o masă de celule numită tumoră. Tumorile maligne ale traheei pot fi primare sau secundare. Tumorile primare iau naștere în celulele de la nivelul traheei, iar cele secundare se mai numesc și metastatice, iau naștere în alte organe (esofag, laringe sau plămâni) și se răspândesc la nivelul traheei.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Indiferent dacă tumorile sunt primare sau secundare, ele pot determina o îngustare a traheei, împiedicând aerul să ajungă la plămâni. Traheea este un tub cu o lungime de 10-15 centimetri, prin care aerul ajunge în plămâni. Acesta se împarte în două tuburi mai mici, numite bronhii, care dirijează aerul către cei doi plămâni. În spatele traheei se află esofagul, prin care alimentele ajung în stomac.

Watch on YouTube

Tipuri de cancer traheal

Există două tipuri de cancer traheal. Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer traheal, se dezvoltă în special în partea inferioară a traheei și are o creștere rapidă, iar pe măsură ce crește, poate infiltra mucoasa traheei, producând ulcerații și sângerări. Acest tip de cancer este mai frecvent la bărbați decât la femei și principalul factor de risc este fumatul.

Al doilea tip de cancer de trahee, carcinomul adenoid chistic, se dezvoltă din țesutul glandular al traheei, este mai rar întâlnit decât carcinomul cu celule scuamoase și are o creștere mai lentă. Acest tip de cancer pătrunde mai rar în mucoasa traheei, însă, pe măsură ce se dezvoltă, blochează traheea și împiedică intrarea aerului în plămâni. Carcinomul adenoid chistic este mai frecvent la persoanele de 40-60 de ani.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă pentru apariția cancerului de trahee nu a fost identificată, însă studiile recente au demonstrat că acesta apare atunci când se produc mutații în ADN-ul celulelor traheale. Aceste mutații genetice fac ca celulele sănătoase să crească și să se înmulțească necontrolat, devenind celule maligne.

Factorii care cresc riscul de cancer traheal sunt:

  • vârsta înaintată: cele mai multe cazuri apar după vârsta de 55 de ani;
  • sexul masculin: bărbații dezvoltă mai frecvent cancer de trahee decât femeile;
  • expunerea la substanțe cancerigene: persoanele care vin în contact regulat cu unele substanțe cancerigene, precum azbestul, dezvoltă mai frecvent cancer de trahee;
  • persoanele care au avut în trecut alte forme de cancer la nivelul capului sau gâtului;
  • persoanele care au în familie rude cu diferite forme de cancer; în acest caz, este indicat un consult de genetică medicală;
  • fumatul;
  • consumul crescut de alcool.
  • infecțiile virale: infecția cu HPV (virusul papiloma uman) crește riscul de cancer traheal;
  • obiceiurile alimentare: persoanele cu o dietă săracă în fructe și legume și bogată în alimente nesănătoase și sărate sunt mai predispuse să dezvolte cancer de trahee.

Semnele și simptomele cancerului de trahee

Cele mai frecvente semne și simptome ale cancerului traheal sunt:

  • lipsă de aer;
  • tuse, uneori cu sânge;
  • respirație șuierătoare;
  • voce răgușită;
  • dificultăți de înghițire;
  • infecții frecvente în zona pieptului, cu febră și frisoane;
  • apariția unei umflături sau a unui nodul la nivelul gâtului;
  • durere în zona gâtului;
  • scădere în greutate fără a ține o dietă.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili diagnosticul de cancer traheal, medicul poarte recomanda mai multe investigații.

Radiografia toracică este de obicei prima investigație care se face la un pacient la care se suspectează un cancer de trahee. În unele cazuri, radiografia permite vizualizarea unei tumori sau a unei îngustări la nivelul traheei, însă pentru imagini mai detaliate sunt necesare și alte investigații.

CT-ul toracic este o investigație prin care se obțin imagini mult mai detaliate ale traheei decât în cazul radiografiei toracice. Acesta permite depistarea precoce a cancerului traheal și poate stabili localizarea tumorii, dimensiunile, raporturile cu organele din jur, dar și stadiul tumorii.

Tehnica PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) este utilizată pentru a identifica extinderea bolii și metastazele la distanță, aspect foarte important pentru stabilirea tratamentului.

Imagistica prin rezonanță magnetică poate fi utilizată pentru a stabili extinderea tumorii traheale în țesuturile din jur și vizualizarea anatomiei vasculare.

Bronhoscopia este cea mai folosită metodă pentru a pune în evidență afecțiunile de la nivelul căilor respiratorii. În timpul acestei investigații, medicul introduce un bronhoscop (tub subțire, prevăzut cu o cameră video la vârf) prin cavitatea bucală sau nazală, până la nivelul traheei și bronhiilor. Prin această investigație, medicul poate vizualiza direct tumora și poate lua o mostră de țesut, prin biopsie. Această probă va fi analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică, prin examen histopatologic și examen imunohistochimic, pentru a face diferența între tumorile benigne și cele maligne.

Ecografia endobronșică este o investigație prin care se culeg informații cu ajutorul unei sonde care folosește ultrasunete, care este introdusă, prin intermediul bronhoscopului, până la nivelul traheei. Această investigație permite o mai bună evaluare a gradului de invazie a peretelui traheei de către tumoră și vizualizarea tumorilor paratraheale care invadează traheea.

Spirometria este o investigație simplă, care măsoară cât de bine funcționează plămânii. Prin această investigație, medicul poate afla dacă există o afectare a capacității de respirație, care poate sugera un blocaj în trahee.

Tratamentul pentru cancerul traheal

Intervenția de chirurgie toracică este principalul tratament pentru cancerul de trahee. Îndepărtarea chirurgicală a tumorii ameliorează simptomele și îmbunătățește calitatea vieții. În cazul pacienților supuși intervenției chirurgicale, supraviețuirea la 5 ani după operație este de 50%, în timp ce pentru pacienții care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale, supraviețuirea la 5 ani este de numai 10%.

Atunci când se decide efectuarea intervenției chirurgicale, se iau în considerare mai mulți factori: vârsta, bolile asociate, extinderea cancerului și gradul de invazie. Intervenția chirurgicală nu este recomandată la pacienții cu tumori care ocupă peste jumătate din lungimea traheei. Alte situații în care nu se poate face intervenția chirurgicală sunt: insuficiența respiratorie, invadarea inimii sau a arterei aorte, prezența metastazelor la distanță și implicarea mai multor grupe de ganglioni limfatici (adenopatii).

Pe lângă intervenția chirurgicală, tratamentul mai poate include radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie.

Radioterapia constă în aplicarea unor raze de mare energie sau protoni, pentru a distruge celulele maligne. Această metodă poate fi indicată în mai multe situații:

  • după operație, pentru a scădea riscul de reapariție a cancerului;
  • ca tratament principal, dacă tumora nu poate fi îndepărtată chirurgical;
  • împreună cu chimioterapia, pentru ca medicamentele chimioterapice să aibă eficiență mai mare;
  • pentru ameliorarea simptomelor, atunci când cancerul s-a extins și în alte părți ale corpului (tratament paliativ).

Există două tipuri de radioterapie care pot fi aplicate la pacienții care au cancer de trahee:

  • radioterapia externă: se realizează cu ajutorul unui aparat care emite radiații ionizante pentru a distruge celulele canceroase;
  • radioterapia internă (brahiterapia): implică introducerea unei surse de radiații în corp, în apropierea tumorii traheale, prin intermediul bronhoscopiei. Prin radioterapie internă se reduce expunerea la radiații a țesuturilor sănătoase din jurul tumorii.

Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente special concepute pentru a distruge celulele maligne. Această metodă de tratament oncologic poate fi folosită împreună cu radioterapia, în cazul cancerului de trahee care nu poate fi operat, sau ca terapie paliativă, pentru a reduce simptomele.

Imunoterapia este un domeniu promițător și în plină expansiune al medicinei, care stimulează sistemul imunitar al pacientului să lupte împotriva cancerului. Se folosește în combinație cu intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia la pacienții care au cancer de trahee recurent.

Diagnostic și tratament pentru cancerul de trahee la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul rapid și precis al cancerului de trahee, inclusiv prin bronhoscopie și biopsie, investigații realizate în cele mai bune condiții de siguranță și confort. Investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente medicale de ultimă generație, care oferă imagini de înaltă rezoluție, pentru diagnostic avansat și stadializarea cancerului traheal. Printre acestea se numără aparate RMN cu putere 3 Tesla și Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, pentru PET-CT.

Intervențiile chirurgicale necesare pentru tratamentul cancerului de trahee se realizează la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, digitalizat, conectat la o Secție de Terapie Intensivă dotată cu aparatură performantă.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la toate procedurile de tratament disponibile, în funcție de indicația medicală stabilită. Ședințele de radioterapie externă sunt realizate cu acceleratoare liniare de top Varian TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, iar tratamentul prin brahiterapie este asigurat cu ajutorul echipamentelor Varian GammaMed Plus iX și GammaMed Plus TM iX HDR, care asigură precizie sporită și siguranța procedurii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR