Tratamentul pentru cancer tiroidian
Prima linie de tratament este o intervenție chirurgicală, adică operație. Volumul acesteia depinde de descrierea ecografică. În unele situații, se poate opta pentru lobectomie (se scoate doar jumătate din glanda tiroidă, pe partea unde este situat nodulul suspect). În cazul în care sunt identificați ganglionii invadați la ecografie, operația nu se limitează doar la extirparea glandei tiroide,tiroidectomie totală, ci și la curățarea ganglionilor la nivelul gâtului pe partea unde au fost identificați ganglionii cu suspiciune.
Watch on YouTube
Dacă glanda a fost extirpată complet, pacientul va rămâne toată viață pe tratament cu hormoni tiroidieni sub formă de medicament.
După operație, în funcție de rezultatul histopatologic, se decide tratamentul necesar.
Dacă este un cancer diferențiat (papilar, folicular sau cu cellule Hurthle), poate fi necesar tratamentul cu radioiod, în funcție de categoria de risc, aspectul ecografic, rezultatul analizelor. Acest tratament presupune administrarea unei capsule de iod radioactiv în doză necesară pacientului, care are că scop distrugerea resturilor tiroidiene, atât a celulelor sănătoase, cât și a celor canceroase. După aceea, pacientul se monitorizează prin analize de sânge (nivelul tiroglobulinei) și ecografic. Pentru monitorizare după tratamentul cu iod, poate fi indicată și o scintigrafie whole body după administrare de radioiod.
Dacă este cancerul medular, terapia cu radioiod nu se administrează. Dacă nu există dovezi de boală persistența (resturi de cancer), pacientul nu necesită alte tratamente și este urmărit prin analize de sânge (nivelul calcitoninei).
Cancerul anaplastic necesită tratament sistemic, care poate însemna chimioterapia, radioterapia, imunoterapia sau combinația acestora.